Overslaan en naar de inhoud gaan

OV-transacties Translink naar de public cloud

Translink is het bedrijf achter de OV-chipkaart, het betaalsysteem van het Nederlandse openbaar vervoer, en verwerkt inmiddels dagelijks gemiddeld 7,75 miljoen transacties. Om de toegang tot het OV verder te verbeteren, zocht Translink naar meer flexibiliteit in een schaalbare, maar uitermate veilige IT-omgeving. De oplossing werd een stapsgewijze, gecontroleerde transitie van de dienstverlening naar de public cloud met Solvinity.

Unieke oplossing verder verbetert

De manier waarop Nederlanders overal in het land met één OV-kaart kunnen betalen voor openbaar vervoer is uniek in de wereld. Maar hoe mooi de oplossing ook is, hij is nog niet ideaal. Translink wil toe naar een flexibeler oplossing die zowel reizigers als vervoerders meer mogelijkheden geeft, zowel nu als in de toekomst.

Door de afhandeling van OV-transacties op een verantwoorde manier naar de public cloud te kunnen de onvermijdelijke piekbelastingen in het openbaar vervoer flexibeler worden opgevangen en innovaties zoals OVpay, het met eigen betaalmiddelen kunnen afrekenen (bankpas, telefoon, smartwatch, etc.), eenvoudiger te maken. Onderliggende systemen worden zo veel mogelijk gestandaardiseerd, bij voorkeur naar public cloud.

Veilig en compliant met een PCI DSS-certificering

Een grote verantwoordelijkheid van Solvinity is de beveiliging. De systemen en infrastructuur voor de Identity Based Ticketing omgeving (IDBT) voldoen aan de vereisten voor PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard) certificering, waarmee van de internationale EMV-standaard (de internationale gestandaardiseerde betaalmethode van Europay, Mastercard en Visa) gebruik kan worden gemaakt en betaalkaartfraude wordt bestreden.

“Solvinity hanteert strenge regels voor de veilige omgang met data en voldoet daarbij aan de strenge SOC 2-eisen voor informatiebeveiliging”, weet Martin Potappel, Ciso bij Translink. “Dit maakt het voor Solvinity relatief eenvoudig om nu ook aan de voor ons zo belangrijke PCI DSS vereisten te voldoen.”

Strategisch partnership

Solvinity verplaatst stapsgewijs steeds meer Translink diensten uit de eigen private cloud-omgeving naar de public cloud. “In overleg met Solvinity hebben we gekozen voor Azure, maar we zitten daar niet aan vast”, zegt Potappel. “We willen de flexibiliteit behouden om andere keuzes te maken als dat in de toekomst nodig zou zijn.”

Het advies van Solvinity weegt zwaar, stelt ook Ted Straathof, Manager Operations bij Translink. “We zochten een ervaren partner van vergelijkbare grootte, waarmee we samen kunnen optrekken om onze diensten verder te ontwikkelen.” Er is hard gewerkt aan goede communicatie, van directie tot uitvoering. “De samenwerking is steeds hechter geworden”

Efficiency, security, kwaliteit en kostenbesparing

Het bewust kiezen voor de juiste migratie heeft tot een enorme efficiency-slag geleid die in het afgelopen jaar een kostenbesparing van 15% heeft opgeleverd”, zegt Straathof. Minstens zo belangrijk is, dat de kwaliteit van de dienstverlening sterk is verbeterd, constateert Martijn van de Veen, Delivery Manager IT Operations bij Translink. “Het aantal incidenten wordt natuurlijk nooit nul, maar dat we dit met bijna 60% hebben weten terug te brengen, is heel belangrijk voor ons.”

Als CISO is Potappel met name blij dat hij in Solvinity een partner heeft die het belang van security begrijpt. “Compliance, certificeringen en controle zijn belangrijk, maar met experts de detail in gaan, evenzo. Wat security betreft weten ze bij Solvinity wat te doen.” De ‘journey naar de cloud’ is in alle opzichten spannend voor een publieke organisatie als Translink. Potappel: “Solvinity geeft ons het vertrouwen dat we adequate, passende security maatregelen hebben getroffen, en dat is misschien wel het belangrijkste.”

Voor de volledige case of downloaden ga naar solvinity.com.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in