Overslaan en naar de inhoud gaan

Ben jij de Frenkie de Jong van de cybersecurity?

In de snelle wereld van de bedrijfstechnologie moeten CIO's dynamischer zijn dan ooit. Gelukkig is er geen tekort aan rolmodellen, hoe onconventioneel ze soms ook mogen lijken. Zo zou Frenkie De Jong wel eens een geweldige CIO kunnen zijn. Hij is immers één van de steunpilaren van zowel Barcelona als het Nederlands elftal en bovendien bijzonder veelzijdig. Hij domineert zowel het middenveld, de verdediging als de aanval.

Hij is het perfecte voorbeeld van wat er nodig is om een uitstekende leider te zijn. Zoals een CIO dat binnen een bedrijf moet zijn.

In veel opzichten verschilt de bestuurskamer namelijk niet van het voetbalveld. Het is een competitieve omgeving waar je moet laten zien dat je kunt scoren, het spel kan verdelen en sterk kunt verdedigen. Specialisten spelen daarbij een rol, maar het is veelzijdigheid waar het echt om gaat. Als we dat vergelijken met CIO's dan zien we dat sommigen uitblinken als het om bedrijfsgroei gaat. Anderen daarentegen zijn vooral goed in stroomlijning en consolidatie. Weer anderen kunnen nieuwe inkomstenbronnen aanboren. En dan zijn er ook nog CIO’s die goed zijn in het uitschakelen van nieuwe aanvalsvectoren. Dit zijn echter slechts onderdelen van het grotere spel. Met andere woorden: deze CIO's zijn als de specialisten op het voetbalveld die uitblinken in aanvallen of verdedigen. De echte toppers onder de CIO’s zijn echter zij die op alle vlakken voorop gaan in de strijd. Zoals Frenkie de Jong dus.

Wat maakt nu een CIO tot een echte topper? Hier zijn drie manieren waarop de CIO een echte drievoudige aanwinst wordt in de directiekamer, waarbij zij het spel dirigeren en het voortouw binnen de organisatie nemen:

Positie: nummer 9 (de spits)

Strategie: Houd als eerste de primaire bedreigingen van de tegenstander in bedwang en zorg voor doelpunten.

Met de toenemende aandacht voor digitale transformatie is het technologielandschap zeer complex geworden. De CIO wordt verantwoordelijk gehouden voor het beheer en de bescherming van dit alles - activa, mensen en processen. De kosten om alles te beheren blijven stijgen, terwijl het aanvalsoppervlak dat cybercriminelen kunnen inzetten almaar groeit. Het is zeer belangrijk een evenwichtige verdedigings- en aanvalslinie te hebben. Zijn aanvallers immers niet de eerste verdedigers? Dit betekent dat de technologie-stack juist moet zijn en dat alles eenvoudig en gestroomlijnd moet blijven. Of u hier al dan niet in slaagt, zal blijken uit uw statistieken op het vlak van Total Cost of Ownership (TCO).

Automatismen zijn cruciaal in voetbal. Automatisering is dat in het datacenter. Dit betekent dat u ervoor moet zorgen dat uw IT- en beveiligingsfuncties samenwerken met de behoeften van het bedrijf. Werken ze als facilitator of juist als obstakel? Verhogen ze de productiviteit van gebruikers of verstoren zij vooral belangrijke workflows? Beschermen ze de organisatie of dringen de cyberdreigingen steeds vaker door?

Positie: nummer 10 (de spelverdeler)

Strategie: Zorg voor balbezit en laat uw teamgenoten beter spelen.

Het creëren van waarde voor de onderneming en het stimuleren van winstcreatie zijn hier de inzet. Om dit te doen moet u laten zien dat u de spelers om u heen beter kunt maken. De meeste grote investeringen in technologie worden immers gedaan ter ondersteuning van operationele bedrijfsfuncties. Door een goed beheer van technologie-infrastructuur van de organisatie kan de CIO de bedrijfsresultaten beïnvloeden en het investeringsrendement verhogen. Maar technologie gaat niet alleen over IT. CIO's creëren ook steeds meer waarde in productie- en industriële technologie. In een wereld waarin alles verbonden is en steeds meer technologie in de producten en diensten die het bedrijf levert, zelf wordt geïntegreerd, is - wat wel genoemd wordt - ingebedde producttechnologie een nieuw en uiterst belangrijk vakgebied voor de CIO.

Positie: nummer 4 (de centrale verdediger)

Strategie: Vergrendel de perimeter en zorg dat aanvallers geen kans krijgen

Het is voor de raad van bestuur en de aandeelhouders belangrijk om een krachtpatser te zijn op het gebied van naleving van de regelgeving. Omdat technologie zo'n centrale rol speelt in compliance, bevindt de CIO zich in een unieke positie om verplichtingen na te komen en bedrijfsfunctionarissen - figuurlijk maar soms ook letterlijk - uit de gevangenis te houden. Vanuit het perspectief van de CEO en de CFO is het immers niet de vraag of het bedrijf de regelgeving zal naleven. Het moet simpelweg. De vraag is alleen wel: “Hoe doen we dat?”. Anders gezegd: “Welke kosten maken we daarvoor?". Hoeveel middelen worden gebruikt die ook anders zouden kunnen worden ingezet? Veel van het risico dat wordt beheerd en de regelgevingslast die daarmee gepaard gaat, is gerelateerd aan technologie. Daarom is de CIO ook zo belangrijk.

Door tijdig en volledig inzicht te bieden in wat er in het bedrijf gebeurt, proactieve maatregelen voor cybersecurity te nemen en leiding te geven aan uitgebreide reacties op incidenten, speelt de CIO een cruciale rol om de coach te helpen onoverwinnelijk te zijn.

Waar werkt u momenteel aan?

Als je bedenkt op hoeveel manieren de CIO de onderneming ziet en raakt, is de analogie met Frenkie de Jong helemaal niet vergezocht. De senior business executives van vandaag moeten van alle markten thuis zijn, of ze nu een technologie-achtergrond hebben of niet. ‘The man of the match’ is een breed inzetbare teamspeler die vlotte combinaties op de mat legt. Dat lukt deze ‘speler’ door zijn natuurlijke talenten te combineren met aangeleerde vaardigheden, weldoordachte strategieën en in het verleden opgedane ervaringen. Hij zal domineren in zowel de aanval, het middelveld als de verdediging. Hij maakt het team beter en scherpt constant zijn eigen talenten aan.

Tenslotte een persoonlijke vraag: aan welk aspect van uw rol op het middenveld van uw organisatie werkt u momenteel?

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in