Overslaan en naar de inhoud gaan

Tech in 2 minuten: Wat is FlexApp application layering?

De ontwikkelingen in de IT volgen elkaar razendsnel op, net als nieuwe producten en oplossingen. In deze rubriek wordt kort en bondig uitgelegd wat een product of oplossing doet en vooral wat je er als bedrijf mee kunt. Deze keer: Wat is FlexApp application layering?

Wat is FlexApp application layering?

FlexApp is een Windows application packaging en -delivery oplossing op basis van de ‘Application Layering’ techniek. Met Application Layering worden applicaties losgetrokken van het OS (Windows 10, 11, Server 2022, etc.). en in hun eigen transparante laag ondergebracht. Hierdoor kunnen ze onafhankelijk beheerd worden en is er volledige interoperabiliteit tussen andere lagen en het onderliggende besturingssysteem.

Wat kun je met FlexApp application layering?

Met FlexApp kun je applicaties eenvoudig en efficiënt packagen, beheren en uitleveren op alle Windows werkplekken, ongeacht het platform (fysieke/virtuele/cloud-werkplek) of onderliggend OS (Windows 10, 11, Server 2022, etc.).

Wat zijn de productspecificaties of waar bestaat de oplossing uit?

De oplossing werkt met een ‘packaging console’ en een ‘management console’. Een applicatie wordt eenmaal gepackaged (handmatig of geautomatiseerd) waarna deze met behulp van de management console toegewezen kan worden aan gebruikers(groepen) of op basis van context. De infrastructuur wordt geleverd zonder overhead en vereist alleen een beheerconsole naast wat opslag om de layers op te slaan. Beide kunnen zowel on-premises als in de cloud worden gezet, met native ondersteuning voor Azure, Amazon en Google cloud.

Hoe werkt FlexApp application layering?

Met FlexApp worden applicaties als het ware losgekoppeld van het OS, waardoor ze niet meer afhankelijk zijn van ‘golden images’. Beheerders kunnen applicaties sneller en eenvoudiger updaten en toewijzen aan gebruikers, zonder die golden images te wijzigen. Sterker nog, er zijn veel minder base images nodig. De betreffende applicaties tonen en gedragen zich wel alsof ze traditioneel zijn geïnstalleerd, zonder het besturingssysteem te vervuilen.

Wat levert FlexApp application layering een bedrijf op?

Het grote voordeel van FlexApp is dat de beheerlast voor applicatiemanagement een stuk lager wordt terwijl de beveiliging juist toeneemt. Doordat applicaties in een eigen laag staan, hoeven golden images niet voor elke security patch opengebroken worden. Het is simpelweg het updaten van één package, waarna deze over alle werkplekken opnieuw gedeployed kan worden.

Hoe onderscheidt FlexApp application layering zich van de concurrentie?

De meeste applicatie delivery methoden gaan uit van virtualisatie maar helaas kunnen niet alle applicaties gevirtualiseerd worden. Daardoor zijn meerdere oplossingen nodig om applicaties zowel fysiek als virtueel, laat staan in de cloud, uit te leveren. Bovendien kost het veel tijd om de golden images te beheren. Met FlexApp is dat niet nodig. Doordat de oplossing platform-agnostisch is, is er geen sprake van vendor lock-in.

Wat zijn de voordelen van FlexApp application layering?

FlexApp is platform-agnostisch. Dit betekent dat wanneer een applicatie in een zogenaamde 'FlexApp layer' zit, deze op alle Windows werkplekken kan worden uitgeleverd. Dus ook in een multi-tenant of legacy situatie waar nog niet alle gebruikers op dezelfde Windows versie werken. Dit maakt de oplossing ook toekomstbestendig, want wie weet hoe de werkplek van morgen eruit zal zien?

Zijn er ook nadelen?

Wanneer organisaties ervoor kiezen de werkplek met FlexApp te beheren, dienen zij eenmalig alle gewenste applicaties om te zetten naar FlexApp packages. Voor App-v packages bestaat gelukkig een out-of-the-box converter en er is een automation component beschikbaar die geïntegreerd kan worden voor het geautomatiseerd packagen van bestaande sources.

Is er nog iets anders, opvallends te melden?

Veel organisaties maken nog gebruik van Microsoft’s App-V voor applicatie delivery. Deze oplossing zal halverwege 2026 end-of-life zijn en haar opvolger biedt voor veel organisaties nog onvoldoende compatibiliteit. Dit maakt het een goed moment om de strategie voor applicatiemanagement te heroverwegen en te kijken naar ‘layering’.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in