Overslaan en naar de inhoud gaan

3 tips om je applicatie te moderniseren

Heb je genoeg van onbetrouwbare managers, slechte koffie en slecht functionerende IT-systemen op kantoor? Je bent niet de enige. Het werken met verouderde applicaties die met de tijd steeds complexer zijn geworden, is een bron van frustratie voor velen. Bedrijven realiseren zich dat deze slecht functionerende en verouderde legacy systemen niet alleen veel geld kosten aan onderhoud, maar ook de efficiëntie van medewerkers belemmeren.

Het moderniseren van zo'n oud en complex legacy systeem is echter geen eenvoudige taak. Gelukkig kun je met behulp van het low-code platform OutSystems en de volgende 3 tips een heel eind komen. Ontdek hoe je jouw applicatie kunt moderniseren en verbeteren voor een soepelere werkomgeving.

Stap 1 bij een legacy systeem: pluk eerst het laaghangend fruit

Een legacy systeem bevat vaak de minst gebruiksvriendelijke, meest irritante en meest compliceerde stukken programmatuur die je tegen kunt komen. Soms zijn ze zo oud dat je tientallen jaren terug moet in de archieven om te ontdekken waarom die ene functionaliteit werkt zoals hij werkt. Werken in vier schermen tegelijk om één handeling uit te voeren is zeker geen uitzondering.

Kortom: eindgebruikers vragen om met verbeter voorstellen te komen is hetzelfde als een 5-jarige vragen wat hij graag van Sinterklaas wil krijgen. Het kost zelden veel moeite.

Snelle winst

Tegelijkertijd levert het wegnemen van deze frustraties wel enorm veel op. Terwijl het met OutSystems relatief weinig tijd hoeft te kosten. Werknemers voelen zich serieus genomen en zien in hoog tempo ook daadwerkelijke verbeteringen in hun werk. Door op de achtergrond bepaalde handelingen te automatiseren wordt hen werk uit handen genomen en kunnen ze hun tijd beter benutten. Een extra voordeel is dat je mogelijkheden voor nieuwe functionaliteiten en verbeteringen snel kunt ontdekken.

2. Een evenwichtige aanpak: het combineren van frontend en backend ontwikkeling

Het bouwen of moderniseren van een applicatie met OutSystems kan worden beschouwd als reverse engineering. Traditioneel gezien start je met een plan, bouw je de backend en eindig je met de frontend. Vanuit een programmeursoogpunt lijkt dit logisch, maar vanuit bedrijfsperspectief kan dit uitdagend zijn. Je wilt immers snel inzicht hebben in hoe bepaalde functionaliteiten eruitzien en presteren om eventuele aanpassingen tijdig te kunnen doorvoeren.

OutSystems biedt echter de mogelijkheid om met de frontend te beginnen. Dit is te danken aan het low-code platform dat gebruikmaakt van templates en modules. Deze zijn gebruiksklaar en demonstreren meteen hoe bepaalde functionaliteiten in de praktijk functioneren. Hierdoor kun je in een fractie van de tijd de grote lijnen uitwerken en dan de rest van de ontwikkeltijd besteden aan het verfijnen van de details.

Toch is de realiteit vaak genuanceerder dan een strikte scheiding tussen frontend en backend ontwikkeling. De backend is immers meer dan alleen een database. Als een bestaand systeem modulair is opgebouwd, biedt dat mogelijkheden voor modulaire vervanging. Bij een monolitisch systeem kun je ervoor kiezen om de database te behouden terwijl je de frontend modulair vervangt. Je kunt er ook voor kiezen om de oude database te behouden tijdens de vervangingsperiode, terwijl alle nieuw gebouwde modules al in een nieuwe database worden geschreven. Dit grijze gebied biedt dus veel mogelijkheden voor flexibele oplossingen.

3. Integreer je applicaties en databases

Bij het moderniseren van een legacy systeem wil je de kans niet missen om deze te integreren met diverse andere applicaties en databases. Zo hoeven werknemers bijvoorbeeld niet continu gegevens viermaal in te vullen in vier verschillende applicaties. Door integratie worden die automatisch van elkaar overgenomen. Ook bij databases is dit zeer handig. Door data met elkaar te combineren ontstaan nieuwe inzichten in het gedrag en de behoeftes van je klanten die je kunt toepassen in je beslissingen.

Met OutSystems is het relatief makkelijk om integraties aan te leggen. Zowel in de cloud als on premise. Hierbij is het zelfs mogelijk dat je de database van een legacy applicatie langer in de lucht houdt, maar deze al wel laat werken via de nieuwe frontend.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in