Overslaan en naar de inhoud gaan

Cobots: collega’s waar je op kunt bouwen

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning zorgt voor een discussie over de manier waarop organisaties in de toekomst werken. Omdat de impact van AI op alledaagse taken tastbaar begint te worden, zijn nieuwe terminologieën onvermijdelijk. Een van de populairste nieuwe termen is de cobot, de ‘collaborative robot’.
Pepper
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Cobots zijn er in vele soorten en maten. Sommige cobots zijn op software gebaseerde hulprobots zoals een chatbot of een virtuele assistent. Andere cobots zullen zich fysiek manifesteren in de vorm van robotarmen, exoskeletten en andere intelligent geprogrammeerde machines. En er zullen hybride combinaties van deze twee vormen zijn.

In feite zijn cobots nieuwe kantoorvrienden waar iedereen binnenkort mee te maken gaat krijgen. Het brein van de cobot bestaat uit op software gebaseerde virtuele diensten die de ‘gedachten’ vormen: het verwerken van data. De enige koffie die ze nodig hebben, zijn software-updates, nieuwe datasets en securitypatches.

Cobots op de werkvloer bezorgen sommige werknemers de rillingen, maar machines staan al jaren in nauw contact ons. De computer, tablet en smartphone gebruiken kunstmatige intelligentie voor algoritmes om e-mails te filteren. Zie cobots daarom als een stapje verder dan de spamfilters van e-mail. In plaats van bescherming tegen virussen te bieden, maakt de cobot intuïtief beheer van agenda’s, activiteiten en beslissingen mogelijk, waardoor er een betere werknemerservaring ontstaat. Dit maakt bedrijven efficiënter en winstgevender.

Gedragsverantwoordelijkheid

Dit klinkt natuurlijk fantastisch, maar er komt wel een bepaalde verantwoordelijkheid bij kijken. Op het moment dat we data invoeren in het brein van de cobot, moeten we nadenken over acceptabele gedragsnormen. Dit betekent dat cobots moeten afwegen welke feedback ze geven aan een individuele werknemer, gebaseerd op de vaardigheden en achtergrond van deze persoon. Om dit effectief te kunnen doen, moeten ze in staat zijn om de vaardigheden van de werknemer te meten op granulair en wiskundig niveau. Daarnaast moeten cobots de gedragsnormen en bijbehorende culturele en ethische noties van de omgeving waarin ze opereren in ogenschouw nemen.

Cobots en de digitale workflow

Cobots nemen alledaagse taken over, waardoor we na moeten denken over hoe we de wereld van geautomatiseerde digitale workflows organiseren. Hoe implementeren we deze software en hardware op onze werkplek?

Slimme cobots die draaien op machine learning zorgen ervoor dat onze gepersonaliseerde werkplek naar een volgend niveau wordt getild wanneer het gaat om onze dagelijkse routines en ontdekken waar het beter kan. Cobots zijn intelligente assistenten die in staat zijn om e-mails te interpreteren en agenda’s hierop aan te passen om meetings in te plannen, belangrijke taken te markeren en zelfs werknemers uit te schrijven voor nieuwsbrieven die nooit worden gelezen.

Door de cobot kan zelfs de werkplek vanuit een ander perspectief worden gezien. Iedereen is gewend aan een open kantoor, maar cobots zorgen met software en cross-teamfunctionaliteiten ervoor dat de grenzen van het fysieke kantoor worden overschreden. Activiteiten van teamleden in India kunnen bijvoorbeeld automatisch en actueel worden weergegeven op een kantoor in Nederland. Een cobot slaapt niet, dus een nieuwe, wereldwijde digitale workflow wordt realiteit.

De cobot IPA

Cobottechnologie ontwikkelt zich razendsnel en daardoor is het eenvoudiger om de transitie van RPA naar IPA of IRPA te begrijpen. Als Robotic Process Automation (RPA) ons in staat stelt om bijvoorbeeld de thermostaat thuis te programmeren, dan stelt Intelligent Robotic Process Automation (IRPA) de thermostaat in staat om zichzelf te programmeren. Bij cobots zit IRPA in het DNA.

Er dienen zich veel technologieën aan, die in de aankomende jaren gemeengoed worden. Over vijf jaar zullen cobots en intelligente assistenten de standaard zijn. Op dezelfde manier waarop de transitie van kaartlezen naar GPS ging, komt er ook voor cobots een punt dat hun bestaan vanzelfsprekend is.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in