Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijblijven in IT: Shaan Roekalea vertelt

In de IT wordt van je verwacht dat je altijd up-to-date bent met je kennis. De technologische wereld verandert immers snel en de benodigde vaardigheden, vereiste kennis en verwachtingen van werkgevers veranderen daarmee ook. Iedereen heeft wel een andere leerbehoefte. Shaan Roekalea  van PQR vertelt hoe hij zijn kennis heeft opgedaan en up-to-date houdt.

shaan roekala van pqr

Shaan Roekalea van PQR vertelt hoe hij zijn kennis heeft opgedaan en up-to-date houdt.

Welke opleiding heb je gedaan? 

Ik heb de opleiding ICT-beheer en netwerkbeheer op mbo-niveau 4 gedaan op het ICT College, dat is onderdeel van ROC Midden Nederland. In februari 2022 is mijn stage gestart bij PQR en in juni van dat jaar ben ik in dienst getreden bij PQR. Daar heb ik me verder kunnen ontwikkelen. Ik heb onder meer de Microsoft-certificaten MS-900 (Office) en AZ-900 (Azure) behaald plus certificering voor Druva (cloudtoepassing voor back-up en recovery) en HPE ProLiant Server. 

Waar waren deze opleiding en trainingen op gericht? 

Op het mbo was de opleiding vooral gericht op het beheer van on premises Windows-systemen en op andere (zakelijke) ICT-toepassingen. Denk aan ITIL en een stukje netwerkbeheer en databeveiliging. Veel was nuttig, maar soms ook een beetje achterhaald. Je leert bijvoorbeeld uit twee dikke boeken hoe je servers on prem installeert, koppelt en redundant maakt. Dat is wel kennis van rond 2012. Dat doen we tegenwoordig niet meer, vrijwel alles zit in de cloud. Voor de basiskennis is het goed, maar de rest leer je in de praktijk. De trainingen en opleidingen die ik via PQR heb gedaan zijn er enerzijds op gericht om mijn functie goed te kunnen uitoefenen. Zoals de HPE ProLiant-opleiding, die had ik gewoon nodig voor de werkzaamheden die ik deed. De Microsoft-certificeringen zijn meer op de toekomst gericht, waar ik later in mijn verdere carrière ook veel aan heb. 

De opleidingsmogelijkheden zijn eindeloos. Hoe maak je dan een goede keuze als het gaat om opleidingen? 

Bij het kiezen van mijn mbo-opleiding na de middelbare school ben ik gewoon op internet gaan kijken en vergelijken. Ik heb ook een keuzehulp vragenlijst ingevuld en daar kwam deze richting uit, als een opleiding die bij mij zou passen. Dat klonk logisch, ik was altijd al wel als hobby met computers en IT bezig. Het leek me ook een richting waar een goede toekomst in zat. De school had op zich prima reviews. Toch blijft het een gokje, maar de opleiding en school zijn goed bevallen.

De certificeringen die ik daarna via PQR heb gehaald, zijn een ander verhaal. De keuze wordt grotendeels bepaald door de vereisten van het werk. De functie vraagt om bepaalde certificaten. Verder worden er in het algemeen opleidingen en trainingen aanbevolen die jou verder kunnen helpen in je ontwikkeling. Ik kan wel zelf kiezen wat ik wil leren. Bij PQR vinden ze het vooral belangrijk dát je blijft leren.  

Welke learnings heb je meegenomen? 

De school heeft me de basis geleerd, maar het is belangrijk om je te blijven ontwikkelen. Dat kan bijvoorbeeld met een bijbaantje naast je studie. Ik heb bij Student aan Huis gewerkt. Daar heb ik heel veel waardevolle kennis en ervaring opgedaan. Je bent dagelijks problemen in de praktijk aan het oplossen en je leert met klanten omgaan. Stage is wat dat betreft ook belangrijk. Het gaat erom dat je initiatief neemt, tijdens je studie en in je werk. Als je het leuk vindt en je wilt je verdiepen, zet dan ook zelf de stappen om meer te leren en meer ervaring op te doen. 

Wat is jouw tip aan andere IT’ers voor de zelfontwikkeling? 

Als je iets wilt, maar je denkt dat je er (nog) niet goed genoeg voor bent, doe het gewoon toch. Je leert zoveel door het te doen. En ga dingen zelf onderzoeken. Duik de wildernis in, met Google aan je zijde. Google is your friend. Er staat heel veel kennis online. Bekijk bijvoorbeeld Microsoft Learn. Daar kun je een aantal certificaten halen zonder geld uit te geven. Certificaten zijn zeker handig voor op je cv, maar het zegt niet alles. Doe wat je leuk vindt of wat jou leuk lijkt en ga daarmee aan de slag. Neem het initiatief en blijf je ontwikkelen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in