Overslaan en naar de inhoud gaan

‘CIO’s weten vaak niet dat een kernsysteem gecontroleerd vervangen kan worden’

Na een studie Technische Informatica startte Jasper Kloost zijn carrière in 2004 bij een kleine software startup in Apeldoorn. Inmiddels is hij CTO bij datzelfde bedrijf, dat al lang geen startup meer is. Thinkwise is sinds de oprichting in 2002 uitgegroeid tot een belangrijke speler op de low code markt en hun platform wordt gebruikt in meer dan 42 landen.

Als CTO staat Kloost aan het roer van de Research & Development afdeling, waar zo’n 35 man en vrouw werken. Voornamelijk developers, maar ook DevOps engineers, testers, UI/UX designers en technisch schrijvers. “Ik ben samen met mijn team verantwoordelijk voor de doorontwikkeling van ons platform. Daarvoor moeten we ons continu afvragen waar we over vijf jaar willen staan en welke stappen we daarvoor moeten zetten. Dat geldt voor functioneel gebied maar ook voor de technologische kant”, vertelt hij.

De ontwikkelingen in de markt vragen hier uiteraard ook om. Kloost: “Twintig jaar geleden hadden wij nog geen klanten die hun ERP-applicatie in de cloud wilden laten draaien, laat staan op hun mobiele telefoons. Wij zijn dus continu bezig om ons platform te laten meegroeien met technologische ontwikkelingen en de klant daarin te ontzorgen. En, daarbij dan ook nog eens nooit legacy te creëren.”

Innovatie

Want één van de sterkste punten van Thinkwise is de scheiding tussen het model en de technologie. De technologie is losgekoppeld van de bouwtekening van de applicatie. De technologie kan vervangen worden zonder dat dit de applicatie raakt. Thinkwise zorgt ervoor dat de technologie altijd up-to-date blijft. “Bedrijven zitten vaak vast aan starre legacy software. Dat remt de ontwikkeling van bedrijven. IT-teams zijn dan veel tijd kwijt aan onderhoud. Als je overstapt op een meer duurzame bedrijfsvoering en de kernsoftware flexibel maakt, krijg je veel meer tijd voor innovatie. Wat je echter vaak ziet is dat er veel moeite wordt gestoken in de ontwikkeling van randapplicaties, die tegen het kernsysteem aangebouwd worden.”

Thinkwise is het enige low-code platform dat zich echt specialiseert in grote, complexe applicaties, zoals bedrijfskritische ERP-, WMS- of MRP- systemen. Met duizenden gebruikers, miljoenen records en implementaties over meerdere continenten. Waarom niet meer bedrijven dan overstappen naar meer flexibiliteit? Volgens Kloost is het is vaak ongeloof. “CIO’s weten vaak niet dat een kernsysteem gecontroleerd vervangen kan worden. Vaak heeft het dertig jaar geduurd om tot het huidige kernsysteem te komen. Om dat te vervangen voelt als een enorm risico. De traditionele manier van opnieuw ontwikkelen zou ook te ingrijpend zijn; het zou te veel geld en tijd kosten. Het alternatief is dan standaard software, maar dan moeten de bedrijfsprocessen aangepast worden aan de software. Maar met het Thinkwise-platform kun je de applicaties precies afstemmen op de processen.”

Als je overstapt op een meer duurzame bedrijfsvoering en de kernsoftware flexibel maakt, krijg je veel meer tijd voor innovatie.

Upcyclen

Daarnaast worden beslissingen van dit niveau vaak in de directiekamer genomen en daar nemen de CEO en CFO meestal nog het voortouw. Bedrijven zien IT dan nog te vaak als ondersteunend, ziet Kloost. “Om partijen te overtuigen laten we het dan ook het liefst zien. Geef ons een kopie van jullie enterprise-systeem en laat het ons geanonimiseerd upcyclen naar het Thinkwise-platform.”

Nog een reden om voor het Thinkwise-platform te kiezen is de krapte op de arbeidsmarkt. “Ons platform is met name geschikt voor echte developers. Maar doordat de ontwikkelstraat is geoptimaliseerd en de software is te modelleren zijn er niet meer miljoenen regels code nodig. De ontwikkelteams zijn dan ook kleiner dan in andere ontwikkelprojecten, zelfs gemiddeld 85 procent kleiner blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau QSM. Het helpt CxO’s daarmee dus ook om het tekort aan mensen op te vangen.”

Daarbij blijft de klant altijd in control over zijn eigen omgeving. “Thinkwise-applicaties zijn platform agnostisch, dus deze kunnen zowel on premise als in de cloud draaien. Je houdt zelf eigenaarschap. Dus CIO’s hoeven niet wakker te liggen over vendor lock-in. Alle data en logica is te benaderen door de klant zelf. Daarbij zijn wij altijd bezig met nieuwe ontwikkelingen en het integreren van nieuwe technieken in het platform. Zo willen we Machine Learning integreren in de user interfaces en kijken we naar de mogelijkheden die spraak gestuurde interfaces bieden. In de kern willen wij de software bovendien steeds sneller en efficiënter maken. Vaak geldt hoe sneller, efficiënter en goedkoper in gebruik, hoe groener. Dus in dat opzicht zijn wij dan ook duurzaam bezig. Uiteraard werken wij zelf ook met het Thinkwise-platform. En ook de ontwikkelomgeving wordt ook weer met het Thinkwise-platform doorontwikkeld. Dus ook het platform zelf veroudert niet”, besluit Kloost.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in