Overslaan en naar de inhoud gaan

Containerization en de voordelen ervan

Er gebeurt veel in de wereld van applicatie hosting. Sinds enige tijd bestaat er een nieuwe methode om applicaties te packagen, installeren en draaien. Deze methode is gebaseerd op ‘containers’.

Wat zijn containers?

De verandering in de wereld van applicatie packaging en deployment door containers is vergelijkbaar met de verandering die in de logistiek heeft plaatsgevonden. Vroeger werden goederen met veel mankracht in schepen geladen en gelost. Hier zat ontzettend veel handwerk in. Niet alleen omdat er nog geen grote kranen waren, maar ook omdat de lading steeds andere vormen aannam: losse stukgoederen, zakken voor graan, kisten voor andere zaken. En dit werd allemaal op elkaar gepropt in het laadruim. De intrede van zeecontainers met hun standaardmaten maakte hier en einde aan. Alle lading werd gelijkvormig, waardoor laden en lossen een stuk efficiënter werd en grootschaliger kon worden aangepakt.

Het gebruik van containers in IT zorgt voor een vergelijkbare standaardisatie. Het idee is dat je een applicatie opdeelt in componenten met slechts één functie of actief proces. Een Wordpress-applicatie kun je bijvoorbeeld opdelen in een webserver, een PHP engine en een databaseserver. Elk van deze functies komt te draaien in één container en bevat alles wat nodig is om die functie uit te kunnen voeren. Door deze aanpak is elke functie volledig geïsoleerd van de andere en kunnen er vele containers naast elkaar op één OS instantie (bijvoorbeeld een VM) staan, net als op een containerschip. De containers stellen geen enkele eis aan het onderliggende OS (het schip), behalve dan dat er een container engine draait. Verder hoeft er niets extra’s geïnstalleerd te worden voor de specifieke functie van de container. Ondanks deze isolatie kunnen de verschillende containers wel met elkaar te communiceren, maar alleen nadat dat expliciet is ingesteld. Containers zijn gelijk op elke omgeving (Ontwikkel, Test, Acceptatie en Productie), alleen de parameters waarmee ze worden opgestart verschillen.

Het ecosysteem

Het concept van containers werd al gebruikt in HP-UX packages, of Solaris Zones. Maar het bedrijf Docker heeft dit concept groot gemaakt door het naar de wereld van Linux en Windows te brengen, waar het een enorme vlucht heeft genomen. Er is een hele reeks van tools ontstaan om het werken met containers makkelijk en robuust te maken. Een tool als Kubernetes zorgt voor orchestratie en beheer van de containers, vergelijkbaar met de kranen die het schip beladen. Rancher levert een mooie GUI voor de developer of applicatiebeheerder en wordt gebruikt om Kubernetes te beheren, denk aan de kraanmachinist. Ook tools als Gitlab sluiten hier goed op aan om een CI/CD proces in te richten gebaseerd op containers.

Vlot, veilig en kostenbesparend

De oplossing is breed inzetbaar, zowel on-premise als in de public cloud. Met de containeraanpak wordt het makkelijker om onderdelen van een applicatie te vervangen, bijvoorbeeld bij een upgrade, en kan een applicatie makkelijker worden geschaald door bepaalde containers vaker op te starten. Bovendien worden de ontwikkel-, test- en acceptatieomgeving meer representatief voor de productieomgeving waardoor fouten makkelijker vindbaar zijn. Er zijn minder OS instanties nodig en dus minder hardware. En het maakt het verder automatiseren van het releaseproces mogelijk, dus van code commit naar livegang (CI/CD). Dit alles geeft de business een kortere time-to-market van applicaties en wijzigingen tegen lagere kosten.

Solvinity en containers

Bij Solvinity maken we al een aantal jaar gebruik van deze technologie. Niet alleen draait ons Oracle database hotel op Solaris containers, ook leveren wij voor verschillende klanten innovatieve diensten en projecten op basis van Docker. Hierbij bundelen we de verschillende onderdelen, zoals container building, testing, registry, orchestration, vulnerability management en consultancy. Container platforms (PaaS in plaats van housing of managed hosting) en consultancy op DevOps, CI/CD en containers behoren ook tot de mogelijkheden, waarbij we deels bij elkaar op locatie nauw met klanten samenwerken in (stretched) DevOps teams.

Containers zijn de toekomst wat Solvinity betreft. Of het nu gaat om een moderne op microservices gebaseerde webapplicatie, een traditionele applicatie die "gedockerized" wordt of LCM op Windows omgevingen, containers bewijzen overal hun waarde en zijn het nieuwe paradigma.

Meer weten? Download onze white paper Integrated Delivery.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in