Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Software die niet veroudert is daarmee intrinsiek duurzaam’

Congrescentrum Orpheus in Apeldoorn stond vorige maand volledig in het teken van het duurzaam transformeren van kernapplicaties. Tijdens de Thinkwise Summit 2022 konden bezoekers technische deep dives over het gelijknamige platform volgen, maar ook kwamen klanten zoals Royal Wagenborg en Florensis aan het woord en hielden vijf partners een live hackaton.

Van klanten tot partners en van tekkies tot mensen vanuit de business, er kwam een divers en internationaal gezelschap op de Summit af. Waar alle bezoekers het over eens waren? “Ondanks dat de online summit vorig jaar heel inspirerend was, was het goed om elkaar weer eens live te zien!”.

In één van de theaterzalen trapte CEO Pieter-Paul van Beek de dag af met een welkomstwoordje, vervolgens was de aftrap van de hackaton waarvoor vijf teams de uitdaging kregen om een innovatieve oplossing voor een duurzaamheidsprobleem te ontwikkelen. Van Beek nam het daarna weer over met misschien wel de meest opzienbarende keynote van de dag.

Sustainability by design

“Low-code is slechts de manier waarop we ons doel bereiken. Het draait voor ons om het op een duurzame manier transformeren van legacy kernapplicaties naar software die niet veroudert. Dan is deze software intrinsiek ook duurzaam”, zei hij. Sustainability by design wordt nu een integraal onderdeel van het platform, naast security by design en privacy by design. Daarmee laat Thinkwise ook de profilering als low-code bedrijf los.

De term ‘duurzaamheid’ vormde gedurende de dag de rode draad in de programmering. CTO Jasper Kloost gaf daarover een inkijkje in wat komen gaat. Zo blijkt Thinkwise AI en Machine Learning te willen integreren in de user interfaces en te kijken naar de mogelijkheden die spraak gestuurde interfaces bieden. En door de software in de kern steeds sneller en efficiënter te maken, wordt deze ook steeds groener. Als Chief Visionary Officer ging Victor Klaren uiteraard nog een stap verder. Zo voorspelde hij dat low-code binnen 5 jaar een doodlopend pad gaat worden als je het alleen inzet voor het bouwen van duizenden kleine apps.

Elektrisch varen

Ook bij Royal Wagenburg is er een duurzaamheidsomslag aan de gang. Programmamanager ERP Arie Versluis startte zijn verhaal door te vertellen dat het bedrijf een compleet nieuw management systeem heeft gebouwd waarmee ze klaar zijn om geopolitieke uitdagingen aan te gaan evenals de energietransitie die ze met hun 200 schepen door moeten maken. Digitale transformatie door het transformeren van legacy is daarmee nog belangrijker.

Hetzelfde geldt voor Florensis, een wereldwijd opererende producent van jonge planten. “Met de huidige uitdagingen op energievlak is het des te urgenter om slimmer te werken door digitalisering en robotisering”, vertelt IT-manager Jeroen van Zomeren. Zo realiseerden zij met in Thinkwise geïntegreerde AI een kasplanningsapplicatie die automatisch ieder plantje voorziet van voldoende zonlicht, water en luchtvochtigheid. Zo besparen ze enorm veel energie.

Meerdere partners kwamen ook aan bod en de host gaf meerdere keren updates over het verloop van de hackaton. Incentro werd uiteindelijk uitgeroepen tot winnaar. Zij ontwikkelden een applicatie waarmee hun klant Enicion de CO2-uitstoot binnen het bedrijf kan monitoren. Met als slot een live coding muziekoptreden kwam er een einde aan de dag, waarbij alle aspecten van het duurzaam vervangen van legacy applicaties aan bod kwamen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in