Overslaan en naar de inhoud gaan

Applicatiebeheer in zeer complex IT-landschap

Eén van de grootste verzekeraars ter wereld (niet bij naam te noemen), heeft met zo’n 170.000 medewerkers en tientallen dochterondernemingen met eigen IT-voorzieningen, als vanzelfsprekend een nogal complex IT-landschap. Dat gold ook voor de werkplekinfrastructuur. Om daarin een grote efficiëntieslag te maken, heeft de organisatie een virtuele desktop omgeving ingericht voor haar interne medewerkers én de dochterondernemingen.

Het applicatiebeheer bleef echter complex, doordat meerdere applicaties niet gevirtualiseerd konden worden en extra images nodig waren om deze applicaties te kunnen uitleveren. Het terugdringen van het aantal golden images, het borgen van beveiliging, en het toekomstbestendig maken van het beheer, vormden de belangrijkste redenen om met FlexApp Application Layering aan de slag te gaan.

We spreken met de Senior Desktop Engineer betrokken bij het project.

De uitdaging bij centraal werkplekbeheer

“Onze organisatie is complex qua architectuur, onder andere door de vele dochterondernemingen. Deze ondernemingen hebben ieder een eigen IT-omgeving, die langzaam maar zeker opgaat in de moederorganisatie. Voor de werkplek is daarom gekozen voor één centrale oplossing in de vorm van een Citrix VDI omgeving. Op deze manier kunnen we de toegang en beveiliging van de werkplekken centraal borgen, maar ook invloed uitoefenen op de user experience. Zowel de interne medewerkers als de dochterondernemingen maken gebruik van deze werkplek.”

De moederorganisatie is ook verantwoordelijk voor het applicatiebeheer. Alleen in Europa gaat het al om zo’n 800 applicaties. “In eerste instantie virtualiseerden we de applicaties via Microsoft’s App-V. We merkten echter dat veel applicaties - met name de zeer specialistische - niet gepackaged konden worden. We maakten dan een extra image aan om deze applicatie te installeren en zo alsnog uit te kunnen leveren. Uiteraard nam het aantal images snel toe en ontstond een grote beheerlast. Wanneer je niet frequent update loop je ook beveiligingsrisico’s, dus die hoge beheerlast werd een gegeven. Bovendien verschenen er ook al lange tijd geen nieuwe features meer in App-V en werd duidelijk dat die oplossing uiteindelijk zou gaan verdwijnen.”

Compatibiliteit en eenvoud

“We zijn gaan kijken naar alternatieven voor App-V en hebben verschillende oplossingen uitgebreid getest. Uiteindelijk liepen we steeds tegen dezelfde twee bezwaren aan: of het product was erg complex, of de compatibiliteit was onvoldoende. Wij hebben twee vrij grote packaging teams, waardoor we geen oplossing wilden waarvoor specialistische kennis vereist is. Eenvoudig in gebruik was daarom een voorwaarde. Bij FlexApp vonden de we de eenvoud én hoge mate van compatibiliteit die we zochten. Medewerkers gebruiken soms hele specifieke applicaties, bijvoorbeeld om risicoanalyses mee te kunnen doen. Deze vielen altijd al buiten ‘de App-V boot’ en moesten handmatig geïnstalleerd worden. We waren daar dan zomaar een uur mee bezig, wat natuurlijk niet bijdraagt aan de productiviteit. Ook deze applicaties zijn succesvol omgezet naar ‘FlexApps’ en kunnen daarvoor snel en flexibel worden uitgeleverd en worden geupdate. Wat we ook sterk vinden is de onafhankelijkheid van de back-end. Applicaties werken los van deze back-end, er is geen complexe infrastructuur nodig, die dan ook weer onderhoud vereist. Daarnaast is het belangrijk dat we dezelfde oplossing en packages kunnen gebruiken voor zowel de virtuele als de fysieke mobiele werkplekken, zowel online als offline.”

Stap voor stap, applicatie voor applicatie

De verzekeraar heeft ervoor gekozen om alle applicaties stap voor stap te onboarden bij FlexApp. Steeds wanneer een ‘oude’ applicatie geupdate moet worden, maken ze er direct een FlexApp-applicatie van. “Ons doel is om uiteindelijk zoveel mogelijk applicaties te onboarden en het aantal images met 75% terug te dringen. We zijn goed onderweg maar zijn er nog niet. De package automation module binnen FlexApp hopen we in de toekomst meer te gebruiken. We zien nu dat veel App-V packages handmatig gescript zijn en het kost tijd om die om te zetten. Gelukkig worden we goed ondersteund door Liquidware en krijgen we – ook na de initiële trainingen – veel support. Het is een prettige gedachte dat we de FlexApps in de toekomst ook kunnen blijven gebruiken, zelfs als we veranderen van werkplekomgeving.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in