Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe de IT-markt in Amerika de stocks and tradings beïnvloedt

Zo goed zelfs, dat ze geleidelijk een steeds dominantere positie hebben verworven. Dat geldt zeker voor de grote spelers als Microsoft en Google. Deze (en veel andere technologiebedrijven) bevinden zich in Amerika en zijn wereldwijd marktleider op hun gebied. Toch moeten we ons ook realiseren dat deze bedrijven voor een belangrijk deel leunen op de productiefaciliteiten in andere landen.

De meeste chips voor computers worden bijvoorbeeld in Aziatische landen gemaakt en zonder deze productie zouden de technologiereuzen het moeilijk hebben.

Vertrouwen in de toekomst
Bij handel in aandelen draait alles om vertrouwen in de toekomst. Welke koers verwacht je dat een bedrijf gaat varen? Hou succesvol denk je dat de gekozen richting voor het betreffende bedrijf zal zijn? Dat zijn de overwegingen die je maakt wanneer je gaat investeren in de S&P 500. Dit is momenteel de meest representatieve graadmeter van de Amerikaanse aandelenbeurzen. Handelen in aandelen doe je niet om er slechter van te worden, dus je kiest voor de bedrijven waar je het meeste van verwacht. Het is niet verwonderlijk dat de technologiebedrijven op dit gebied hoog scoren. De techniek heeft de toekomst, zegt men veelal. Wanneer een bedrijf baanbrekend is op dit vlak, levert dat hoge verwachtingen op.

Forse invloed
In 2021 is al meer dan een kwart van alle verhandelde aandelen op de S&P 500 te relateren aan technologiebedrijven. In hun kielzog volgen de bedrijven die de technologie op de juiste manier weten toe te passen in de praktijk en daarmee zelf ook hoge ogen gooien. Daarmee is de invloed van de technologiebedrijven op de aandelenmarkt fors te noemen. Je zou gerust kunnen stellen dat hierdoor ook de hele manier van handelen langzaam aan het verschuiven is. Niet alleen betreft dit de wijze waarop men handelt, maar ook het gaat hier ook om de vraag door wie er gehandeld wordt.

De keerzijde
De grote vraag hierbij is of de bomen werkelijk tot in de hemel zullen blijven groeien. Zijn de technologiebedrijven op de lange termijn blijvend in staat om te vernieuwen en daarmee de aandacht van investeerders vast te houden? Een ander gevaar is dat deze bedrijven zeer gevoelig zijn voor tegenslagen. Dat kan heftige schommelingen van de beurskoersen tot gevolg hebben en daardoor is de totale financiële markt wellicht een stuk instabieler geworden. Natuurlijk zijn koersschommelingen van alle tijden, maar juist doordat de technologiebedrijven een heel andere werkwijze hebben en ook een heel ander publiek trekken, is een nieuw soort markt ontstaan.

Toezicht
Een ander punt van zorg is de grote invloed die deze bedrijven inmiddels al hebben en de ontwikkeling van deze situatie in de toekomst. Technologiebedrijven hebben namelijk ook in een ander opzicht de touwtjes in handen. Ze beschikken veelal over gigantische hoeveelheden data en we weten allemaal dat kennis synoniem staat voor macht. Dergelijke ontwikkelingen vereisen strenge regelgeving en gebleken is dat de bestaande regels in de financiële sector hier niet meer voldoen. Daarom wordt achter de schermen inmiddels koortsachtig gewerkt aan nieuwe regels en nieuwe manieren om die regels te kunnen handhaven.

Vooruitzichten
Niemand kan in de toekomst kijken, dus niemand kan exact voorstellen hoe de S&P 500 er over pakweg vijf jaar bij staat. Feit is echter wel dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal van 2021 is hersteld tot het niveau van vóór de coronapandemie. Dat toont aan dat de markt uiterst veerkrachtig is. Het overgrote deel van de bedrijven uit deze index heeft de prognoses ruimschoots overtroffen. Dat is ook aan de technologiebedrijven te danken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in