Overslaan en naar de inhoud gaan

EU dringt aan op strengere regulering van cryptocurrencies

Vanwege het toenemende aantal criminele activiteiten in cyberspace - bijvoorbeeld witwassen van geld, financiering van terrorisme, enz. - heeft de EU-commissie onlangs een reeks wetsvoorstellen gedaan om transacties met cryptovaluta zoals Bitcoin beter traceerbaar te maken. Volgens de EU-voorstellen zou een bedrijf dat crypto-activa voor een klant overdraagt, zijn naam, adres, geboortedatum en rekeningnummer én de naam van de ontvanger moeten opgeven.

Een nieuwe stap in de strijd tegen ransomware en cybercriminaliteit
Als er niet recentelijk een golf van ransomware-aanvallen was geweest, zou de regelgeving voor cryptocurrency mogelijk een paar jaar onder de radar van de autoriteiten zijn gebleven. Het feit dat we elke dag lezen over nieuwe cyberaanvallen met ransomware en soortgelijke malware, was zeker een van de belangrijkste redenen dat de EU koers zet richting strengere regelgeving.

Ransomware-aanvallen, waarbij miljoenen dollars aan losgeld worden geëist en betaald, zetten de schijnwerpers op een over het algemeen ongereguleerde vorm van betaling. Voorstanders van cryptocurrencies (vooral Bitcoin) roemen de snelheid waarmee wereldwijde transacties worden verwerkt en de anonimiteit die gebruikers toestaan voor overboekingen. Echter, overheden zien de zaken vaak anders.

Na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 zijn met name in de VS strengere regels ingevoerd om ervoor te zorgen dat banken en andere financiële instellingen aan hun zorgplicht voldoen. Nu lijkt de EU dit voorbeeld te volgen. Als dezelfde regels voor Bitcoin en andere cryptocurrencies gelden als voor traditionele banktransacties, zou dit een aanzienlijke impact hebben op alle soorten criminaliteit, met name cybercriminaliteit. Men kan zich dan niet langer verschuilen achter de anonimiteit van internet.

Gevolgen
De recente EU-voorstellen om meer aandacht te besteden aan de bestrijding van witwassen, waaronder het gebruik van cryptocurrencies, zijn niet nieuw. Ze sluiten aan bij wat regeringen al 20-30 jaar doen, namelijk voorkomen dat illegale winsten worden gemaakt om bijvoorbeeld terrorisme, drugshandel, mensenhandel en terrorisme te financieren. Cryptocurrencies zijn relatief nieuw, maar ze worden veel gebruikt bij cybercriminaliteit en mogen niet worden vrijgesteld van regelgeving. De vraag is dus niet wat je moet doen, maar hoe je het moet doen.

Door Morgan Wright, Chief Security Advisor bij SentinelOne

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in