Overslaan en naar de inhoud gaan

Bedrijven met low-code platform beter opgewassen tegen COVID-19 crisis

Forrester beveelt modernisering van kernapplicaties aan met een low-code ontwikkelplatform. Uit onderzoek van het onderzoeksbureau blijkt dat bedrijven hun bedrijfskritische applicaties hiermee veel sneller en gemakkelijker kunnen aanpassen. Met name gedurende de COVID-pandemie is dit een succesvolle strategie gebleken. Thinkwise is in het onderzoek genoemd als een “midsize general purpose low-code development platform provider”.

Bedrijven kunnen hun bedrijfskritische applicaties hiermee veel sneller en gemakkelijker aanpassen. Met name gedurende de COVID-pandemie is dit een succesvolle strategie gebleken. Forrester publiceert diverse onderzoeken en rapporten over low-code software-ontwikkeling. In het verslag “Now Tech: General-Purpose Low-Code Development Platforms, Q1 2021” van John Bratincevic, Chris Gardner, Rob Koplowitz, Andrew Dobak en Kara Hartig, geeft het onderzoeksbureau een overzicht van 42 low-code development platform leveranciers. Hiermee wordt duidelijk onderscheid gemaakt tussen deze platformen en hun no-code tegenhangers, die meer geschikt zijn voor kleinere use-cases en daarnaast minder diepgaande aanpassingsmogelijkheden bieden.

Moderniseer de core

Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven die gedurende de COVID-crisis een low-code platform hebben gebruikt voor hun bedrijfskritische applicaties, veel beter opgewassen waren tegen de veranderde marktomstandigheden. Dit in tegenstelling tot bedrijven die vertrouwden op legacy software.

Forrester schrijft hierover: "Low-code brengt intrinsieke voordelen van snelheid en eenvoudige aanpasbaarheid met zich mee die verder gaan dan alleen de behoeften bij kleinschalige applicaties. De bedrijven die low-code toepassen op kritieke bedrijfsactiviteiten hebben de COVID-19 crisis snel het hoofd kunnen bieden, terwijl de bedrijven die vertrouwden op legacy software dat niet konden. COVID-19 heeft het probleem niet gecreëerd; het heeft het alleen geconcentreerd en daarbij aangetoond of bedrijven hun software konden aanpassen aan de echte wereld. Of het nu gaat om het ontwikkelen van volledig op maat gemaakte applicaties, starten met het versnellen van eigen ontwikkeling, of het kopen van een softwarepakket gebouwd met een onderliggend low-code platform, low-code als onderdeel van kernapplicaties en hun architectuur is van cruciaal belang richting de toekomst."

Dit levert de bekende voordelen op van het snel en eenvoudig kunnen aanpassen van applicaties, en door de enterprise-focus zijn die niet alleen toepasbaar op kleine applicaties, maar ook op de kernapplicaties waar de hele organisatie op draait.

“Door low-code in te zetten voor grote bedrijfskritische applicaties, realiseer je een extreem hoge ontwikkelsnelheid en flexibiliteit die met legacy-software onmogelijk zouden zijn,” zegt Robert van der Linden, directeur van Thinkwise. “Die voordelen hebben veel van onze klanten tijdens de crisis geholpen, maar het geeft ze ook in de toekomst een blijvend concurrentievoordeel.”

Naast het algemene advies aan organisaties om de voordelen van low-code te verkennen, geeft Forrester nog een aantal specifieke richtlijnen. Zo zouden organisaties het DNA van hun organisatie versneld moeten digitaliseren door de brede inzet van low-code, om zo hun verouderde processen met spreadsheets en papieren documentatie te digitaliseren. Hiermee zouden processen geautomatiseerd en geoptimaliseerd kunnen worden, met als gevolg een efficiëntere organisatie.

Daarnaast is het bij de keuze van een low-code platform van belang om goed te kijken welk type ontwikkelaars je in huis hebt. Voor fulltime professionele ontwikkelaars is een enterprise low-code platform het meest geschikt. Als het doel is om vooral mensen uit te business zelf applicaties te laten ontwikkelen, dan is een low-code platform voor business-developers meer op zijn plaats. Een combinatie van beide is ook mogelijk.

Forrester benoemt verder nog een aantal belangrijke voordelen van low-code platformen voor professionele applicatieontwikkelaars ten aanzien van no-code platformen. Zo is enterprise low-code veel meer geschikt voor zaken als procesautomatisering, databeheer, integratie, reporting en AI-toepassingen. Daarnaast is deze low-code categorie in een veel breder scala aan gebruiksscenario’s inzetbaar.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in