Overslaan en naar de inhoud gaan

Bespaar kosten met het Oracle Database Hotel

Het licenseren van Oracle databases kan een kostbare aangelegenheid zijn wanneer virtualisatietechnieken zoals VMWare of Hyper-V worden gebruikt. Voor organisaties die hier tegenaan lopen heeft Solvinity een oplossing ontwikkeld: het Oracle Database Hotel. Dit hosting platform speciaal voor Oracle Database Hosting biedt de flexibiliteit van een gevirtualiseerd platform, zonder extra licentiekosten.

Het pijnpunt bij het afnemen van licenties voor een gevirtualiseerd platform kunnen we illustreren aan de hand van een parkeergarage. Een parkeergarage heeft een bepaalde capaciteit, bijvoorbeeld 32 plaatsen. Wanneer je een garage inrijdt, kies je een vrije plek. De volgende keer dat je de parkeergarage bezoekt, kies je opnieuw een plekje. Het kan dezelfde zijn als waar je eerder stond, maar wanneer die plek bezet is, kies je een andere plaats.

Een server heeft ook een bepaalde capaciteit, bijvoorbeeld 32 CPU cores. Daarop worden processen uitgevoerd, die een zogeheten process-scheduler aan CPU cores toewijst. De process-scheduler krijgt een compute verzoek en wijst een vrije CPU core toe voor de uitvoer van die opdracht. Wanneer er een nieuw verzoek komt, wordt ook dat verzoek aan een vrije CPU core toegewezen., platform

Licenties binnen de perken houden

Het grote verschil zit hierin: waar je in de parkeergarage betaalt voor die ene plek waar je geparkeerd staat, stelt Oracle dat iedere CPU waar Oracle code uitgevoerd kán worden, gelicenseerd moet zijn. Dat zou hetzelfde zijn als wanneer je per bezoek voor iedere plek in de parkeergarage betaalt, terwijl je slechts 1 plek nodig hebt, simpel vanwege de mogelijkheid om op iedere vrije plek te parkeren. Om die reden worden Oracle databases veelal op toegewezen hardware geïnstalleerd, geïsoleerd van de rest van het platform, en uitgekleed tot waar nodig om zodoende de benodigde licenties binnen de perken te houden.

Hotel

Stel je nu voor dat je niet zomaar op elke willekeurige plek mag parkeren, maar dat je een plek toegewezen krijgt? Dat kan. Oracle heeft een aantal systemen en technieken aangewezen waar je alleen het aantal CPU’s dat je nodig hebt, hoeft te licenseren. Deze staan vermeld in Oracle’s Hard Partitioning policy. Bij Solvinity gebruiken we zowel hardware als software uit deze policy, waardoor wij databases gunstiger kunnen hosten. In de vergelijking met de parkeergarage zou dat er ongeveer uitzien zoals op deze foto.

Auto in kooi in parkeergarage
Auto in kooi in parkeergarage

Zo’n situatie kom je in de werkelijkheid natuurlijk niet snel tegen in een parkeergarage. Wel in een hotel. Zoals je in een hotel een kamer krijgt toegewezen en niet zomaar een willekeurig bed uitkiest, zorgen wij ervoor dat de Oracle code uitsluitend op de CPU cores wordt uitgevoerd die onder licentie afgenomen zijn. Daarom noemen wij deze oplossing een Database Hotel.

Het Database Hotel is beschikbaar in meerdere datacenters op zowel SPARC als Intel servers. Hiervoor wordt het Operating System Solaris 11.4 ingezet met daarop zogeheten ‘kernel zones’. Daarbij is het SPARC-gedeelte verder geoptimaliseerd voor Oracle database workloads. Hierdoor kunnen specifieke taken middels hardware accelerators afgehandeld worden en zijn er in veel gevallen minder CPU cores nodig.

Compliant tegen lagere kosten

Met dit platform biedt Solvinity een high-available omgeving waarop Oracle databases op een compliant manier worden gehost, tegen lagere kosten. Het platform is geoptimaliseerd, zodat de meeste klanten met minder licenties af kunnen. Daarnaast is het mogelijk om databases op een flexibele manier te hosten waardoor wijzigingen aan de ‘zones’, de virtuele servers op dat platform, eenvoudig kunnen doorgevoerd.

Andere voordelen:

  • Minimale downtime bij uitval.
  • Gescheiden test- en productieomgeving zonder extra kosten
  • Dynamische uitbreiding op CPU’s
  • Isolatie van databases op hostniveau

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in