Overslaan en naar de inhoud gaan

Acht concrete IT-adviezen voor en door gemeenten

Eerder dit jaar hield Solvinity in samenwerking met Quarant, en met medewerking van Microsoft, de online ronde tafel ‘Het post-coronatijdperk: een reset voor je I&A-beleid?’. Zo’n 30 I&A-verantwoordelijken (Informatisering & Automatisering ) van gemeenten en (semi-) overheidsorganisaties bespraken de belangrijkste interne en externe uitdagingen na ruim een jaar coronamaatregelen. De discussies leidden tot een aantal concrete adviezen voor gemeenten:
  1. Digitale vaardigheden: Alle medewerkers horen hun digitale basisvaardigheden op orde te hebben en te houden. Meet regelmatig de stand van zaken rond digitale vaardigheden en blijf inzetten op continue ontwikkeling.
  2. Adoptie: Nieuwe technologie is nutteloos zonder kennis over het waarom, het gebruik en de mogelijkheden. Zorg daarom voor adoptie van nieuwe technologie bij medewerkers en zet digitale verbinders en het middenkader in om dit te blijven aanwakkeren.
  3. Moderne digitale werkplekken: Zorg voor een veilige en flexibele digitale werkomgeving die goed beheersbaar is en medewerkers vrijheid en zekerheid geeft. Focus je daarbij op functionaliteit en de mogelijkheden voor medewerkers om samen te werken. Lango Workspace by Solvinity voldoet aan al deze voorwaarden.
  4. Informatiebeveiliging: Vergroot de weerbaarheid van je organisatie door je IT-infrastructuur te voorzien van een bewezen solide basis (secure by design) en de juiste policies af te dwingen. Kennis is schaars, doe dat daarom indien nodig met hulp van een ervaren partner. Vind samen de balans tussen gemak voor de eindgebruiker en een goede beveiliging.
  5. Een duidelijke I-koers: Dit gaat verder dan I&A. Het vereist informatiebewustzijn op alle niveaus en binnen alle domeinen. Maar een goed informatiebeleidsplan vraagt ook om organisatiebewustzijn om de juiste dingen te doen en te kunnen doen.
  6. Regieorganisatie: Zorg dat je regie hebt en kunt voeren over digitale diensten en leveranciers. Vertrouwen en professionaliteit in een samenwerking is alleen mogelijk als je op gelijkwaardig niveau met elkaar kunt spreken en een gelijke mate van organisatievolwassenheid hebt.
  7. Strategisch outsourcen: Outsource uit strategische overwegingen, uit eigen kracht. Maak daarbij gebruik van de kennis en ervaring van collega-gemeenten, instanties zoals de VNG en ervaren partijen zoals Quarant en Solvinity. Zij kunnen je adviseren en helpen bij de transitie naar een nieuwe digitale organisatie.
  8. Werk samen: Focus je in de samenwerking met andere gemeenten op versnelling. Bijvoorbeeld doordat je samen een grotere slagkracht hebt. Voorkom dat een samenwerking een remmende werking heeft.

Online Ronde Tafel Informatiebeveiliging 13 oktober 2021

Wil jij ook met andere gemeenten in gesprek over je I&A-beleid? Op 13 oktober van 09:30- 12:30 uur organiseren Solvinity en Quarant nogmaals een ronde tafel, dit keer rondom het thema ‘informatiebeveiliging’. Hoe is dit bij jouw gemeente georganiseerd? Hoe zorg je ervoor dat je de beveiliging steeds weer aan laat sluiten op alle digitale ontwikkelingen? Ga in gesprek met collega-gemeenten en experts tijdens de gratis online Ronde Tafel:

Informatiebeveiliging: breng je organisatie en techniek in balans’.

Met daarin:
- Hof van Twente dat zijn praktijkervaringen rondom de cyberaanval eind 2020 deelt
- een interactief programma met voldoende ruimte voor vragen en antwoorden en een breakoutsessie
- inspirerende presentaties van onder andere security experts

Aan het einde van de Ronde Tafel heb je meer inzicht in de drie belangrijkste pijlers van een goede informatiebeveiliging (organisatie, mens en techniek) en praktische handvatten om de beveiliging van jouw gemeentelijke organisatie te versterken.

Interesse?

Dit evenement is interessant voor I&A-managers en teamleiders, project- en programmamanagers Digitale Transformatie, CIO’s, Security Officers, CISO’s en hoofden bedrijfsvoering van gemeenten. Wil jij ook deelnemen? Markeer 13 oktober van 9:30 – 12:30 in je agenda en meld je aan.

Vragen?

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem contact op met rob.vanewijck@solvinity.com of wim.hoekstra@quarant.nl.

Ronde Tafel Informatiebeveiliging Solvinity & Quarant 13 oktober 2021
Ronde Tafel Informatiebeveiliging Solvinity & Quarant 13 oktober 2021

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in