Overslaan en naar de inhoud gaan

Brunel Solar Team gebruikt CO2-negatieve cloud

Onder het motto "PROMOTING SUSTAINABILITY THROUGH INNOVATION" bouwt het Brunel Solar Team duurzame zonneauto’s. Door innovatie willen ze wereldwijd het bewustzijn van de kracht van duurzame energie bevorderen.

En dat sluit perfect aan bij de missie van een ander duurzame tech onderneming, Leafcloud. Leafcloud biedt klimaatvriendelijke clouddiensten (door innovatie).

Geen verrassing dus dat Brunel Solar Team voor hun nieuwe zonneauto Nuna 12 Leafcloud-servers gebruiken om het meest optimale ontwerp te berekenen. Dat maakt ook de ontwerpfase duurzaam want in die fase gebruikt men heel wat computer kracht en dat vreet energie. De impact om dat op klimaatneutrale servers te doen is dan ook enorm. In dit artikel lees je wat er komt kijken bij het winnen van een solar race en hoe nu ook het ontwerpproces duurzaam is.

Als nieuwkomer direct winnen

Na het zien van de film ‘Race the sun’, waarin een aantal middelbare scholieren een auto op zonne-energie bouwden, vat een groepje Delftse studenten het plan op een auto op zonne-energie te bouwen en mee te doen aan de World Solar Challenge in 2001. Ze vragen Wubbo Ockels, Nederlands eerste astronaut en professor aan de TU Delft, om hun teamcoach te worden. Hij gaat akkoord op de voorwaarde dat ze de race winnen. De lat lag hoog. Nooit eerder heeft een nieuwkomer de race gewonnen. Maar na maanden van bouwen en racen, maken ze hun belofte aan Wubbo waar en winnen de race. Sindsdien neemt het Brunel Solar Team deel aan zonneraces over de hele wereld. Elke versie weer laat het team de mogelijkheden van zonne-energie zien en verleggen ze de grenzen van de technologie. Inmiddels heeft de laatst gebouwde versie, de Nuna 11S, die de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika in 2022 won, een topsnelheid van 130 kilometer per uur. Op een snelheid van 90 kilometer per uur kan de auto gedurende de dag uren energieneutraal rijden. Dat wil zeggen: zonder de accu te gebruiken.

Milieuvriendelijke rekenkracht om aerodynamisch ontwerp te optimaliseren

Elke 2 jaar bouwt het team een nieuwe auto die de prestaties van de vorige versie moet overtreffen. Op dit moment werkt het team aan de Nuna 12, die in de Bridgestone Solar Challenge van 2023, 3000 kilometer van Noord- naar Zuid-Australië zal afleggen.

Leafcloud interviewde teamlid Jort Simons over de Nuna 12. Bekijk hier de video.

Om de accu zo min mogelijk aan te spreken en zo zuinig mogelijk te rijden, moet het aerodynamisch ontwerp optimaal zijn. Dat vraagt om complexe berekeningen die veel rekenkracht vereisen. Eerder deed het team die berekeningen op on-prem computers, maar na kennismaking met Leafcloud, raakt het team enthousiast over ons unieke duurzame cloudconcept. Sindsdien voert het team de berekeningen uit op de cloud van Leafcloud. Een duurzame cloud om een duurzame auto te bouwen.

‍Hoe werken berekeningen bij het ontwerpproces van een zonneauto? 

Om het optimale aerodynamische ontwerp te berekenen, berekent het team de Fluid Dynamics. Voor een zonneauto is vooral de dynamiek van de luchtstroom belangrijk. Met behulp van Computional Fluid Dynamics (CFD’s) kunnen ze de luchtstroom rond de zonneauto benaderen en daar het ontwerp op aanpassen. Deze CFD’s vereisen veel rekenkracht. Eerder had het team geen duurzaam alternatief gevonden om deze berekeningen uit te voeren. Na een ontmoeting met Leafcloud op de World Summit AI werden ze zich bewust dat zij door een keuze voor groene cloud ook in hun ontwerpproces nog winst konden behalen qua duurzaamheid. Voor sommige ontwerpers in het team was het de eerste keer dat ze clouddiensten gebruikten, maar met de ondersteuning van het Leafcloud team waren ze al snel ingewerkt. Het verzoek om in de laatste fase van het ontwerpproces meer CFD’s te laten draaien, werd ook met liefde ingewilligd waardoor ze uiteindelijk twee keer zoveel CFD’s draaiden als voorgaande teams. Het resultaat is dat ze de aerodynamische weerstand met nog enkele percentages verder konden verlagen. Dat lijkt weinig, maar op een race van 30 tot 35 uur kan dit het verschil uitmaken tussen winnen of verliezen.

Dankzij Leafcloud kon het Brunel Solar Team twee keer zoveel CFD’s draaien en de aerodynamische weerstand met enkele percentages verlagen.Op een race van 3000 km kan dit het verschil uitmaken tussen winnen of verliezen.

Voordelen van duurzame cloud voor rekenintensieve sectoren

De visie die het Brunel Solar Team deelt op gebied van innovatie en duurzaamheid met Leafcloud is duidelijk. Wij zijn een cloudprovider die IT-gebruik klimaatneutraal – en zelfs CO2-negatief - maken. Dat doen we door onze servers te plaatsen in gebouwen met een centrale warmwatervoorziening. Door de restwarmte van de servers te hergebruiken, gebruiken de betreffende gebouwen minder fossiele brandstoffen om het water op te warmen. Zo kan iemand douchen met de warmte die gecreëerd is om een CFD-opdracht uit te voeren. Juist dit soort intensieve berekeningen op onze servers uitvoeren, maakt een groot verschil. En daarom nodigen we ook andere intensieve cloudgebruikers uit. Want niet alleen het Brunel Solar Team gebruikt CFD’s. Ook de auto- vliegtuigtuig- en ruimtevaartindustrie doen duizenden van dit soort berekeningen. De resultaten bieden ons allemaal veel voordelen, maar al die rekenkracht vreet energie. Een voorzichtige schatting is dat al deze berekeningen evenveel energie vragen als een middelgroot land in een jaar verbruikt. In totaal verbruiken alle datacenters wereldwijd al 4% van het totale energieverbruik.

Wel innoveren, maar geen CO2-uitstoot

Omdat de berekeningen zoveel energie vragen en warmte uitstoten, is de impact groter als we deze uitvoeren op de servers van Leafcloud. Daarom hopen we op nog meer innovatieve en milieubewuste IT-grootverbruikers zodat we wel innoveren maar geen CO2-uitstoot genereren. Dat is waar wij (en het Brunel Solar Team) elke dag aan werken.

Hoe zit dat met jullie IT-verbruik? Heb jij er weleens over nagedacht welke impact jullie IT-verbruik heeft op het milieu? En of dat beter kan? Duurzaamheid is waarschijnlijk al onderdeel van jullie bedrijfsstrategie, maar is deze ook al onderdeel van jullie cloudstrategie?

Door te kiezen voor Leafcloud kies je voor een echt duurzame cloud oplossing.

Als je meer wilt weten over ons unieke groene concept, lees dan hier verder. Wil je hier graag eens over sparren, neem dan gerust contact met ons op.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in