Overslaan en naar de inhoud gaan

Maak integratie makkelijk met Azure Logic App

Als organisatie is het van cruciaal belang om meerdere softwareapplicaties en systemen te integreren. Elk systeem of programma heeft zijn eigen functies, zoals human resources, logistiek en meer. Wanneer deze systemen los van elkaar blijven functioneren, kan dat leiden tot lagere productiviteit en vertraging bij de uitvoering van bedrijfsprocessen. Daarom is het beter om al deze applicaties aan elkaar te koppelen - op die manier verhoog je je productiviteit en stroomlijn je processen.

Valid_AdobeStock_575809459.jpeg

Er zijn verschillende systemen om te integreren, waaronder API's, Enterprise Service Bussen (ESB's), data-integratieplatforms en cloud gebaseerde oplossingen zoals Azure Logic Apps. Elk van deze methoden heeft zijn eigen voor- en nadelen, je moet kiezen welke bij jouw organisatie behoefte past. In dit artikel ga ik in op het gebruik van Azure Logic Apps om een integratie tussen verschillende systemen te maken; wat hierbij komt kijken en hoe je ervoor zorgt dat de integratie robuust is.

Wat is Azure Logic Apps

Microsoft Azure biedt de cloud gebaseerde service Azure Logic Apps voor het ontwerpen en automatiseren van workflows. Met behulp van een visuele interface kunnen gebruikers processen bouwen en automatiseren met triggers en acties. Daarnaast biedt Azure Logic Apps ingebouwde connectoren om verschillende services, applicaties en systemen, zoals Salesforce, Office 365 of Dropbox, te integreren.

Azure Logic Apps vergemakkelijkt het versturen, veranderen en beheren van gegevens tussen verschillende systemen en apps. Met deze oplossing krijgen gebruikers toegang tot ingebouwde functies zoals data transformatie, complexe workflows en controle- en monitoringmogelijkheden om het integratieproces te vereenvoudigen.

Een van de voordelen van Azure Logic Apps is dat het geen code vereist om workflows te bouwen en te automatiseren. Dit betekent dat het zeer toegankelijk is voor niet-technische gebruikers en dat het proces van het bouwen van workflows veel sneller en gemakkelijker kan worden voltooid. Bovendien kunnen workflows worden ontworpen met behulp van een drag-and-drop interface, waardoor het gemakkelijk is om de logica van de workflow te begrijpen.

Azure Logic Apps biedt een intuïtieve oplossing om systemen en applicaties te integreren, zonder code te gebruiken. Het is een krachtige tool die bedrijven in staat stelt hun productiviteit te verbeteren en het stroomlijnen van hun bedrijfsprocessen mogelijk maakt.

Hoe bouw je hiermee een systeem integratie?

Systeemintegratie stelt bedrijven in staat om informatie en gegevens met elkaar uit te wisselen door middel van interfaces, API's of andere netwerkprotocollen. Op deze manier kun je gegevens combineren, analyseren en gebruiken voor het nemen van beslissingen of het automatiseren van bedrijfsprocessen.

Om te beginnen is het noodzakelijk om te bepalen welke gegevens aanwezig zijn in de verschillende systemen, welke gegevens missen en hoe je deze kunt aanvullen met informatie uit andere systemen. Zodra dit is gedaan, kun je door naar de volgende stap en echt aan de slag met het verrijken van al je gegevens. Hier richten we ons op manieren om gegevens uit het bron systeem te krijgen en deze naar het doel systeem te sturen. Moderne systemen bieden hiervoor meestal een API met de mogelijkheid om informatie op te vragen en toe te voegen. Daarnaast zijn er ook nog andere opties, zoals het uitwisselen van gegevens via bestanden.

Wanneer dit alles in kaart is gebracht kan er in Azure Logic Apps een logic app gebouwd worden die gegevens uit het bron systeem ophaalt en bij het doel systeem aflevert.

Valid-Blog afbeelding 1.png

Bovenstaande oplossing haalt gegevens op uit de bron en levert deze bij het doel af. In de logic app kun je instellen op welke basis dit gebeurt. Veelal zal dit op basis van tijd zijn waarbij gegevens elke X minuten overgehaald worden.

Aandachtspunten

Hoewel de oplossing die we hierboven hebben gezien meestal goed werkt, kunnen systemen wel eens uitvallen. Gelukkig komt dit steeds minder vaak voor, maar we moeten voorbereid zijn op eventuele storingen. Daarom moeten we rekening houden met twee verschillende scenario's en hier een passende oplossing voor bedenken.

Soms kunnen er storingen optreden in het bron systeem, waardoor de logic app faalt. Gelukkig hoeft dit geen vergaande gevolgen te hebben, omdat de logic app zo is ingesteld dat hij na X minuten opnieuw start en een nieuwe poging doet om gegevens op te halen als het bronsysteem weer werkt. Voor het doel systeem lijkt het alsof er even geen gegevens beschikbaar waren.

Als het doel systeem niet toegankelijk is, zal de logic app geen gegevens kunnen afleveren en falen. Om dit probleem te voorkomen, maken we twee logic apps: eentje om gegevens op te halen en eentje om ze af te leveren. We plaatsen ook een wachtrij tussen beide apps, waar de gegevens tijdelijk worden bewaard. Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat alle informatie gegarandeerd wordt afgeleverd en ook nog eens in de juiste volgorde:

Valid-blog afbeelding 2.png

Om gegevens te transporteren, haalt de ontvanger deze, elke X minuten, op uit het bron systeem en plaatst ze in de wachtrij. De zender controleert vervolgens regelmatig de wachtrij om te kijken of er nieuwe berichten staan. Als dat zo is, worden die berichten afgeleverd aan het doel systeem en, als dit succesvol is, verwijderd uit de wachtrij.

Op deze manier kunnen berichten in de juiste volgorde worden afgeleverd met de zekerheid dat het doel systeem ze ontvangt. Als er veranderingen in de gegevens nodig zijn, is dit mogelijk met behulp van functies binnen Azure Logic Apps die gegevens kunnen transformeren naar wens.


Conclusie

Azure Logic Apps biedt een eenvoudige manier om flexibele, robuuste integraties tussen verschillende systemen te maken. De handige drag-and-drop interface en de grafische representatie van de hele flow zorgen ervoor dat zelfs niet-technische gebruikers er gemakkelijk mee kunnen werken.

Wil jij ook de productiviteit en efficiëntie van jouw organisatie verbeteren en bedrijfsprocessen stroomlijnen? Neem gerust contact op, we helpen graag.

Door Andy van Dongen Senior Consultant 
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in