Overslaan en naar de inhoud gaan

ChatGPT heeft nu ook betaalde versie

OpenAI heeft de eerste inschrijvers op een wachtlijst voor de betaalde versie van de AI-gebaseerde chatbot ChatGPT toegang gegeven tot de dienstverlening.
priority boarding
© Shutterstock
Shutterstock

OpenAI kondigde begin januari al op zijn Discord-channel aan dat er een betaalde versie zou komen van de tekstgenerator ChatGPT, die in korte tijd immens populair is geworden. Geïnteresseerden konden zich inschrijven op een wachtlijst. De belofte is vooral dat de toegang tot de dienstverlening veel makkelijker wordt.

Wie nu de gratis variant van ChatGPT probeert te benaderen op courante tijden, merkt dat er steeds vaker een scherm verschijnt dat de dienstverlening aan zijn maximum capaciteit zit. Het scherm belooft dat de engineers werken aan de uitbreiding van de capaciteit.

Maar voorlopig lijken deze activiteiten vooral te hebben geresulteerd in premium-toegang voor betalende klanten. In het aanmeldscherm voor de wachtlijst staat dat de betalende gebruikers er vanuit kunnen gaan dat de dienstverlening altijd beschikbaar is, sneller reageert en dat er een ruimere tot geen limiet zit aan het aantal 'chats' dat kan worden aangemaakt met de bot.

Hoge compute-kosten

Dat er iets van een vergoeding voor de kosten moest komen, werd al in december duidelijk toen de OpenAI-CEO Sam Altman het op Twitter had over tranentrekkende compute-kosten van de dienst. De kosten per chat schatte hij in op enkele dollarcenten, maar het bedrijf loopt leeg op de overweldigende belangstelling. Overigens heeft Microsoft wel aangekondigd miljarden in OpenAI te pompen.

 

De betaalde dienstverlening heeft nog wel het label 'experimenteel'. Een van de eerste gebruikers die OpenAI heeft toegelaten tot de nieuwe dienstverlening is Zahid Khawaja. Hij betaalt nu 42 dollar per maand. In een video toont hij zijn eerste ervaringen.

Wanneer ChatGPT professional beschikbaar komt voor meer mensen dan alleen een paar geselecteerde gebruikers, is niet bekend. Wel is inschrijven op de wachtlijst nog steeds mogelijk.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in