Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijblijven in de IT: Johnny Koot vertelt

In de IT wordt van je verwacht dat je altijd up-to-date bent met je kennis. De technologische wereld verandert immers snel, en de benodigde vaardigheden, vereiste kennis en verwachtingen van werkgevers daarmee ook. Iedereen heeft echter een andere leerbehoefte. Johnny Koot, Incident & Change Manager bij Solvinity, vertelt hoe hij zijn kennis heeft bijgespijkerd.

Welke training heb je gedaan?

Na het afronden van mijn opleiding tot ICT-medewerker heb ik enkele jaren werkervaring in IT opgedaan bij verschillende werkgevers. In 2021 ben ik bij Solvinity aan de slag gegaan. Daar kreeg ik de mogelijkheid om de ITIL 4 Foundation opleiding voor Servicemanagement van Udemy te doen. Daarnaast heb ik verschillende cursussen gedaan om mijn kennis bij te spijkeren, zoals Cisco Certified Network Associate (CCNA) en Microsoft Azure Fundamentals (AZ-900).

Waar was training op gericht?

ITIL® 4 Foundation leert je een flexibele en praktische basis voor de ondersteuning van organisaties in de moderne digitale wereld. ITIL is een reeks ‘best practice’ processen voor het leveren van IT-diensten. Hier wordt onder andere Incident & Change management in besproken. Dat is wat mij interesseert.

Welke vorm heb je aangewend?

Mijn voorkeur gaat uit naar e-learning omdat je dan zelf in de hand hebt wanneer je de stof gaat behandelen. Via Udemy is het makkelijk om de lesstof aan te schaffen en zo gelijk te starten met de studie.

De opleidingsmogelijkheden zijn eindeloos, maar hoe maak je een goede keuze als het gaat om opleidingen – duur- en aanbod?

Ik kijk naar waar mijn ambities liggen en wat daarop aansluit binnen het bedrijf. Op die manier kies ik voor een opleiding die zowel voor mij als voor het bedrijf van toegevoegde waarde is. Doordat ik e-learning gebruik heb ik veel vrijheid voor het inplannen van de studie. Ook kreeg ik van Solvinity de ruimte om tijdens werktijd te studeren als de werkdruk dat toeliet. Zo is het volgen van opleidingen goed te combineren met mijn werk.

Beschikte je al over de voorkennis?

Ik had enige kennis over ITIL, maar daarbij komt ITIL overal terug binnen een IT-bedrijf. Dit heeft mij al een deel voorkennis gegeven, waardoor het begrijpen van termen een stuk makkelijker was.

Welke learnings heb je meegenomen?

Ik heb het grotere plaatje binnen een IT-organisatie leren kennen. Zoals welke stakeholders er kunnen bestaan en hoe processen over afdelingen heen kunnen lopen. Daardoor kan ik beter verbanden zien en kan ik beter mijn weg vinden. Dit kan ik nu toepassen in mijn werk, zoals het verbeteren van processen, en daarmee ook mijn collega’s binnen het bedrijf ondersteunen.

Wat is jouw tip aan andere IT’ers voor de zelfontwikkeling?

Sta niet stil, en blijf jezelf ontwikkelen en de mogelijkheden voor training onderzoeken. Niet (alleen) om door te groeien, maar ook om je in de breedte te ontwikkelen buiten het werk om.

Onlangs verscheen een artikel op AG connect dat 34% overweegt om IT te verlaten vanwege de druk om bij te blijven. Hoe ervaar jij dit?

Ik merk dat werken binnen de IT zwaar kan zijn. Het vergt fysiek weinig beweging terwijl je wel veel werkdruk kunt ervaren, bijvoorbeeld door de schaarste op de banenmarkt. Ik merk ook dat er altijd handen tekort zijn om al het werk af te krijgen. Ik vind het daarom belangrijk om ervoor te zorgen, dat ik niet te lang naar mijn beeldscherm kijk maar af en toe naar buiten ga om te wandelen of te sporten. Dat kan ook door op kantoor even de deur uit te gaan met mijn collega’s. Zo kan ik even mijn hoofd leegmaken en mijn werk loslaten. Ik kan dit iedereen aanraden!

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in