Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrouw in de IT: low-code developer José Govaard

Minder dan 18 procent van de mensen die in ons land in de ICT werken is vrouw. En het aantal vrouwen dat een ICT-opleiding volgt in Nederland is ook laag, zeker vergeleken met het Europees gemiddelde. Maar uiteraard zijn ze er wel. AG Connect stelt deze top tech-vrouwen aan je voor. Deze keer José Govaard van Thinkwise.

Welke functie heb je?
Ik ben low-code developer bij Thinkwise software. Dat houdt in dat ik omvangrijke bedrijfssoftware ontwikkel met behulp van het Thinkwise platform.

Hoe ben je op deze positie terecht gekomen?

Ik ben al bijna 40 jaar werkzaam in de ICT. Begin jaren 80 ben ik begonnen als COBOL-programmeur. Later ben ik gaan programmeren in Progress en in 2017 maakte ik voor het eerst kennis met het low-code en SQL. Destijds was ik als programmeur werkzaam bij een transportbedrijf dat haar zelf ontwikkelde ERP-platform met 4 gekoppelde softwarepakketten wilde vervangen. Zij gingen hiervoor in zee met Thinkwise. Samen met een collega en een expert van Thinkwise heb ik toen het volledige applicatielandschap in ca. één jaar vernieuwd met het Thinkwise low-code platform. Gedurende dat jaar heb ik ervaring opgedaan met low-code development. Ik vond dat een heel prettige manier van software ontwikkelen omdat standaard schermen en onderhoudsfuncties in kort tijdsbestek gemaakt kunnen worden. Het platform is zeker ook geschikt om meer complexe functionaliteit te bouwen. In 2019 ben ik daarom bij Thinkwise in dienst gegaan.

Wat is het leukste aan je baan?

Het leukste aan mijn baan is het samen met de klant bedenken van creatieve en praktische oplossingen voor hun bedrijfsvraagstukken. Zo kan ik hun wensen omzetten in software op maat, zodat zij zich kunnen onderscheiden in de markt. De software is op die manier toegespitst op de eigen werkwijze. Het geeft mij een heel voldaan gevoel als de klant blij is met het eindresultaat. Doordat we klanten hebben in allerlei bedrijfstakken en ik steeds werk aan een ander project, binnen een ander team, is mijn werk afwisselend en blijft het uitdagend.

Wat merk je als vrouw van de ICT als mannenwereld?

Toen ik in de jaren 80 begon met werken in de ICT was dat écht een mannenwereld. Ik was vaak de enige vrouw in het team. Ik heb dat echter nooit een bezwaar gevonden en heb me altijd prima op mijn gemak gevoeld. Sommige dingen vind ik juist wel prettig aan het werken met mannen. Ze zijn directer dan vrouwen en zeggen meestal gewoon waar het op staat. Dat komt misschien soms wel hard over maar het is wel duidelijk. Ik denk dat het belangrijk is dat er binnen een bedrijf een goede balans is tussen het aantal mannen en vrouwen. Beiden hebben hun specifieke eigenschappen en bij een goede balans vullen ze elkaar aan.

Hoe denk jij dat er voor gezorgd kan worden dat meer vrouwen voor een carrière in tech kiezen?

Ik merk dat veel vrouwen een verkeerd beeld hebben van werken in de ICT. Dat is namelijk niet alleen technisch en de hele dag alleen achter een computer zitten maar het is ook je verdiepen in bedrijfsprocessen, communiceren en samenwerken met mensen. Dus ik denk dat het belangrijk is dat we iets aan die beeldvorming doen. Hopelijk heb ik daar een beetje aan bijgedragen met dit interview. Daarnaast denk ik dat er op basis- en middelbare scholen meer aandacht moet zijn voor ICT. Dat vak is daar vaak nog een ondergeschoven kindje.

Wat wil je meegeven aan vrouwen die een carrière in de IT overwegen?

Gewoon ervoor gaan en zelf ervaren hoe het is!

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in