Overslaan en naar de inhoud gaan

Bevooroordeeld

Ik heb het niet zo op ideologie. Om een karakter uit de film The Lost World te citeren: "Het begint altijd met ’oooh’ en ’aaah’, en wordt altijd gevolgd door rennen, schreeuwen en doodgaan." Het is werkelijk ongelofelijk hoeveel ellende onder het mom van 'de wereld verbeteren' over de mensheid is uitgestort. En het gaat door tot op de dag van vandaag.
Kunstmatige intelligentie
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Een van de eerste slachtoffers is altijd de wetenschap. We kennen allemaal het voorbeeld van Galileo Galilei, die meende dat de wereld toch echt draaide, maar er is maar weinig bekend bij het grote publiek over de misvattingen binnen de Sovjet Unie. Die jongens hadden het niet echt op genetica, en meenden dat ze graan konden 'leren' om veel kou en nattigheid te tolereren door het in een bevroren veld te planten.

Maar ook zelf kunnen we er wat van in ons 'moderne' en 'beschaafde' Nederland. Wouter Buikhuizen was een criminoloog, die het in de jaren zeventig van de vorige eeuw in zijn hoofd haalde om te onderzoeken of er nog andere oorzaken waren voor crimineel gedrag dan alleen een 'slechte jeugd'. De arme man werd verketterd.

Sommigen, met name sociaal onderzoekers, hebben keer op keer bewezen er geen been in te zien om de feiten aan te passen aan hun eigen ideologie

Want dat is wat ideologie doet. Het heeft de waarheid in pacht - en dus dienen alle feiten daarmee in overeenstemming te zijn.

Sommigen, met name sociaal onderzoekers, hebben keer op keer bewezen er geen been in te zien om de feiten aan te passen aan hun eigen ideologie. Zo versleet hoogleraar Roos Vonk vleeseters ooit voor hufterig en asociaal. Toen bleek dat het hele onderzoek volslagen verzonnen was, leverde dat haar een berisping op en betekende het voor haar collega Diederik Stapel het einde van zijn academische carrière.

Om die reden krijg ik elke keer weer de kriebels als ik hoor dat de uitkomsten van kunstmatige intelligentie 'een bias hebben'. Ik ben er namelijk niet van overtuigd dat dat altijd het geval is. “Het ligt aan de dataset”. Echt? Waar is dan het onderzoeksrapport dat alle andere mogelijke verklaringen volledig uitsluit? Dat is er natuurlijk nooit.

Toch sluit ik een 'bias' niet uit. Maar dan wel een bij de onderzoekers.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (septembernummer 2019). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in