Overslaan en naar de inhoud gaan

Tech in 2 minuten: Wat is Mendix?

De ontwikkelingen in de IT volgen elkaar razendsnel op, net als nieuwe producten en oplossingen. In deze rubriek wordt kort en bondig uitgelegd wat een product of oplossing doet en vooral wat je er als bedrijf mee kunt. Deze keer: Wat is Mendix?

Wat is Mendix?

Mendix is een Low-code / No-code platform. Low-code is een visuele manier van software ontwikkelen, waarbij de ontwikkelaar zijn applicatie bouwt met vooraf gedefinieerde componenten die met code uitgebreid kunnen worden. Dit versnelt het ontwikkelproces en maakt het toegankelijk voor meer mensen. Het platform ondersteunt niet enkel het ontwikkelen van applicaties, maar faciliteert de hele applicatie lifecycle. Alle benodigdheden voor het managen van een applicatie in Mendix van idee tot offboarding zijn hierdoor inbegrepen.

Wat kun je met Mendix?

Mendix is gemaakt om business en IT dichter bij elkaar te brengen. Het platform bied je de mogelijkheid om enterprise-level applicaties te bouwen in een visuele ontwikkelomgeving. Met Mendix kan je zowel (responsieve) webapplicaties als native mobile applicaties maken.

Wat zijn de productspecificaties of waar bestaat de oplossing uit?

Mendix is een platform dat bestaat uit meerdere componenten. De applicatie kan worden uitgebreid met Java of Javascript. Daarnaast zijn er al veel oplossingen gebouwd, die worden aangeboden in de Marketplace, waardoor je deze niet opnieuw hoeft te ontwikkelen. Ook kan je kiezen om je oplossing bij Mendix te hosten, of om je eigen infrastructuur/cloud hiervoor in te zetten.

Hoe werkt Mendix?

Mendix werkt door middel van visueel programmeren met drag- en drop componenten die je in de interface kan slepen. In flows kan je logica bouwen. Daarnaast kan je pagina’s ontwerpen in een WYSIWYG (What You See Is What You Get) fashion en faciliteert het platform een database design op basis van een soort Entity Relationship Diagram genaamd het domain model.

Wat levert Mendix een bedrijf op?

Mendix zorgt ervoor dat je sneller applicaties kan ontwikkelen. Ook kunnen meer mensen applicaties ontwikkelen, waardoor de druk op IT verlicht kan worden. Daarnaast krijg je meer controle over je IT-landschap.

Hoe onderscheidt het product / de oplossing zich van de concurrentie?

Mendix wordt door Gartner gezien als leider op het gebied van Low-code. Zowel op het gebied van compleetheid van visie als de mogelijkheid deze visie uit te voeren. Er zijn veel Low-code /No-code oplossingen, waarbij Mendix zich vooral richt op de enterprise applicaties.

Wat zijn de voordelen van Mendix?

Mendix zorgt voor snellere applicatieontwikkeling. Dit betekent dus dat meer mensen makkelijker een applicatie kunnen ontwikkelen. Het biedt een schaalbare en veilige cloud infrastructuur. Het ondersteunt de complete levenscyclus van je applicaties en het geeft meer controle over je IT-landschap.

Zijn er ook nadelen?

Natuurlijk blijft het nog steeds een ontwikkelplatform, dit betekent dat je nog steeds moet weten wat je doet, want ondanks dat er veel voor je geautomatiseerd en gecheckt wordt, kan je nog steeds een onveilige applicatie bouwen. Ook heeft het vooraf gedefinieerde blokken, maar soms loopt je daarmee tegen de grenzen aan. Dat zijn dan toch de momenten dat een ontwikkelaar codemoet schrijven.

Is er nog iets anders, opvallends te melden?

Je kan met Mendix gratis starten met een applicatie bouwen en hosten. Dit doe je dan in een shared resources pool. Als je je eigen omgeving wilt hebben, dan starten de kosten voor een Mendix omgeving al vanaf 50 Euro per maand. Daarnaast meldt Gartner dat het verwacht dat, in 2025 70% van alle nieuwe enterprise-level applicaties worden ontwikkeld met een low-code platform.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in