Overslaan en naar de inhoud gaan

TU Eindhoven krijgt honderden miljoenen investering van ASML

ASML verlengt en versterkt zijn samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Het bedrijf en de universiteit zetten een gezamenlijk gedefinieerd onderzoeksprogramma op, waarbij kunstmatige intelligentie en geavanceerde productietechnologie voor chips aan bod komen. Ook wordt een nieuw onderzoekscentrum gebouwd op de TU/e-campus.
TU/e
© TU Eindhoven
TU Eindhoven

De nu getekende nieuwe overeenkomst omvat een roadmap van tien jaar. Daarbij spelen naast AI en lithografietechnieken voor de productie van halfgeleiders ook onderzoeks- en ontwikkelgebieden als mechatronica en plasmafysica. Het nieuw te bouwen onderzoekscentrum is bestemd voor zowel studenten van de TU/e als voor medewerkers van ASML.

Ook open voor anderen

Dat centrum moet in de komende jaren worden gerealiseerd en zal ook zijn voorzien van de complexe installatie van een moderne cleanroom. Zo'n volledig stofvrije en steriele ruimte is nodig voor onderzoek en werk op het ultrakleine en gevoelige niveau dat vereist is voor hedendaagse technologie, zoals chips die gemaakt kunnen worden met de productiemachines van ASML.

De cleanroom is niet helemaal voorbehouden aan de TU/e en ASML. Hij is ook beschikbaar voor andere onderzoekscentra en industriële partners, meldt ASML. Het doel is groei voor en synergie met uiteenlopende onderzoeksgebieden waar er sprake is van een gezamenlijk belang. Betreffende gebieden zijn fotonica, kwantumcomputers, nanomaterialen en chipproductie. Een "substantieel" deel van de cleanroom is echter wel exclusief voor de TU/e.

Honderden miljoenen

Volgens ASML is met de realisering van de beoogde faciliteit een investering van meerdere honderden miljoenen euro's gemoeid. In totaal moet er werkruimte komen voor meer dan vijfhonderd onderzoekers. Daarvan zijn "enkele honderden" werknemers van de Veldhovense chipmachinemaker. Formeel krijgt ASML een langetermijnlease voor het onderzoekscentrum op de campus van de TU/e.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in