Gemeenten worstelen met digitale vaardigheden
Visitekaartje
Dat een onderwerp als digitale vaardigheden zo hoog scoort is niet verwonderlijk in een tijd waarin medewerkers veel thuis werken. Wim Hoekstra, strategisch adviseur Informatisering & Automatisering (I&A) van Quarant, adviesbureau voor lokale overheid, herkent dit: “De digitale transformatie voor gemeenten is voor ongeveer 20% een technologische uitdaging en voor 80% een uitdaging voor organisatie, cultuur en gedrag.”
Kijk je verder naar de ontwikkelingen in de markt, dan zie je de verSaaSing toenemen. “Public clouddiensten zijn in opkomst in gemeenteland”, vervolgt Rob van Ewijck, Business Manager bij secure managed IT services provider Solvinity. “Gemeenten willen met name de wendbaarheid en weerbaarheid van de organisatie vergroten en de eigen I&A vrij maken voor regie en kerntaken. Verder constateren we dat de gebruikerservaring erg belangrijk wordt gevonden. Logisch, de werkplek is het visitekaartje van je organisatie.”
Balans techniek en organisatie
Veelvuldig ter sprake gebracht door deelnemers en sprekers was het thema security. Hoe ga je om met de toegenomen digitale veiligheidsrisico’s en hoe organiseer je voldoende beveiligingsmaatregelen? Hoe hou je een goede balans tussen flexibiliteit van de gebruikersorganisatie en beveiliging? Recentelijke publicaties, zoals het onderzoek van AG Connect en Binnenlands Bestuur en het interview met Hof van Twente onderschrijven het belang van een sterkere IT security strategie. Daarom slaan Solvinity en Quarant dit najaar opnieuw de handen ineen om gemeenten verder te helpen met de online Ronde Tafel ‘Informatiebeveiliging: breng je organisatie en techniek in balans’.
En dan is er nog het compliance-vraagstuk met betrekking tot AVG, BIO en Woo. Klanten van gemeenten (burgers en bedrijven) hebben hoge verwachtingen. Zij zijn gewend zaken snel digitaal te regelen. Dat legt een grote druk op de gemeentelijke organisatie, die tegelijkertijd moet blijven voldoen aan steeds strengere compliancy-eisen.
Waar de angst om grip op veiligheid te verliezen soms tot terughoudendheid in plannen en ambities leidde, vormen de snelle digitale ontwikkelingen zijn steeds vaker aanleiding om IT te outsourcen. “Gemeenten onder de 100.000 inwoners ontkomen er bijna niet aan om zich te laten ontzorgen op het gebied van de techniek”, aldus Business Manager Rob van Ewijck van Solvinity. “Dat blijkt ook uit het benchmarkonderzoek 2020 van M&I.”
Online Ronde Tafel Informatiebeveiliging 13 oktober
Wil jij ook met andere gemeenten in gesprek over je I&A-beleid? Dit najaar organiseren Solvinity en Quarant een ronde tafel speciaal rondom het thema security. Hoe is security bij jouw gemeente georganiseerd? Hoe zorg je ervoor dat je security steeds weer aan laat sluiten op alle digitale ontwikkelingen?
Ga in gesprek met collega-gemeenten en security experts tijdens de online Ronde Tafel op 13 oktober van 09:30 – 12:30 uur:
Informatiebeveiliging: breng je organisatie en techniek in balans
Tijdens deze Ronde Tafel krijg je:
- een interactief programma met break-outsessies, gemeentelijke praktijkcases en inspirerende presentaties van ervaringsdeskundigen van collega-gemeenten en security experts
- meer inzicht in organisatorische en sourcingsaspecten van security voor jouw organisatie
- praktische handvatten om de beveiliging van jouw gemeentelijke organisatie te versterken
Dit evenement is interessant voor I&A-managers en teamleiders, project- en programmamanagers Digitale Transformatie, CIO’s, Security Officers, CISO’s en hoofden bedrijfsvoering van gemeenten. Wil jij ook deelnemen? Markeer 13 oktober van 9:30 - 12:30 in je agenda en meld je aan.
Vragen?
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem contact op met rob.vanewijck@solvinity.com.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee