Overslaan en naar de inhoud gaan

7 adviezen om het juiste low-code platform te selecteren

Elke moderne organisatie weet dat software een katalysator is voor digitale transformatie en zakelijk succes. Maar welke oplossingen sluiten het beste aan op de beoogde doelstellingen? Low-code applicatieplatformen groeien in populariteit, maar ze zijn niet allemaal geschikt voor core-applicaties. Daarom bespreken we hier waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste platform.

De low-code markt is zeer divers met meer dan 100 verschillende platformen wereldwijd, elk met een eigen aanpak en specifiek gebruiksdoel. Grofweg is dit enorme aanbod te verdelen in drie low-code varianten:

No-code platformen

Dit segment wordt veel gebruikt om shadow-IT te vervangen en richt zich op citizen developers en het ontwikkelen van zeer eenvoudige apps. Ze leveren praktische, tijdelijke en vaak experimentele oplossingen op. No-code is dus vooral geschikt om randapplicaties te ontwikkelen en niet voor core-systemen.

Low-code platformen

Low-code applicaties zijn omvangrijker dan no-code apps, maar de complexiteit blijft beperkt. Low-code platformen worden eveneens veel gebruikt om randapplicaties te realiseren en via connectoren met de core-applicaties verbonden. Bij grote hoeveelheden data, met meer dan 100 tabellen en duizenden gebruikers, ontstaan er al snel performance problemen.

Low-code voor core-systemen

Dit low-code segment is specifiek bedoeld voor het ontwikkelen of vervangen van core-systemen, ofwel zeer complexe en omvangrijke applicaties. Deze platformen bieden vaak geïntegreerde portals en apps. Een organisatie kan hiermee zijn volledige applicatielandschap realiseren vanuit één geïntegreerde omgeving, en mogelijk zelfs zijn legacy-applicaties moderniseren.

Wil je meer weten over deze drie low-code varianten? Lees er meer over in dit blog.

De volgende vraag is nu: waar moet je op letten als je een low-code platform voor core-systemen zoekt? Onafhankelijk researchbureau Forrester publiceerde onlangs een onderzoek waarin het een aantal belangrijke overwegingen uiteen zet, die we hier kort zullen aanstippen:

  1. Onderscheid de verschillende typen core-applicaties:
  • Systems of record, ofwel het datafundament van een organisatie daar waar alle gegevens, bedrijfslogica en processen in worden opgeslagen.
  • Shared services, de applicaties die de belangrijke functies uitvoeren voor meerdere bedrijfsprocessen zoals factureren, betalen en security inregelen.
  • Operationele core-processen, de applicaties waarmee de belangrijkste bedrijfsprocessen van een organisatie geautomatiseerd worden, zoals bijvoorbeeld logistieke- of productieprocessen.

Wees je bewust van het feit dat deze drie typen core-applicaties bestaan en selecteer een low-code platform dat in de gewenste functionaliteit voorziet. Het ideaal is uiteraard dat de drie typen allemaal worden ondersteund vanuit één platform.

  1. Gebruik een moderne architectuur Voor core-applicaties is een architectuur nodig die kan omgaan met complexe businesslogica en die bovendien schaalbaar is naar duizenden gebruikers en grote hoeveelheden data en transacties. Verder moet deze architectuur moderne technologie ondersteunen, zoals microservices en AI, en een flexibele manier bieden om integrale wijzigingen door te voeren.
  2. Kies een robuust enterprise-platform Core-applicaties zijn bedrijfskritische applicaties, dus kies vooral een platform dat betrouwbaar is en dat helpt om de uptime te garanderen, snel kan herstellen na storingen en de kans op dataverlies minimaliseert.
  3. Vertrouw op leveranciers die security hoog in het vaandel hebben Een platform waarop de belangrijkste bedrijfsapplicaties draaien, moet optimaal beveiligd zijn. Dit vereist op zijn minst controle over de identiteiten, rollen, toegangsrechten, en data- en privacy-bescherming. Kies een platform dat hieraan voldoet en gecertificeerd is voor de geldende wettelijke regels.
  4. Kies een betrouwbare leverancier Wie zijn volledige bedrijfsproces toevertrouwt aan een low-code platform mag op zijn minst verwachten dat de leverancier financieel stabiel is, groeit en goede klantreferenties heeft. Controleer dit dus goed en vraag eventueel of je een bestaande klant mag spreken over zijn ervaringen.
  5. Betrek de business bij het ontwikkelproces Bij het (her)ontwikkelen van core-applicaties krijgt je de beste resultaten als je eindgebruikers bij het proces betrekt. Zo kun je frustraties over de bestaande applicaties boven water krijgen en praktische verbeteringen doorvoeren. Deze werkwijze vergroot bovendien het draagvlak en de adoptie onder gebruikers. Let er goed op dat het low-code platform deze vorm van samenwerking ondersteunt.
  6. Behandel eindgebruikers als klanten Om optimaal te profiteren van nieuwe software is het essentieel om gebruikers te trainen. Persoonlijke één-op-één instructie werkt het beste, waarbij de werknemer de applicatie gebruikt en vragen kan stellen. Een goed alternatief zijn instructies in kleine groepjes of per afdeling, waarbij een lokale expert of super-user eventuele vragen kan beantwoorden.

Met deze zeven tips kun je een weloverwogen keuze maken om het beste low-code platform te kiezen voor het realiseren van bedrijfskritische systemen. Eén ding is helder: met een low-code platform voor core-systemen kun je bedrijfssoftware precies en op de meeste efficiënte manier laten aansluiten op de unieke processen en werkwijzen van een organisatie. In het Forrester-onderzoek somt een bedrijf de voordelen als volgt op:

“Alle processen zijn geïmplementeerd zoals we wilden. Financieel zijn deze custom oplossingen veel goedkoper dan de alternatieve pakketoplossingen die we bekeken hebben.”

Meer weten over het moderniseren van core-applicaties met low-code? Lees het volledige Forrester-rapport: klik hier.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in