Overslaan en naar de inhoud gaan

Capaciteitsplanning datacenters veel effectiever

Een grote uitdaging voor datacenters is de capaciteitsplanning. Plan je te ruim, dan doe je een kapitaalinvestering die zichzelf niet terugverdient. Plan je te krap, dan loop je het risico dat het datacenter niet bestand is tegen piekbelastingen.

Maar daar is nu een oplossing voor gekomen dankzij de nieuwe open source tool van Georgios (‘Jorgos’) Andreadis, die in samenwerking met onder andere Solvinity tot stand is gekomen, en waarmee hij voor zijn thesis een zeldzame '10' heeft ontvangen van de TU Delft.

Cloud datacenters bieden een veilige en betrouwbare omgeving waarin organisaties hun gegevens kunnen opslaan en hun digitale diensten kunnen laten draaien. Daarmee zijn datacenters een essentieel onderdeel geworden van de wereldwijde infrastructuur, die op elk moment over voldoende capaciteit moeten kunnen beschikken om te voorkomen dat de samenleving tot stilstand komt. Tot nu toe hebben datacenters de beschikbaarheid en kwaliteit van hun dienstverlening gewaarborgd met forse kapitaalinvesteringen in vaak overtollige capaciteit.

Van specialisme naar open source

Tot voor kort was de capaciteitsplanning van datacenters afhankelijk van de expertise van individuele in-house specialisten, maar daar komt nu verandering in. Dankzij de thesis van Georgios (‘Jorgos’) Andreadis, die onlangs met dit onderzoek is afgestudeerd als Best Graduate 2020 aan de TU Delft, kunnen datacenters blijven voldoen aan de steeds groeiende eisen op het gebied van automatisering en tegelijkertijd hun operationele kosten verlagen. Onder begeleiding van zijn stagebegeleider Ir. Vincent van Beek, IT engineer en researcher bij Solvinity, heeft Jorgos met zijn team ‘Capelin’ ontwikkeld - de eerste open source tool voor datacenter capaciteitsplanning. Met behulp van deze vrij beschikbare tool is het mogelijk een onderbouwde inschatting te maken van de benodigde capaciteit in een datacenter, waarbij de invloeden van de laatste technologische ontwikkelingen van bijvoorbeeld cloud en IoT, worden meegenomen.

Efficiëntere inrichting, minder risico’s en beter energieverbruik

Capelin helpt capaciteitsplanners te beslissen welke hardware te kopen en te installeren, om een gerichte mix van computationele verzoeken van hun klanten te ondersteunen. Capelin geeft een veel betere inschatting van de impact van moderne workloads, waardoor datacenters aanzienlijk efficiënter kunnen worden ingericht en bovendien een veel lager risico lopen op performance risico’s.

Naast het efficiënter inrichten van de datacenters kan het energieverbruik van datacenters met behulp van Capelin aanzienlijk (tot wel 50%) worden teruggedrongen. Op dit moment zijn cloud datacenters goed voor ongeveer twee procent van het totale energiegebruik in de wereld en dat percentage groeit nog steeds. Voortdurend meer servers bijplaatsen is niet alleen onhoudbaar, het wordt ook steeds moeilijker te verantwoorden.

Een ‘10’ voor Thesis of the Year 2020

“Verrassend genoeg wordt de capaciteitsplanning voor datacenters nog steeds verkeerd begrepen en onvoldoende bestudeerd”, zegt Jorgos. “Simulaties die met Capelin kunnen worden uitgevoerd zijn een ideaal hulpmiddel om een onderbouwde inschatting van de gevolgen te maken, vóórdat je beslissingen gaat nemen over de capaciteit.” Voor zijn thesis ontving Jorgos niet alleen een (bijzonder zeldzame) 10; zijn thesis is tevens uitgeroepen tot Thesis of the Year 2020 van de TU Delft.

“Het kan lastig zijn om een IT-organisatie te vinden die bereid is mee te werken aan een onderzoek waarvan de impact vooraf nog onzeker is”, voegt Jorgos hieraan toe. “Dankzij de resources, expertise en data die Solvinity beschikbaar heeft gesteld, hebben we dit onderzoek met data – denk aan workloads, snelheid en geheugengebruik - direct uit de praktijk kunnen toetsen en in driekwart jaar af kunnen ronden. De engineers bij Solvinity waren erg hulpvaardig en toegankelijk, dat helpt enorm.”

Meer informatie over de tool vind je hier.

Ook interesse in een loopbaan of stageplek bij Solvinity? Kijk hier voor vacatures of stuur een open sollicitatie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in