Overslaan en naar de inhoud gaan

SentinelOne analyseert nieuwe Apple crimeware

Eerder deze maand rapporteerde beveiligingsonderzoeker iamdeadlyz over meerdere nep-blockchain-games die worden gebruikt om zowel Windows- als macOS-doelen te infecteren met infostealers, die in staat zijn om crypto-wallets te legen en opgeslagen wachtwoorden en browsergegevens te stelen. In het geval van macOS bleek de infostealer een nieuwe malware te zijn, geschreven in Rust, genaamd "realst".
unsplash

De Realst Infostealer wordt verspreid via schadelijke websites die reclame maken voor nep-blockchain games met namen als Brawl Earth, WildWorld, Dawnland, Destruction, Evolion, Pearl, Olymp of Reptiles en SaintLegend. De campagne lijkt banden te hebben met PearlLand. Elke versie van het nepspel wordt gehost op een eigen website, compleet met bijbehorende Twitter- en Discord-accounts.

De Realst-samples lijken veel op elkaar en vertonen hetzelfde gedrag. Ze zijn op dezelfde manier te detecteren als andere macOS-infostealers. Hoewel ze van elkaar verschillen, hebben ze hetzelfde doel: het verkrijgen van de toegang tot en exfiltratie van browsergegevens, crypto wallets en keychain databases. De meeste varianten proberen het wachtwoord van de gebruiker te achterhalen via osascript en AppleScript spoofing en voeren een eenvoudige controle uit.

Organisaties kunnen de indicatoren in dit bericht gebruiken als hulpmiddel bij het opsporen van dreigingen. De malware-blokkeerservice van Apple, XProtect, lijkt op dit moment de uitvoering van deze malware nog niet te voorkomen. Vanwege de populariteit van blockchain-games (die gebruikers beloven dat ze geld verdienen tijdens het gamen) worden gebruikers en beveiligingsteams geadviseerd om uiterst voorzichtig te zijn met het downloaden en uitvoeren van dit soort games.

Meer achtergrondinformatie is te vinden in deze blogpost.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in