Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitale duurzaamheid in Europa: doelen en obstakels

Daarom werkt de Europese Commissie aan een beleidsprogramma voor het digitale decennium, met concrete streefcijfers en doelstellingen voor 2030. Deze zal als leidraad dienen voor de digitale transformatie van Europa, zowel om burgers te beschermen in de digitale wereld, als om de ontwikkeling te monitoren, te voorkomen dat mensen de digitale boot missen en te zorgen dat Europa voorop blijft lopen op het gebied van digitalisering.

Duurzaamheid van de cloud infrastructuur

In de verklaring over digitale rechten en beginselen voor het digitale decennium, zegt de Commissie over het duurzaamheidsaspect: “Digitale apparaten moeten duurzaam zijn en de groene transitie ondersteunen. Mensen moeten informatie krijgen over de milieueffecten en het energieverbruik van hun apparaten.” Een goede start maar vooral gericht op apparaten. Er wordt niks gezegd over de milieubelasting van de infrastructuur, terwijl de verwachting is dat in 2030 datacenters verantwoordelijk zijn voor 13% van het totale energieverbruik. Er gebeurt immers steeds meer in de cloud.

Uitdagingen op weg naar een groene digitale infrastructuur

Naast de doelen die ze voor elk van deze aspecten willen behalen, benoemen ze de verschillende obstakels waar ze tegenaan lopen. Wat betreft de huidige cloudinfrastructuur zijn de belangrijkste uitdagingen:

  • Verspilling van resources waardoor de ecologische voetafdruk groter is dan nodig, bijvoorbeeld servers die alleen standby staan voor piekmomenten maar wel continu stroom trekken.
  • Weinig Europese cloudproviders omdat grote Amerikaanse technologiebedrijven de markt domineren.
  • Concurrentiewerking niet optimaal omdat de bestaande providers klanten aan zich binden met ‘credits’ voor het gebruik van hun diensten en door de manier waarop clouddiensten aan elkaar gekoppeld zijn, waardoor klanten ‘gedwongen’ zijn bij 1 provider al hun diensten af te nemen (vendor lockin).
  • Warmteopslag in datacenters wordt niet gebruikt om flexibeler met stroomverbruik om te gaan.
  • Er is geen standaard om CO2-emissie van een datacenter te bepalen, waardoor klanten de aanbieders niet kunnen vergelijken op duurzaamheid.

Nog te vaak is er geen aandacht voor de milieubelasting die digitalisering met zich meebrengt. Lees in deze blog wat de concrete plannen van de EU zijn en welke obstakels er zijn.

Doe mee met de revolutie
Door te kiezen voor Leafcloud houd je niet alleen je bedrijfs- en klantdata op Nederlandse bodem, maar draag je ook bij aan een betere toekomst. Als je meer wilt weten over ons unieke groene concept, lees dan hier verder.

Ben je benieuwd of onze clouddiensten bij jullie passen? Kijk dan naar onze producten of neem direct contact met ons op.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in