Overslaan en naar de inhoud gaan

Tech in 2 minuten: Wat is Integrated Delivery?

De ontwikkelingen in de IT volgen elkaar razendsnel op, net als nieuwe producten en oplossingen. In deze rubriek wordt kort en bondig uitgelegd wat een product of oplossing doet en vooral wat je er als bedrijf mee kunt. Deze keer: Wat is Integrated Delivery?

Wat is Integrated Delivery?

Integrated Delivery (ID) is een totaaloplossing waarin een modern leveringsmodel (CI/CD), samenwerkingsmodel (DevSecOps) en implementatiemodel (cloud native container platform) zijn samengebracht.

Als managed service provider kwam Solvinity regelmatig organisaties tegen die (een deel van) hun IT-infrastructuur en -beheer (willen) uitbesteden om zich te kunnen richten op hun core business, maar zelf met regelmaat eigen nieuwe software releasen. Het behoud van snelheid en flexibiliteit in softwareontwikkeltrajecten is al uitdagend genoeg voor organisaties waar alle IT binnenshuis draait - maar wat als je development en operations van elkaar scheidt? Hoe richt je dan de samenwerking tussen alle afdelingen van de verschillende organisaties zo in, dat je hier niet op in hoeft te boeten? Speciaal voor deze organisaties heeft Solvinity deze methodiek ontworpen.

Wat kun je met Integrated Delivery?

Integrated Delivery (ID) stelt je in staat om voorspelbaar, vlot en veilig nieuwe functionaliteit naar je klanten te brengen. Het ondersteunt een moderne manier van samenwerken en maakt daarbij gebruik van de laatste ontwikkelingen op het gebied van cloud native technologie en geautomatiseerde software releasing. De nieuwe software, zoals een app of (campagne)site, naar de markt brengen verloopt incrementeel en kan daardoor bijvoorbeeld beter en sneller worden getest en live gezet.

Waar bestaat de oplossing uit?

  1. Een leveringsmodel dat is gebaseerd op Continuous Integration & Continuous Delivery (CI/CD). CI/CD is een software release proces dat zich kenmerkt door een hoge mate van automatisering en het releasen van beperkte, maar goed geteste functionaliteit. Alle betrokken partijen werken volgens dit proces en de ingezette technologie ondersteunt dit proces maximaal.
  2. Een samenwerkingsmodel gebaseerd op ‘DevOps’, die is uitgebreid met een nauwe samenwerking tussen Security en Business. Hiervoor hanteert Solvinity ook wel de term Stretched DevOps - er is geen sprake meer van bedrijfsmuren binnen zowel de eigen organisatie (de klant) als tussen de organisatie en externe partijen: er wordt samengewerkt in één team. Samenwerking betekent geen hand-overs, direct contact en de inzet van professionele medewerkers die het integrale karakter van ID begrijpen en ondersteunen.
  3. Een implementatiemodel dat bestaat uit een portfolio van (cloud native) oplossingen. Het platform en de tools die ID ondersteunen zijn continu in beweging en hebben ieder hun eigen levenscyclus, beheer- en securityaspecten. In de praktijk wordt dit het CI/CD-platform portfolio genoemd. Solvinity levert en onderhoudt CI/CD-platformen in de public en private cloud, afhankelijk van de wensen van de klant. Ook samenwerkingstools zijn onderdeel van het portfolio.

Hoe werkt Integrated Delivery?

In de praktijk hebben klanten vaak al gekozen voor een CI/CD-aanpak en zoeken ze ondersteuning in de vorm van een CI/CD-platform en een partij die vooral de ontwikkelaars (Dev) kan helpen met de niet-functionele aspecten van het releaseproces. Denk hierbij aan het automatiseren van de release pipeline, geautomatiseerd (security)testen, het hardenen van containers, het omzetten van infrastructuur in code (en binnen versiebeheer) en de uiteindelijke deployment in productie. Klanten vragen dus SecOps experts die inhaken op het CI/CD-proces en het onderliggende CI/CD-platform en de daarbij behorende connectiviteit ondersteunen. In de praktijk levert en beheert Solvinity dus een CI/CD-platform en ondersteunen wij (vaak op locatie) met SecOps expertise.

Wat levert Integrated Delivery een bedrijf op?

De geïntegreerde aanpak, prettige samenwerking en innovatieve technologie geeft de klant een snellere time-to-market en betere (voorspelbare) kwaliteit van software, op een veilige en gecontroleerde manier. In de praktijk levert de overgang naar een CI/CD-platform op basis van containers ook een kostenbesparing op, omdat de onderliggende infrastructuur beter wordt benut.

Hoe onderscheidt Integrated Delivery zich van de concurrentie?

Integrated Delivery is een uniek door Solvinity zelf ontwikkeld software releasemodel. Het is een totaaloplossing waarin proces, mens en technologie zijn verbonden: technologie is één ding maar het gaat er juist om de mens en samenwerking hierin te betrekken. Daar wordt nog weleens aan voorbij gegaan. Solvinity heeft de kennis en ervaring in huis om ID te ondersteunen, zoals voor Zig waarvoor we nu enkele jaren een CI/CD -platform in stand houden met ruim een miljoen gebruikers of Politie Nederland waarvoor we een veilige en beheersbare cloud-oplossing voor de webapplicaties hebben ontworpen gebaseerd op een microservices architectuur in een Stretched DevOps samenwerking.

Zijn er ook nadelen?

Niet zozeer nadelen, maar er is wel een belangrijk aandachtspunt: het invoeren van Integrated Delivery blijkt in de praktijk vaak een cultuuromslag. Het geautomatiseerd releasen en testen vraagt een andere houding; ‘even snel iets handmatig fixen’ is geen optie meer. Dit betekent dat bij de invoering van ID tijd moet worden ingeruimd voor de ‘zachte’ kant, om zowel ontwikkelaars als beheerders maximaal de kans te geven om mee te kunnen gaan in deze nieuwe manier van werken. Maar dit kan heel goed in de vorm van workshops en begeleiding op de werkvloer is onze ervaring.

Meer weten? Download het white paper Integrated Delivery of bekijk de case study van Zig.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in