Overslaan en naar de inhoud gaan

Low-code geeft nieuw leven aan legacy-softwarepakketten

Veel gevestigde softwarepakket-leveranciers en ISV’s (Independent Software Vendors) zijn op zoek naar nieuwe ontwikkeltools om hun software mee te moderniseren. De onderliggende technologie is verouderd terwijl zo’n pakket functioneel vaak heel compleet is.

Gebruikers kijken reikhalzend uit naar een versie met een moderne GUI, cloud deployment en ondersteuning van Windows, web en mobile. Low-code lijkt de meest duurzame en snelste oplossing om de klus te kunnen klaren. Maar hoe kies je nu het juiste ontwikkelplatform?

Technologieën komen en gaan en dit heeft als gevolg dat de keuzes die je vandaag maakt na verloop van tijd achterhaald kunnen zijn. Zo zijn er ontwikkelomgevingen die in de jaren ’90 uiterst populair waren, maar zich inmiddels niet meer kunnen meten met moderne ontwikkelplatformen. Ze blijven bijvoorbeeld achter met het ondersteunen van mobile devices, web-interfaces, moderne API’s en cloud deployment. Daarnaast is de ontwikkelsnelheid veel te laag vergeleken met wat je tegenwoordig kan bereiken met moderne low-code platformen. Low-code software-ontwikkeling is de laatste zes jaar juist sterk in populariteit gegroeid, met name door het feit dat je er heel snel software-applicaties mee kunt realiseren. Maar is low-code ook geschikt voor ISV’s om hun vaak heel omvangrijke softwarepakketten mee te moderniseren? Het antwoord is ‘ja’ maar de maker van de software moet goed onderzoeken welk low-code platform geschikt is voor zijn applicatie met doorgaans een groot aantal functiepunten en tabellen.

Low-code voor core-systemen

Tussen alle no-code en front-end gerichte low-code platformen is de variant ‘low-code voor core-systemen’ de meest robuuste. Hiermee kun je zeer complexe en omvangrijke bedrijfskritische applicaties realiseren met meer dan 10.000 functiepunten, duizenden tabellen en duizenden gebruikers. Dat zijn low-code oplossingen waar je als ISV of pakketleverancier op kunt bouwen en software mee kunt realiseren die altijd modern blijft. Let wel: er zijn nog een aantal andere eisen die hierbij van belang zijn.

Vendor lock-in

Welk low-code ontwikkelplatform je ook kiest voor jouw applicatie, vendor lock-in ligt altijd op de loer. Je legt de toekomst van je bedrijf immers in handen van een externe leverancier. Hoe weet je dat het voortbestaan van dit bedrijf gegarandeerd is? En in welke mate wordt het platform doorontwikkeld? En hoe zit het met de licentiekosten en die voor jouw klanten?

De bestaanszekerheid van een bedrijf is lastig te voorspellen, maar je kunt vragen naar de huidige klanten bijvoorbeeld en naar de groei van de leverancier en hoe lang deze al bestaat. Als we het hebben over de duurzaamheid van het ontwikkelplatform, valt wel een inschatting te maken op basis van de openheid en flexibiliteit van het platform. Van cruciaal belang hierbij is dat het platform zoveel mogelijk ondersteuning biedt voor open programmeertalen, zoals SQL, .Net, Java en Python. Uiteraard heeft elk low-code platform een eigen model en werkwijze, maar het feit dat je cruciale business-regels en specifieke functionaliteit in één of meerdere van deze talen kunt vastleggen, verlaagt de risico’s van vendor lock-in aanzienlijk.

Open API

Een ander belangrijk element is dat het platform eenvoudig te koppelen is met externe systemen door middel van open API’s. Op die manier kunnen applicaties probleemloos gebruikt worden in combinatie met andere oplossingen en zelfs als een spin in het web fungeren tussen deze tools.

Onderzoekbureaus als Gartner verwachten dat organisaties de komende jaren gemiddeld 4 à 5 verschillende ontwikkeltools zullen gebruiken om in hun applicatiebehoeften te voorzien. Low-code platformen die eenvoudig met andere systemen te koppelen zijn, zullen de meest geschikte oplossing voor de lange termijn zijn.

Grafische upgrades

Een laatste element van een geschikt low-code platform dat ik wil belichten is de uitwisselbaarheid van de grafische user-interface technologie. Bij veel low-code platformen is deze grafische component een vast gegeven en upgraden naar een modernere optie is niet eenvoudig. Wil je als ISV een oplossing voor je klanten realiseren die de tand des tijds kan doorstaan, kies dan een low-code platform waar het procesmodel is losgekoppeld van de onderliggende technologie. Dan kan de low-code leverancier namelijk alle elementen van het platform, inclusief de grafische user-interface, periodiek vernieuwen. Jouw applicatie zou vervolgens op deze manier probleemloos van een nieuwe user interface voorzien kunnen worden zonder additioneel coderen of andere grote aanpassingen aan het low-code model.

Met een low-code platform voor core-systemen dat aan deze eigenschappen voldoet, kan jouw software-applicatie flexibel meebewegen met nieuwe technologische ontwikkelingen en is het altijd geschikt voor alle apparaten en beeldschermformaten die op dat moment gangbaar zijn. Bovendien zal nieuwe functionaliteit snel gerealiseerd kunnen worden doordat het ontwikkelproces met minimaal een factor 10 sneller gaat. Dit zijn duurzame voordelen voor de ISV maar het is bovendien een grote bonus voor de gebruikers van het product.

Wil je meer weten over over low-code development voor pakketleveranciers bekijk dan het webinar.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in