Overslaan en naar de inhoud gaan

Shell zet AI in voor veiligere tankstations

Een peukje roken terwijl je staat te tanken of een bijrijder die op de motor blijft zitten, tijdens het vullen van de tank? Binnenkort gaat er gelijk een alarm af bij de pomphouder.
Shell tankstation
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Shell gaat op termijn alle 440.000 tankstations in de wereld voorzien van deze computervision-technologie. Er hangen al lang beveiligingscamera's, maar of er onregelmatigheden op de beelden te zien zijn, is een handmatig proces. Vaak worden de beelden alleen achteraf gebruikt als bewijs.

Daar moet verandering in komen. Met beeldherkenningssoftware en machine learning is een systeem ontwikkeld dat de pompbedienden waarschuwt voor gevaarlijke situaties. Chief Technology Officer Jury Sebregts demonstreerde tijdens de Microsoft Ignite 2018 conferentie deze week hoe het nieuwe systeem voorkwam dat zich een explosie aan de pomp voordeed als gevolg van iemand die rondliep met een sigaar in de mond.

Voortdurend leren

Sebregts legde uit dat met behulp van edge computing een eerste schifting van de beelden plaatsvindt op basis van in het systeem voorgeladen algoritmen. Alleen 'verdachte' beelden gaan naar een centrale cloudapplicatie op het Azure-platform waar een nauwkeuriger analyse plaatsvindt. Bij een bevestiging gaat er een alarm af bij de pompbedienden, bij vals-positieve beelden natuurlijk niet. Alle resultaten worden echter wel in de leermodus van het systeem geladen zodat periodiek ook de systemen aan de 'edge' van een verfijnder algoritme kunnen worden voorzien. 

Het systeem is nu actief in twee pompstations in Azië. Het streven is echter dit aantal snel uit te breiden. "Machine vision heeft grote potentie voor Shell op allerlei vlakken van cameraobservatie van boorlocaties tot het bijhouden van voorraden", zegt Sebregts.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in