Overslaan en naar de inhoud gaan

SentinelOne ontdekt kwaadaardige toolset

SentinelLabs, het researchteam van SentinelOne, heeft een nieuwe toolkit geïdentificeerd, genaamd AlienFox, die aanvallers gebruiken om e-mail- en webhostingservices aan te vallen. AlienFox is een set van tools die zich richten op een verscheidenheid aan webservices, hoewel het overkoepelende thema voor de toolset cloudgebaseerde en software-as-a-service (SaaS) e-mailhostingservices zijn. AlienFox is zeer modulair en evolueert regelmatig.

Aanvallers gebruiken AlienFox om API-keys en -geheimen te verzamelen van populaire cloudserviceproviders, waaronder AWS SES en Microsoft Office 365. Door middel van meerdere scripts in de toolset wordt gevoelige informatie, zoals API-keys en -geheimen, geëxtraheerd uit configuratiebestanden die op de webservers van de slachtoffers staan. De meeste tools zijn open-source, wat betekent dat aanvallers gemakkelijk wijzigingen kunnen aanbrengen zodat de tools aan hun behoeften voldoen.

De tooltechnieken en hoe ze zijn georganiseerd verschillen per versie. Tot nu toe heeft SentinelOne de AlienFox-versies 2 tot en met 4 geïdentificeerd, die dateren van februari 2022. Nieuwere versies van de toolset hebben scripts toegevoegd die kwaadaardige acties automatiseren met behulp van de gestolen inloggegevens, waaronder het opzetten van Amazon Web Services (AWS) account-persistence en het ophogen van privileges, maar ook het verzamelen van verzendquota en het automatiseren van spamcampagnes via slachtofferaccounts of -services.

De modulaire toolset wordt voornamelijk via Telegram gedistribueerd in de vorm van broncode-archieven. Sommige modules zijn beschikbaar op GitHub en kunnen door elke aanvaller worden gebruikt.

Lees hier de technische blog en hier het volledige Engelstalige rapport van SentinelLabs, met details over de distributie en targeting van AlienFox en een gedetailleerde analyse van de volledige toolset.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in