Overslaan en naar de inhoud gaan

De toekomst van enterprise IT: low-code voor core-applicaties

Low-code wordt door steeds meer organisaties gebruikt om op een kostenefficiënte manier zakelijke applicaties te ontwikkelen, zonder een team van gespecialiseerde programmeurs. Maar naarmate zij er grotere en complexere bedrijfskritische applicaties mee willen bouwen, blijkt maar één low-code categorie geschikt: low-code voor core business-applicaties.

Uit recente marktvoorspellingen blijkt dat het aandeel van low-code voor zakelijke softwareontwikkeling in 2024 meer dan 65 procent zal zijn. Tegen die tijd wordt bovendien verwacht dat ongeveer 66 procent van grote organisaties minimaal vier low-code platformen zal gebruiken. Die cijfers zijn moeilijk te negeren. Het gebruik van low-code is zonder twijfel de winnende strategie voor de toekomst. De vraag is nu, voor welk ontwikkelplatform ga je? Of beter gezegd: voor welke type platform ga je? Recent onderzoek van onafhankelijk researchbureau Forrester is gericht op low-code voor core-applicaties, een gespecialiseerde low-code categorie. Slechts enkele ontwikkelplatformen behoren tot deze categorie, waaronder Thinkwise.

Strategisch core-applicaties moderniseren

In het onderzoek toont Forrester verder aan dat op dit moment circa 15 procent van Application Delivery & Development (AD&D) professionals die een low-code ontwikkelplatform gebruiken zeggen dat zij deze gebruiken om nieuwe core business-applicaties te ontwikkelen, inclusief systemen rond Enterprise Resource Planning (ERP). Ook zegt 30% van de AD&D professionals, die low-code inzetten, applicaties op schaal uit te rollen door de gehele organisatie.

Organisaties die op zo’n bedrijfskritisch niveau low-code inzetten, zijn wat mij betreft visionaire bedrijven. Zij zien low-code niet meer als een oplossing voor een specifieke toepassing of slechts een aanvulling op hun bestaande core-systemen. Nee, zij zien het als een fundamenteel en strategisch middel om software te realiseren, waarmee ze de kern van hun bedrijfsactiviteiten kunnen faciliteren. Sneller en efficiënter dan met elke andere traditionele ontwikkelmethodiek, net zo flexibel als maatwerksoftware, maar wel met behoud van alle enterprise-mogelijkheden op gebieden als schaalbaarheid, integratie, betrouwbaarheid en beveiliging.

Die enterprise-mogelijkheden zijn echter bij lange na niet in elk low-code platform aanwezig. Forrester stelt dat het voor het ontwikkelen van core-systemen van groot belang is dat AD&D-teams heel goed kijken naar de technologische architectuur van het platform. Is het mogelijk om eenvoudig grote wijzigingen in de software door te voeren? Is het geschikt voor bedrijfskritische toepassingen? En kan je er bestaande core-applicaties mee moderniseren, al dan niet gefaseerd? En nog belangrijker: stelt het platform je in staat om nieuwe technologie zoals automated machine learning of Internet of Things toe te passen? Deze fundamentele vragen zijn cruciaal om het juiste low-code platform voor core-applicaties te selecteren.

De toekomst is nu

Wat zijn nu de primaire redenen dat organisaties een low-code development platform inzetten voor hun core-business applicaties? Volgens Forrester willen zij het opleveren versnellen van de software die cruciaal is voor de business. Deze kortere time-to-market ondersteunt voortdurende verbetering en innovatie. Daarnaast verlaagt low-code de kosten en risico’s van enterprise core-applicatieprojecten, zeker als je het vergelijkt met het aanpassen en configureren van bestaande ERP-suites of het (her)ontwikkelen van maatwerk met traditionele ontwikkeltools.

Die combinatie van efficiëntie en kosten- en risicobeheersing maakt het voor organisaties haalbaar om hun core-systemen af te stemmen op hun unieke werkwijzen, producten en eisen. En tenslotte kiezen deze organisaties voor low-code om beter om te kunnen gaan met technologische verandering. Je wilt de software immers eenvoudig kunnen vernieuwen, uitbreiden of voorzien van nieuwe technologie. Bij core-applicaties in de vorm van pakketsoftware is dat vaak erg lastig en moeilijk te onderhouden.

Een low-code platform voor core-applicaties stelt organisaties in staat om een geïntegreerd landschap met bedrijfskritische applicaties te realiseren die duurzaam zijn en continu verbeterd kunnen worden.

Meer weten? Lees hier het volledige Forrester-rapport: ‘When And How To Modernize Core Applications Using Low-Code Platforms’

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in