Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste hulp bij cloudstress

Migreren naar de cloud betekent keuzes maken. Ga je applicaties vervangen of herontwerpen? Overweeg je een ‘lift & shift’ of stap je volledig over op een cloudservice? Iedere functionaliteit vraagt om een eigen aanpak en aanlooproute. Maar welke is de juiste?

Sinds 2018 stijgt de omzet uit cloudgerelateerde diensten jaarlijks met 30 tot 60 procent. Ondanks de toenemende interesse en kennis binnen organisaties, zorgt een cloudmigratie nog vaak voor kopzorgen. Want hoe vlieg je de migratie aan? Hoe beperk je de kosten? En hoe maak je de juiste security en compliance afwegingen? De beste aanpak kan per applicatie verschillen.

In de praktijk zien we nog vaak dat bedrijven geen duidelijke strategie hebben als het gaat om het migreren van functionaliteiten naar de cloud. Een verkeerde aanpak of het handhaven van de status-quo kan echter leiden tot verhoogde beveiligingsrisico’s en toenemende kosten. Bijvoorbeeld, omdat je relatief dure kennis moet vasthouden of inkopen. Ook wil je tegenvallende prestaties of hoge kosten van as-a-service-diensten vooraf voorkomen en transitiekosten en risico’s afwegen. Dat zijn een hoop zaken om rekening mee te houden.

Keuzehulp bij je cloudstrategie

Wat keuzehulp om tot de juiste aanpak te komen, is dan ook geen overbodige luxe. Hiervoor maakte Solvinity een online beslisboom: de migratiewijzer. De wijzer geeft niet alleen richting aan je keuzeproces, maar biedt ook inzicht in welke vraagstukken er tijdens een migratie op je pad komen. Middels vraag en antwoord leidt de beslisboom je naar een van de acht mogelijke migratiestrategieën. Zes hiervan leiden naar de cloud:

  1. Rebuild (of Re-architect) - Je bouwt een applicatie opnieuw op met behulp van cloud-native technologie, zoals microservices. Dit is vooral interessant wanneer je zelfgebouwde bedrijfskritische of strategische applicaties wilt vernieuwen. Maar het is ook de meest kostbare en risicovolle migratiemethode.
  2. Refactor - Je bouwt de applicatie niet helemaal opnieuw, maar breng je stukje bij beetje cloud-native verbeteringen aan. Dit is vaak een goede eerste stap naar een volledig cloud-native applicatie-omgeving. Ook is het een goede manier om bijvoorbeeld van leverancier te wisselen, of om van een dure server over te stappen op een goedkopere (platform)service.
  3. Rehost - Je zet een omgeving met applicaties één op één over naar de cloud. Dit wordt ook wel een Lift & Shift’ genoemd en is verreweg de meest gekozen route. Men kiest hier bijvoorbeeld voor omdat het developmentteam nog onvoldoende kennis heeft van cloud-native technieken, terwijl er significante tijdsdruk is.
  4. Re-install - Samen met de softwareleverancier installeer je opnieuw je software op een virtuele machine in de cloud. Zo kun je bijvoorbeeld een verouderd besturingssysteem updaten of overstappen op een ander formaat softwarestack.
  5. Replatform - Dit is een ‘Lift & Shift’, maar met beperkte optimalisatie van de applicatie. Denk aan het vervangen van een bestaande SQL-server door een PaaS-versie. Dit scenario vereist al enige kennis over het correct afnemen van PaaS-diensten.
  6. Replace (of Repurchase) - Je vervangt de huidige on-prem applicatie door een bestaande SaaS-applicatie. Bijvoorbeeld om te profiteren van een snelle time-to-market of automatische updates. Dit is de meest eenvoudige optie om een functionaliteit te migreren naar een cloud-native model.

Twee andere scenario’s leiden niet naar de cloud. Dit omdat een migratie niet altijd zinvol is:

  1. Retire - Je laat de applicatie ontmantelen of faseert hem uit, bijvoorbeeld omdat hij niet of nauwelijks meer gebruikt wordt.
  2. Retain - Er is sprake van een op maat gemaakte applicatie, die draait op specifieke hardware of (storage)systemen die je niet zomaar kan of mag verplaatsen. Je laat de applicatie (voorlopig) nog lokaal draaien, met alle kosten en risico’s van dien die bij on-prem applicaties komen kijken.

Een veilige cloudtransitie

Welke van de bovenstaande strategieën uiteindelijk de beste keuze is, hangt af je huidige IT-architectuur en van criteria als schaalbaarheid, beheersbaarheid, compliance, veiligheid en risicobeperking. Of je nu aan het begin staat van je transitie of al even bezig bent, bij iedere moderniseringsslag moet je bekijken welke strategie de beste keuze is. De migratiewijzer kun je voor iedere situatie opnieuw invullen. Zo helpt de wijzer je op weg met het maken van de eerste stap richting een cloudtransitie die veilig en toekomstbestendig is.

>> Probeer de migratiewijzer zelf uit!

Meer weten?

Voor maatwerk advies, een professionele aanpak en praktische hulp bij je cloudmigratie kun je bij Solvinity terecht.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in