Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste resultaten AP-onderzoek smart cities bekend

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) rondt na de zomer een onderzoek naar de ontwikkeling van smart cities af. Dat meldt de organisatie op zijn officiële website. Het onderzoek is in het najaar van 2019 gestart en gaat onder meer over de verwerking van persoonsgegevens met sensoren.

De AP brengt in kaart hoe gemeenten omgaan met de privacy van inwoners en bezoekers bij verwerkingen van persoonsgegevens met sensoren en andere technologieën in de openbare ruimte. Een grote groep gemeenten heeft informatie aangeleverd.

Wat onderzoekers opvalt is dat er een groot verschil is tussen grote en kleinere gemeenten. "Grote gemeenten zijn duidelijk al een stap verder met smart city-toepassingen en hebben vaak specifiek beleid of kaders opgesteld over waar deze toepassingen aan moeten voldoen. Kleinere gemeenten lijken nog maar weinig ‘slimme’ toepassingen in te zetten", aldus een van de betrokken onderzoekers.

Adviezen

De AP heeft tijdens het onderzoek een aantal adviezen opgesteld. Daarbij is samenwerken onder meer een aandachtspunt. "Gemeenten opereren vaak niet alleen bij smart city-toepassingen. De AP adviseert daarom bij samenwerkingsverbanden duidelijk in beeld te brengen wie waarvoor verantwoordelijk is", aldus de AP.

Coronavirus bestrijden

Gemeenten gebruiken ook toepassingen in de openbare ruimte om het coronavirus te bestrijden. Bij het handhaven van veiligheidsregels bijvoorbeeld. De AP wijst hierbij op de strikte voorwaarden die gelden. Bewegingen van personen vastleggen, brengt grote risico's op privacygebied met zich mee.  "Daarom mag dit alleen als het strikt noodzakelijk is, het effect zal hebben op de bestrijding van het virus en minder ingrijpende maatregelen niet mogelijk zijn."

De AP verwacht de resultaten van het onderzoek na de zomer te kunnen publiceren.  

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in