Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrouw in de IT: Accountmanager Katinka Berkvens

Minder dan 18 procent van de mensen die in ons land in de ICT werken is vrouw. En het aantal vrouwen dat een ICT-opleiding volgt in Nederland is ook laag, zeker vergeleken met het Europees gemiddelde. Maar uiteraard zijn ze er wel. Deze keer Katinka Berkvens van Trend Micro.

Welke functie heb je?

Regional Account Manager.

Hoe ben je op deze positie terecht gekomen?

Na mijn master Communicatie- en Informatiewetenschappen heb ik een traineeship gevolgd bij de overheid. Het begon echter te kriebelen om naar het buitenland te gaan en daarom ben ik naar Londen verhuist. Daar startte ik als Sales Development Representative bij een cloud security start-up. Op dat moment wist ik nog niet wat ik moest verwachten van een baan in de IT, maar gelukkig heb ik de sprong gewaagd want het was een schot in de roos! Uiteindelijk heb ik daar goed kunnen doorgroeien in verschillende rollen en ben ik na vijf jaar alsnog terug verhuisd naar Nederland. Na acht jaar bij deze start-up vond ik het tijd om bij een andere vendor te gaan werken en zo ben ik bij Trend Micro terecht gekomen.

Wat is het leukste aan je baan?

Er zijn veel leuke aspecten aan mijn baan, zoals de afwisseling en de vrijheid, maar natuurlijk ook het klantcontact. In mijn rol ben ik in contact met zeer diverse organisaties en mensen en het is altijd erg interessant om een kijkje in de keuken te krijgen bij al deze organisaties.

Wat merk je als vrouw van de ict als mannenwereld?

Het valt mij eerlijk gezegd niet meer zo op, omdat ik eraan gewend ben om voornamelijk met mannen te werken. Daarnaast heb ik er nooit last van gehad om in een mannenwereld te werken.

Hoe denk jij dat ervoor gezorgd kan worden dat meer vrouwen voor een carrière in tech kiezen?

De perceptie is dat de tech-wereld nog altijd een mannenwereld is. De meeste vacatures zijn dan ook gericht op mannen. Vrouwen zijn minder zichtbaar en er zijn nauwelijks rolmodellen. Meer zichtbaarheid van vrouwen in de IT zou al enorm helpen, bijvoorbeeld in visuals en artikelen, of in vacatures. Dit zal onder meer helpen met het creëren van meer vrouwelijke rolmodellen, waardoor vrouwen zichzelf beter visualiseren in een tech rol.

Wat wil je meegeven aan vrouwen die een carrière in de IT overwegen?

Altijd doen! Het is een hele leuke, dynamische wereld die de komende tijd zeker nog volop in ontwikkeling zal zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in