Overslaan en naar de inhoud gaan

'Dataverzameling kost te weinig'

Schneier sprak op de Usenix LISA (Large Installation System Administration)-conferentie in Washington over de manier waarop mensen data genereren, en grote bedrijven die gebruiken. Volgens hem tonen schandalen als de recente onthullingen over de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, die werkelijk alles lijkt af te tappen wat bereikbaar is, vooral aan dat grootschalige dataverzameling te goedkoop is geworden.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Opslag kost steeds minder, en ook in de zin van reputatieschade lijkt het compileren van enorme databases over klanten voor bedrijven niet kostbaar. Als mensen gratis informatie over hun locatie, hun vrienden of hun voorkeuren aan Google en Facebook doorgeven, wordt het wel erg winstgevend daar een bedrijfsmodel op te bouwen.

Terug naar individuele doelen

Volgens Schneier moet dataverzameling zo duur worden dat de sleepnetmethode die de NSA nu gebruikt geen optie meer is. Hij wil op die manier bedrijven en veiligheidsdiensten dwingen zich met reden op de individuele gebruiker te richten. Grootschalige encryptie is volgens hem een manier om dat te bewerkstelligen, al heeft de NSA waarschijnlijk een grote voorsprong op dat gebied.

Anderen, zoals de oprichters van de startup Cayova ('Capture your value') vinden dat het geld dat marketeers betalen voor informatie tenminste voor een deel weer bij de klant terecht moet komen. In ieder geval is het volgens Schneier noodzakelijk dat mensen zich beter bewust worden van wat ze online over zichzelf blootgeven. "Vraag mensen maar naar hun seksuele fantasieën," zegt Schneider. "Als ze je raar aankijken: Google kent ze wel." Of stuur ze onderstaande video met een Belgische 'boodschap van algemeen nut'.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in