Overslaan en naar de inhoud gaan

Beheersysteem voor openbare ruimte krijgt grondige update

Het vakgebied van beheerders openbare ruimte is drastisch veranderd en ook het IT-landschap verandert continu. Vandaar dat het GBI (Gemeentelijk Beheer Informatiesysteem) van Antea Group aan een grondige update toe was. “Het afgelopen jaar hebben wij het hele platform op zijn kop gekeerd”, vertelt Productmanager Beheer & GBI Bas Boonstra van Antea Group. Ook het rekendeel wat al in 2011 met het Thinkwise low-code-platform was ontwikkeld, is opgefrist.

Sinds de jaren tachtig is ingenieurs- en adviesbureau Antea Group marktleider beheer openbare ruimte. Het levert onder andere een beheersysteem voor de assets in de openbare ruimte aan meer dan 100 Nederlandse gemeenten, het Gemeentelijk Beheer Informatiesysteem (GBI). Dit systeem vervult voor beheerders twee belangrijke functies: de registratie van wat een gemeente allemaal in eigendom heeft en de planning van het onderhoud en de kosten daarvan.

Schoon & veilig

“Met een team van 70 medewerkers, van techneuten tot gedragspsychologen en samen met de Gebruikersvereniging Antea Group (GVAG), ontwikkelen wij tools voor de beheerders. Onder andere voor het registreren van objecten in de openbare ruimte gekoppeld aan partijen die daar het onderhoud op plegen. Vroeger was de belangrijkste taak voor een beheerder openbare ruimte om de omgeving veilig te houden. Assets als wegen en riolering speelden daarbij een belangrijke rol. Het draaide vooral om dat het schoon en heel was op straat. Nu zijn beheerders veel meer onderdeel van de keten”, legt Boonstra uit.

Er komt namelijk veel meer op beheerders af. “Alle grote maatschappelijke opgaven zoals de energietransitie, verduurzaming, klimaatadaptatie en de bouw van een miljoen woningen moeten in de bestaande openbare ruimte een plek krijgen. Het wordt bijvoorbeeld steeds warmer in de steden en er is veel water wat op de juiste manier moet worden weggevoerd. De beheerder heeft dus een veel bredere maatschappelijke taak gekregen.”

Elf jaar geleden

Door al deze verschillende taken, werd het ook tijd om het platform te updaten. De ICT-architectuur was verouderd en vooral de applicatie voor registratie en analyse werkte niet meer soepel en was niet toekomstbestendig. Vooral dat gedeelte heeft Antea Group drastisch vernieuwd en verschillende functionaliteiten op de juiste plaats in aparte modules een plek gegeven. “Voor elke taak is specifieke tooling ingezet. Het is één platform met verschillende apps. Enerzijds het registratiedeel voor bijvoorbeeld welke lamp op welk moment is geplaatst en anderzijds het reken- en kennisdeel”, legt Boonstra uit. Al in 2011 maakte Antea Group voor deze tweede functie de keuze om GBIapps met het low-code ontwikkelplatform van Thinkwise te laten realiseren en ook nu heeft Thinkwise dit deel weer voor zijn rekening genomen.

“Het mooie is dat wij elf jaar geleden de keuze maakten om voor de budgettering en planning van het onderhoud van alle gemeentelijke eigendommen met Thinkwise in zee te gaan en dat dat originele rekenhart nog steeds staat. Op de basis - die in 2011 is ontwikkeld - zijn we nog steeds aan het doorontwikkelen. Uiteraard stellen gebruikers wel andere eisen en dus zijn sommige componenten hierop aangepast. Zoals bijvoorbeeld de interface. Ook hebben we de rekenfuncties afgelopen jaren steeds snel kunnen aanpassen op de actuele normen en richtlijnen vanuit de vakwereld. Door low-code hoeven we dan niet steeds alles opnieuw te programmeren”, zegt Boonstra.

Begrotingen

Naast de talloze verbeteringen die zijn doorgevoerd zijn alle onderdelen in de cloud ondergebracht met een nieuwe portal. “Het nieuwe GBI is een modulair opgebouwde portal, die volledig is geflexibiliseerd. Naast de verschillende apps is er een kennisbank en kunnen analyses worden gemaakt voor het bestuur en management, die makkelijker inzicht geven. En via de GBIappsbank was het door Thinkwise applicaties al mogelijk om begrotingen te maken en te berekenen of er genoeg budget is om onderhoud te doen.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in