Overslaan en naar de inhoud gaan

Compliance in de digitale financiële keten: Navigeren door de complexiteit

De financiële sector wordt geconfronteerd met een overvloed aan voorschriften, gehandhaafd door Nederlandse en Europese toezichthouders zoals DNB, AFM, AP, ECB en EIOPA/EAVB. Deze regels zijn voortdurend in beweging, wat betekent dat organisaties op de hoogte moeten blijven van wetswijzigingen die van invloed zijn op de kwaliteit en veiligheid van hun diensten en hun compliance werkzaamheden hierop moeten aanpassen.

Martin Maas
Martin Maas - CISO Solvinity

Een effectieve naleving vereist vaak een complex en volwassen compliance-framework. Het consolideren van vereisten van verschillende normen en voorschriften kan de compliance-inspanningen aanzienlijk stroomlijnen. Als je bijvoorbeeld klanten in de overheidssector bedient, wordt van medewerkers die betrokken zijn bij de dienstverlening een integriteitsverklaring gevraagd. Deze controle kan worden geïntegreerd in de bestaande onboarding-check voor teamleden die deze klant bedienen, waardoor een efficiëntere en normen-compatibele controle ontstaat.

Eigen “In Control” verklaring

Het Solvinity Compliance Framework vormt de basis voor onze SOC 1- en SOC 2-assurance rapportages, die jaarlijks worden opgesteld door een onafhankelijke auditor. We merken dat sommige van onze meer volwassen klanten deze assurance rapportages aanvullen met extra controles die specifiek voor hen zijn ingericht. Dit kan variëren van het kwartaalsgewijs herstellen van geselecteerde machines, databases of mailboxen tot het uitvoeren van kwartaalcontroles op gebruikersaccounts en beheerdersaccounts. De uitkomst van deze controles, samen met de assurance rapportages, vormt input voor hun eigen 'in control' verklaring.

Een groeiende aandacht voor de gehele toeleveringsketen is essentieel, omdat inbreuken bij toeleveranciers verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Naleving van de hele keten moet in assurance-rapportages van hostingproviders worden opgenomen, vooral voor lange en complexe supply chains.

Nieuwe regelgeving, zoals DORA en NIS2, benadrukt het belang van compliance en supply chain management. Solvinity heeft het complete beheer van zowel private als pubic cloud via Microsoft Azure in scope van de SOC 1- en SOC 2-rapportages Deze uitgebreide scope is waardevol voor klanten met hybride cloudomgevingen, omdat het de toetsing van de naleving van platformbeheer, identiteiten, kwetsbaarheden en back-ups consolideert.

Security in softwareontwikkeling

Tot slot, met de opkomst van DevOps en Agile-achtige omgevingen, ontstaat de behoefte aan continue en geautomatiseerde beveiligingstests tijdens de ontwikkeling. Dit is veel effectiever dan de traditionele manier van eenmalige vulnerability- en security scanning per jaar. In combinatie met een DevSecOps beleid en een flexibel cloud platform is security dan geen beletsel meer, maar een integraal onderdeel van het geheel aan IT-voorzieningen én de uiteindelijke dienstverlening aan de klant van de klant.

De wereld van compliance in de financiële sector evolueert voortdurend, en het is van vitaal belang voor IT-verantwoordelijken in deze branche om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen en hun frameworks aan te passen om te voldoen aan de nieuwste eisen. Samenwerking binnen de sector en met gespecialiseerde serviceproviders kan helpen bij het navigeren door dit complexe landschap.

Heb je vragen over compliance of wil je meer weten over hoe Solvinity organisaties in de financiële sector ondersteunt? Neem dan contact met ons op. Samen kunnen we ervoor zorgen dat je dienstverlening veilig en compliant blijft in deze dynamische omgeving.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in