Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf cloud trends die je in de gaten moeten houden

De inzichten komen op een moment dat het gebruik van de cloud blijft toenemen. Gartner voorspelt dat wereldwijde clouddiensten in 2023 met meer dan 20 procent zullen groeien, en dit ondanks de inflatie en de economische onzekerheid die de bedrijfsuitgaven onder druk zetten. Met technologieën die steeds verder evolueren en convergeren, is het investeren in de juiste cloud infrastructuur één van de belangrijkste aandachtspunten voor ondernemingen in 2023.

Welke vijf trends moet je in de gaten houden om succesvol te zijn in de cloud?

1. Cloud zal een nieuwe fase ingaan en een kernpijler van de bedrijfsstrategie worden.

Nu de wereldeconomie bedrijven dwingt om de werkelijke waarde van hun cloudstrategieën te evalueren op basis van data waarover ze beschikken, beginnen bestuurders anders te kijken naar wat de cloud voor hen kan betekenen en gaan ze op zoek naar hoe zij klanten kunnen ondersteunen of inkomstenbronnen kunnen diversifiëren. Dit nieuwe perspectief positioneert de cloud als een kernpijler van de moderne bedrijfsstrategie; een pijler die cruciaal is voor het stimuleren van groei, transformatie en voortdurende innovatie.

2. Nieuwe regelgeving inzake gegevensbescherming zal ondernemingen ertoe aanzetten over te stappen op sovereign cloud, de souvereine cloud

De soevereine cloud is een beveiligingsmaatregel die elke organisatie kan nemen om waardevolle gegevens en systemen te beschermen tegen onrechtmatige externe toegang op nationaal of lokaal niveau. De United National Conference on Trade and Development meldt dat tegenwoordig in meer dan 70 procent van de landen gegevens- en privacywetten gelden die organisaties ertoe de soevereine cloud toe te voegen aan hun multi-, hybride en poly-cloudstrategieën zodat ze voldoen aan de regelgeving. Dit zal de integratie van slimme systemen, interoperabiliteit en portabiliteit vanaf 2023 complexer maar noodzakelijk maken.

3. 5G en edge computing zullen de bedrijfsvoering aanzienlijk versnellen.

Door rekenkracht en storage dichter bij de databronnen te brengen, kunnen bedrijven hun reactietijden verbeteren en bandbreedte besparen, terwijl de vooruitgang in edge cloud voor een verveelvoudiging van toepassingen in de frontlinie van bedrijven zal zorgen, waaronder in-store en on-site operaties en duurzaamheidsoplossingen. Hoewel kwantumcomputing nog in de kinderschoenen staat, zijn er toch steeds meer bedrijven geïnteresseerd in de mogelijkheden die het hen biedt. Ook de spectaculaire vooruitgang in kunstmatige intelligentie, machine learning, virtual reality en augmented reality voor uiteindelijke onderdompeling in de metaverse, zal naar alle waarschijnlijkheid de rol van de cloud in het moderne bedrijfsleven en het dagelijks leven vergroten.

4. Ondernemingen zullen de vruchten beginnen te plukken van hun sectorspecifieke cloud investeringen.

Cloudcomputing kan op maat van specifieke sectoren gemaakt worden en zo een effectieve meerwaarde bieden aan de business, en niet alleen effectievere back-end IT-operaties. Van snel veranderende toeleveringsketens tot energie-efficiënte duurzaamheidsinitiatieven, slimme bedrijven die investeren in sectorspecifieke cloudoplossingen om gemeenschappelijke pijnpunten aan te pakken, kunnen een aanzienlijke boost in hun KPI's verwachten. Consumentgerichte sectoren, zoals de retail en de horeca, zullen ook hun industry cloud-activiteit zien toenemen, aangezien zij zich in de beste positie bevinden om onmiddellijk gebruik te maken van edge computing. Wij verwachten dan ook dat sectorspecifieke cloud successen vanaf dit jaar zullen floreren.

5. Talentkloof zal groter worden naarmate cloud technologieën zich ontwikkelen en nieuwe digitale vaardigheden vereisen.

De cloud creëert nieuwe mogelijkheden voor bedrijven en werknemers, maar de uitdaging zit hem in het opleiden van personeel tot multi-cloudarchitecten. Dit vergt een collectieve wereldwijde inspanning van bedrijven, overheden, universiteiten en sectororganisaties. Zij moeten werknemers de opleidingen en de tools bieden om hun mannetje te staan in het nieuwe tijdperk van cloud innovatie. Wij verwachten een strijd om toptalent, die in contrast staat met de bredere druk op het personeelsbestand ten gevolge van de economische recessie. Bedrijven moeten dubbel zo hard inzetten op de opleiding, bijscholing en retentie van hun personeel als ze werk willen maken van hun visie op een cloud-powered bedrijf.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in