Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrouw in de IT: Databasebeheerder Mihaela Papa

Minder dan 15 procent van de mensen die in ons land in de ICT werken is vrouw. En het aantal vrouwen dat een ICT-opleiding volgt in Nederland is ook laag, zeker vergeleken met het Europees gemiddelde. Maar uiteraard zijn ze er wel. AG Connect stelt deze top tech-vrouwen aan je voor. Deze week Mihaela Papa van Solvinity.

Wat is je functietitel?

Databasebeheerder (DBA)

Hoe ben je in deze positie terechtgekomen?

Ik wist op mijn twaalfde al dat ik in de IT wilde werken. Mijn opleiding was dan ook gericht op wiskunde en informatica. Voor mij was vooral de vraag: welke baan in IT zou ik het leukst vinden om te doen? Het antwoord kwam toen ik SQL Server voor het eerst installeerde en een demo-database creëerde - ik wist toen en daar: dit is, wat ik de rest van mijn leven wil doen. Vanaf dat moment ben ik zelfstandig begonnen met het leren van SQL Server en het duurde niet lang voordat ik een baan kreeg als DBA met SQL Server.

Wat is het leukste aan je werk?

Het is nooit saai. Mijn taken kunnen variëren van het opzetten van een nieuwe server tot het uitvoeren van datakwaliteitscontroles. Of het oplossen van problemen tot het toevoegen van een nieuwe functie aan een ETL-proces. Ik moet complexe systemen en situaties begrijpen om de beste oplossing voor dat specifieke geval te vinden. Bovendien mag ik met veel coole mensen praten.

Wat merk je als vrouw van ICT als mannenwereld?

Dit is een heel moeilijke vraag voor mij, omdat ik ICT niet beschouw als een mannenwereld. Ja, de meeste van mijn collega's zijn mannen, maar ik denk dat dit slechts een fase is. In de jaren ‘40 werden computers beschouwd als een 'werk voor vrouwen' en veel van de vroege pioniers van IT zijn vrouwen. Ik ben verrast dat dit zo snel werd vergeten. Nu, anno 2020, zie ik steeds meer vrouwen in IT werken en binnenkort zal het evenwicht worden hersteld, vermoed ik.

Wat ik door de jaren heen in de ICT heb opgemerkt, is dat mannen en vrouwen elkaar heel goed aanvullen. Er is een grote behoefte aan evenwicht tussen het nemen van risico's en een zorgvuldige planning, tussen actie en communicatie, tussen details en het grote geheel. Wanneer mannen en vrouwen samenwerken, is die balans er van nature.

Hoe denk je dat we meer vrouwen kunnen laten kiezen voor een technische carrière?

Laat ze het echte beeld zien van ICT zoals het nu is, en leg uit hoeveel ze eraan toe kunnen voegen en te bieden hebben.

ICT is de afgelopen 10 jaar erg veranderd en zal de komende 10 jaar nog meer veranderen. Ik doel dan niet alleen op de technologie zelf, maar ook op de werkomgeving. Dat beeld van een IT-afdeling in een kelder klopt allang niet meer; bedrijven baseren hun beslissingen steeds meer op data, ze optimaliseren het proces met behulp van technologie, ze gebruiken virtuele communicatiemiddelen en vertrouwen hun beslissingen op voorspellingsalgoritmen: dit alles is IT. Er is een grote behoefte aan mensen met zowel sterke technische kennis als geweldige soft skills en de bereidheid om de business van een bedrijf te begrijpen - ik zie dit als een geweldige kans voor vrouwen! Bovendien zijn er enkele voordelen in het echte leven: werken op afstand komt vrij vaak voor en het schema is niet noodzakelijkerwijs 9 tot 5, dus het is voor een vrouw gemakkelijk om een ​​evenwicht te vinden tussen een carrière in de ICT en het gezinsleven.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in