Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo inspireren Valid en Fontys Hogescholen elkaar op het gebied van HR

De afstand tussen het onderwijs en het bedrijfsleven verkleinen? IT-dienstverlener Valid (Eindhoven) en Fontys Hogescholen werken hiervoor samen. Inmiddels is er een wederzijds inspirerend partnerschap ontstaan op het gebied van human resources. HR-manager Michèl Robberts: “We laten de studenten de regie pakken over hun leertraject.”

Valid werkt samen met de afdeling HRM en Toegepaste Psychologie. Dit begon aanvankelijk op gebied van afstudeerstages. Enerzijds kent deze studie het klassieke afstudeermodel van een half jaar lange stage bij een bedrijf. Anderzijds is er ook een ander traject dat het Sociaal Innovatie Centrum (SIC) heet. Er zijn een paar van die centra, rondom thema’s als werkgeluk en ethiek op de werkvloer. Valid werkt al geruime tijd intensief samen met het Sociaal Innovatie Centrum Vitaliteit mede omdat dat onderwerp ook erg leeft binnen de organisatie.

Vitaliteit op de werkvloer

Valids HR-manager Michèl Robberts vertelt: “Er bestaan verschillende opvattingen rondom lichamelijke en geestelijke vitaliteit van werknemers. In hoeverre mag je je als werkgever daar eigenlijk mee bemoeien? In het verleden hebben we bij Valid verschillende programma’s aangeboden over vitaliteit, maar daar zaten de werknemers niet altijd op te wachten. Nu willen we de regie bij onze collega’s zelf leggen. Als zij ergens behoefte aan hebben of ergens over willen praten, dan zorgen we ervoor dat dat kan.”

Om een programma rondom vitaliteit aan te bieden, werkt Valid samen met Fontys-studenten. Robberts: “We kregen de vraag van Fontys of de SIC-studenten eens over vitaliteit mochten komen praten. Er was al een bestaande samenwerking, onder meer op gebied van afstudeerstages. Ook geef ik regelmatig gastcolleges en en zit als externe assessor afstudeerzittingen bij van HRM en TP studenten.” Er was dus al een goede wisselwerking, die nu de formele status van een partnerschap heeft gekregen. Dit uit zich op verschillende vlakken. Robberts is enthousiast: “Hoe leuk is het dat je als bedrijf en hogeschool iets voor elkaar kunt betekenen?”

Studenten pakken de regie

Tegelijkertijd denken de studenten ook mee met Valid. Elke week komt er een groepje naar de V-Tower, het kantoorpand van de dienstverlener. Verschillende programmaonderdelen op het gebied van vitaliteit kunnen opgepakt worden binnen het kader van een studieopdracht. Ze hebben onder meer kennissessies georganiseerd, evenals een intervisie over de gevolgen van stress. Ook hebben ze trainingen gegeven aan managers over het geven van feedback. Tegelijkertijd trainen ze hier hun eigen presentatie- en coachingsvaardigheden mee.

Robberts: “Valid is een commercieel bedrijf; in het onderwijs is er een ander wereldbeeld. Dat levert nieuwe perspectieven op. Omdat Fontys op basis van semesters werkt, proberen we bijvoorbeeld samen te kijken wat we in korte blokken voor elkaar kunnen krijgen. We gaan de studenten ook niet precies vertellen wat ze moeten doen. We blijven liever op de achtergrond en ondersteunen waar nodig. Daardoor kunnen zij zelf de regie pakken van hun leertraject.”

Over Valid

Sinds 1999 werken wij samen met organisaties op een innovatieve en persoonlijke manier aan het verbeteren en optimaliseren van IT en innoveren van de business. Zo doen wij er alles aan om jouw ambitieuze doelstellingen te realiseren. Dat doen we uiteraard op het gebied van de expertise die wij onze klanten bieden, en wij zorgen er ook voor dat wij rekening houden met de wereld waarin wij leven en zo ons steentje bijdragen.

Over Fontys Hogeschool

Fontys is een omvangrijke en brede publieke hogeschool, met 46.000 studenten en 5.000 medewerkers, en met locaties in tien steden in het zuiden van Nederland (Noord-Brabant en Limburg). Studenten leggen bij ons de basis voor een betekenisvolle maatschappelijke bijdrage tijdens hun carrière. Professionals kunnen bij ons terecht voor her-, na- en bijscholing. En met praktijkgericht onderzoek dragen we bij aan antwoorden op de onafgebroken stroom razendsnelle, ingrijpende veranderingen in de samenleving.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in