Overslaan en naar de inhoud gaan

Voor welke uitdagingen staat managing director Etienne Hendriks

Steeds meer bedrijven veranderen in een tech-bedrijf. Is het leiden van een tech-bedrijf anders dan bij een ander soort organisatie? Managing director Etienne Hendriks van KYOCERA Document Solutions vertelt hoe het is om een IT-organisatie en de mensen daarin te managen.

Hoe ziet in een paar woorden jouw dag als managing director bij een technologiebedrijf eruit?

Over het algemeen zijn mijn werkdagen enorm gevarieerd. Als ik op kantoor ben dan sta ik in nauw contact met mijn collega’s. Een belangrijk deel van de dag staat in het teken van geplande afspraken met hen, maar mijn deur staat ook altijd open voor spontane ontmoetingen. Verder lunch ik samen met mijn collega’s en heet ik eventuele zakelijk bezoekende klanten persoonlijk welkom. Andere dagen houd ik vrij om onze business partners, bestaande klanten of prospects te bezoeken. Het is erg waardevol om directe feedback te krijgen van onze relaties te krijgen om zo kort op de bal te blijven spelen.

Wat maakt deze rol uitdagend?

De balans tussen het uitdragen van de missie en visie van de moederorganisatie en de vertaling naar de eigen lokale doelstellingen, strategie en actieplannen. Het Japanse management daagt de landendirecteuren vaak uit om absurd hoge doelen te stellen, en stelt vervolgens de middelen ter beschikking en de vrijheid om deze doelen op jouw manier te realiseren.

In hoeverre speelt IT binnen jouw organisatie een bedrijfskritische rol?

IT is onmisbaar geworden. Veel bedrijfsprocessen zijn afhankelijk van goed werkende IT. Voor onszelf maar ook voor onze business partners. Zeker als 100% indirect opererende organisatie, is het van groot belang om onze IT-applicaties te laten aansluiten op die van onze business partners. Dit om onze onderlinge processen vloeiend te laten lopen en gezamenlijke groei te kunnen borgen. Om alle applicaties goed te kunnen blijven onderhouden, moet een IT-afdeling veel uiteenlopende expertises in huis hebben.

Hoe is het om dicht bij het vuur te zitten en altijd up-to-date te moeten zijn over ontwikkelingen in de IT?

Kyocera is een enorm gediversifieerd Japans bedrijf. IT is al vele jaren een belangrijke tak van sport voor Kyocera. De laatste 10 jaar is het portfolio en de marktbenadering van Kyocera Document Solutions Nederland enorm verschoven van hardware vendor naar IT dienstverlener. Naast printing solutions en productieprintoplossingen helpen wij bedrijven om hun informatie goed te managen en hun processen te optimaliseren, door nieuwe workflows in te richten. Wij hebben hier onze eigen software en consultants voor. Het is noodzakelijk om dicht bij het vuur te zitten. Trends en omstandigheden kunnen van grote invloed zijn op zowel het dagelijkse als op het langetermijnbeleid van ons bedrijf.

Gebruiken jullie de oplossingen die aan klanten worden geleverd ook zelf binnen jullie eigen organisatie?

“Eat your own dogfood” is wat mij betreft een no-brainer. Het is vanzelfsprekend dat je jezelf gunt dat wat je enthousiast aan je klant aanbiedt. Daarnaast verhoogt het, organisatiebreed, de kennis van het eigen product.

Welke technologische ontwikkeling heeft grote invloed gehad op je loopbaan?

Er zijn vele technologische ontwikkelingen die impact hebben gehad op het werk in het algemeen. Als gevolg hiervan zijn functies verandert of zelfs verdwenen. Aan de andere kant zijn er ook nieuwe banen ontstaan. Dit is een continu proces. Vandaag de dag zijn o.a. digitalisering en robotisering technologische ontwikkelingen die invloed hebben op de loopbanen van mensen.

Kun je iets vertellen over jouw IT-strategie ten aanzien van Kyocera?

Kyocera Document Solutions Nederland legt vanuit haar business unit ECM & ICT de focus op software en op het leveren van IT-diensten aan klanten. Het gaat dan allereerst over software die je nog altijd min of meer als integraal onderdeel van de machines kunt beschouwen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan OCR, secure print, KYOCERA Cloud Print & Scan, PaperCut en MyQ voor het (agnostisch) beheren van printers. Koppelingen met systemen zoals onder andere AFAS en SharePoint horen hier ook bij. De cloud speelt daarbij een steeds belangrijkere rol. Denk aan cloud printing. Hiermee heb je als klant geen printserver meer nodig, hoef je er ook geen beheer meer aan te doen en heb je toch alle features en security die je nodig hebt tot je beschikking. Dit zonder dat je in een gedistribueerde omgeving gebruik hoeft te maken van een VPN om iedereen te kunnen verbinden met de machines. Verder zitten zaken zoals secure print, scanfunctionaliteit, follow-me printing er allemaal in. Kyocera doet het beheer van de eigen omgeving en zorgt ervoor dat alles AVG-compliant is.

Wat wil je meegeven aan andere managing directors?

Een mooie formule om je succes te borgen is; SUCCES = INZET x KENNIS/KUNDE x HOUDING. Als één van deze drie factoren niet positief is weet je waar je pijn zit en waar je mee aan de slag moet.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in