Overslaan en naar de inhoud gaan

De wereld van vulnerability intelligence en threat hunting

Vulnerability-onderzoekers fungeren als frontlinieverkenners van de digitale wereld. Ze verdiepen zich in software, applicaties en systemen en identificeren potentiële zwakheden die kwaadwillenden kunnen misbruiken. Hun zoektocht naar fouten brengt vaak verborgen kwetsbaarheden aan het licht die anders onopgemerkt zouden zijn gebleven, zelfs in veelgebruikte en vertrouwde software. Niet-gepatchte kwetsbaarheden zorgen immers voor mogelijkheden waar kwaadwillenden misbruik van kunnen maken.

cyberrisico
cyberrisico

In het snelle digitale tijdperk van vandaag worden organisaties geconfronteerd met veelzijdige uitdagingen bij het ontwikkelen van veilige code. Onder constante druk om producten snel te lanceren en concurrerend te blijven, geven ontwikkelingsteams soms prioriteit aan functionaliteit boven beveiliging. Zo kunnen er onbedoeld kwetsbaarheden in hun code terecht komen. De complexiteit van moderne software, waarin vaak meerdere bibliotheken en componenten van derden zijn geïntegreerd, verergert het probleem verder.

Er kan een labyrint ontstaan waarin beveiligingsfouten gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Bovendien vereist het bijhouden van een sterk evoluerend cyber threat-landschap dat ontwikkelaars voortdurend op de hoogte moeten zijn van de nieuwste best practices op het gebied van beveiliging, een taak die zowel tijdrovend als veeleisend is. Dit, in combinatie met een vaardigheidskloof op het gebied van cyberbeveiliging-expertise, resulteert regelmatig in software die vaak naadloos functioneert, maartegelijkertijd ook vatbaar is voor potentiële inbraken.

Cyberhelden

Door deze kwetsbaarheden openbaar te maken, vaak via gecoördineerde communicatie met leveranciers of adviseurs, kunnen organisaties hun verdediging versterken voordat er een exploit kan worden gemaakt, dus voordat de kwetsbaarheid effectief kan worden misbruikt. Naast het identificeren van kwetsbaarheden dragen deze onderzoekers bij aan de bredere beveiligingsgemeenschap door patches te ontwikkelen, defensieve methodologieën voor te bereiden en ontwikkelaars voor te lichten over hoe veilig te coderen. In wezen zijn vulnerability-onderzoekers de helden die er achter de schermen voor zorgen dat het digitale ecosysteem robuust blijft tegen steeds evoluerende cyberdreigingen.

Wanneer een potentiële beveiligingsfout geïdentificeerd wordt, informeren ze in de regel discreet de betreffende softwareleverancier of organisatie, in plaats van deze publiekelijk te maken. Hierdoor krijgen deze partijen de kans een patch te ontwikkelen en vrij te geven. Dit vertrouwelijke communicatietraject is essentieel om te voorkomen dat kwaadwillenden misbruik maken van de kwetsbaarheid.

Doorgaans worden fouten op redelijke termijn verholpen. Zodra de kwetsbaarheid is aangepakt of nadat het afgesproken tijdsbestek is verstreken, worden details over de kwetsbaarheid openbaar gemaakt. Dit proces zorgt voor een evenwicht tussen transparantie en veiligheid, waardoor de digitale gemeenschap op de hoogte blijft en tegelijkertijd de periode van blootstelling zo kort mogelijk is.

Bug bounty-programma’s

Bug bounty-programma’s dienen als cruciale brug tussen organisaties en de wereldwijde gemeenschap van ethische hackers en beveiligingsonderzoekers. Deze programma’s bieden prikkels (vaak geldelijke beloningen of publieke erkenning) aan personen die potentiële beveiligingskwetsbaarheden in de software of digitale infrastructuur van een organisatie identificeren en op verantwoorde wijze openbaar maken. Bug bounty-programma’s breiden de defensieve mogelijkheden van een organisatie uit tot buiten de interne beveiligingsteams door gebruik te maken van de uiteenlopende vaardigheden en perspectieven van onderzoekers over de hele wereld. Deze crowdsource-aanpak helpt kwetsbaarheden sneller op te sporen en te verhelpen en bevordert een samenwerkingsomgeving waarbij het primaire doel het versterken van de beveiliging is. Door een gestructureerde, op regels gebaseerde manier te bieden voor het openbaar maken van kwetsbaarheden, ontmoedigen deze programma’s bovendien malafide hacking en zorgen ze ervoor dat potentiële lekken op een gecontroleerde en efficiënte manier worden aangepakt.

Bug bounty-programma’s spelen een cruciale rol bij het stimuleren van cybersecurity-inspanningen door potentiële dreigingen om te zetten in kansen voor verbetering en samenwerking. Initiatieven zoals het Zero Day Initiative (ZDI) van Trend Micro zijn hier een perfect voorbeeld van. Door samenwerking met de wereldwijde beveiligingsgemeenschap te bevorderen, versnelt het ZDI de tijd die nodig is om kwetsbaarheden te ontdekken en op te lossen, waardoor onze digitale verdediging sterk verbetert. Trend Micro ZDI is inmiddels het grootste bug bounty-programma ter wereld – het is goed voor maar liefst 64% van alle zero day-meldingen.

Gezamenlijke vooruitgang

Trend Micro en andere partijen uit de sector zien de noodzaak om organisaties te helpen bij het identificeren van kwetsbaarheden en eventuele beveiligingsrisico’s aan te pakken. Daarom heeft Trend zich aangesloten bij de Hacking Policy Council. Onder leiding van het Center for Cybersecurity Policy and Law streeft dit orgaan ernaar beleidsmakers te informeren over de waarde en urgentie van het bevorderen van het openbaar maken van kwetsbaarheden en ethisch hacken.

Het doel is om een digitaal universum te creëren waarin ethisch hacken en vulnerability-beoordeling niet alleen worden aangemoedigd, maar ook worden gevierd. Deze ambitieuze visie dient meer dan alleen bedrijven: het is een drang om beveiligingsnormen naar nieuwe hoogten te tillen. Het Zero Day Initiative van Trend Micro en de leden van de Hacking Policy Council blijven actief om dit doel ook de komende jaren te realiseren.

Bezoek de website voor meer informatie over het Zero Day Initiative en de Hacking Policy Council.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in