Overslaan en naar de inhoud gaan

De meest gestelde vragen over de public cloud

De basis voor een nieuwe IT-omgeving is vaak een cloud oplossing, maar de overgang naar de cloud is voor veel organisaties een serieuze uitdaging. Met elke dag nieuwe ontwikkelingen en diensten, is het voor bedrijven moeilijk om goed geïnformeerd te blijven. Hier een antwoord op de drie meest gestelde vragen over de public cloud.

1. Wat zijn de belangrijkste redenen om naar een public cloud te gaan?

Flexibiliteit & capaciteit. In de public cloud maak je gebruik van de vrijwel onbeperkt schaalbare capaciteit van een netwerk van gespecialiseerde datacentra. Deze datacentra bieden beveiliging, beschikbaarheid en prestaties op een niveau dat voor individuele bedrijven niet of nauwelijks haalbaar is. Omdat je capaciteit kunt afnemen en afrekenen naar behoefte en je zelf geen investeringen meer hoeft te doen in hardware en beheer (een verschuiving van kapitaalinvesteringen naar operationale kosten - van capex naar opex) is een public cloud oplossing voor veel organisaties ook financieel aantrekkelijk.

2. Is mijn data veilig in de public cloud?

Ja, maar niet zonder meer. Naar alle waarschijnlijkheid ligt het beveiligingsniveau van de public cloud en de bijbehorende datacentra veel hoger dan je als bedrijf ooit zelf hebt gehad. Microsoft Azure is bijvoorbeeld de meest gecertificeerde cloud provider ter wereld. Tegelijkertijd benadrukt ook Microsoft zelf dat de beveiliging van je data niet alleen afhangt van Azure zelf. De manier waarop het wordt ingericht en gebruikt is minstens zo belangrijk.

3. Wat zijn de risico’s bij een migratie naar de cloud?

De risico’s van een cloud migratie zijn voor elke organisatie anders, maar dit zijn de drie belangrijkste gevaren:

1. Complexiteit. Pure cloud-oplossingen zijn meestal tamelijk overzichtelijk, maar in veel gevallen kom je eerst in een hybride situatie terecht waar je legacy applicaties in een private omgeving moet laten samenwerken met nieuwe cloud-oplossingen.

2. Data. De migratie van grote hoeveelheden data naar de cloud kan tot onverwachte verrassingen leiden, wanneer dit onzorgvuldig gebeurt. Hierdoor verloopt een transitie minder effectief wat kan resulteren in een langere doorlooptijd, niet goed werkende applicaties of ontevreden eindgebruikers. Door vooraf een grondige inventarisatie te doen van je hele data- en applicatielandschap kun je dit voorkomen.

3. Lock-in. Naar de cloud migreren is één ding – er weer uit gaan kan veel lastiger zijn. Met de juiste strategie en technologie (zoals containerisation) kun je ervoor zorgen dat je ook flexibel blijft als je in de toekomst voor een andere of multi-cloud-oplossing wilt kiezen.

Staat jouw vraag hier niet tussen of wil je meer weten? Download ons Azure e-book. Hierin staan de antwoorden op de 10 meest gestelde vragen over de public cloud.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in