Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Voor een veilige wereld móét cybersecurity meer vrouwen aantrekken’

Kris Lovejoy is hoofd Security en Resiliency bij Kyndryl, moeder van vier kinderen en fervent voorvechter van diversiteit in securityteams. “We moeten in de cybersecuritywereld meer vrouwen zien aan te nemen. Is het niet simpelweg om alle vacatures te kunnen opvullen, dan is het wel omdat divers samengestelde securityteams beter presteren.”

“‘Ik neem een handtas mee naar vergaderingen’, antwoordt mijn zus – die ook engineer is – altijd treffend als mensen vragen naar het verschil tussen mannen en vrouwen in tech”, aldus Lovejoy. “We zijn allemaal mensen met dezelfde intellectuele vermogens die in staat zijn om problemen op gelijkwaardige manieren aan te pakken.” De Global Security and Resiliency Leader bij ’s werelds grootste leverancier van IT-outsourcing en technologie-services Kyndryl steigert als wordt gesuggereerd dat mannen beter zijn in technologie. “Dat zijn ze niet, simpel. Ik daag je uit om iemand te vinden binnen de IT die meer dan 256 patenten heeft. Zoveel heeft mijn CTO en Chief Innovation Officer Rhonda Childress er. Zij is van wereldklasse. Niet omdat ze een vrouw is, maar omdat ze ongelooflijk slim, toegewijd en getalenteerd is.”

De cybersecuritysector moet volgens Lovejoy om verschillende redenen meer vrouwen aantrekken. “Allereerst: kijk naar de cijfers. Wereldwijd zijn er 3,5 miljoen security vacatures. Omdat vrouwen zo’n 51% van de populatie van onze planeet uitmaken, moeten we meer vrouwen aannemen om dit gat te vullen. Daarnaast geldt: een diverse samenstelling van het team is cruciaal bij het succesvol oplossen van securityproblemen onder verschillende omstandigheden. Vrouwen hebben een uniek perspectief op risicomanagement, onder meer dankzij het opvoeden van kinderen. Als moeder van vier kinderen weet ik: kinderen opvoeden betekent constant risico’s managen. Daardoor leer je betere beslissingen te nemen over risicoscenario’s. En net zoals bij opvoeden geldt binnen de cybersecurity: you have to pick your battles­.”

Volgens Lovejoy stappen veel vrouwen uit de IT omdat ze denken dat ze een keuze moeten maken: goede moeder versus goede carrière. “Die keuze is eigenlijk non-existent. Het kan allebei. Het doet pijn om naar de cijfers te kijken en te concluderen dat we niet genoeg vrouwen kunnen aannemen om onze wereld veilig te maken.” Volgens Lovejoy moeten er een aantal korte- én langetermijnmaatregelen worden genomen. “Om te beginnen: we hebben meer vrouwelijke rolmodellen op management- en executive-functies nodig. Ook zou je er als bedrijf voor moeten zorgen dat je kandidatenshortlist divers is. Omdat vrouwen er vaak al in de voorselectie uitvliegen, mag die shortlist geen namen en andere attributen bevatten waar het geslacht uit blijkt. Het beoordelingsproces moet wat dat betreft zo blind mogelijk zijn.”

“Daarnaast is een goede werk-privébalans belangrijk, gelukkig heeft covid gezorgd voor meer thuiswerkmogelijkheden. En de laatste kortetermijnoplossing die in mijn ogen nodig is: co-evangelism. Daarbij worden vrouwen die op hetzelfde niveau zitten evangelisten van elkaar. Komen er nieuwe vacatures, dan kunnen ze die met elkaar bespreken en elkaar voordragen.” Wat betreft de lange termijn moeten overheden en bedrijven volgens Lovejoy vrouwen al vanaf jonge leeftijd enthousiasmeren voor én onderwijzen in tech, IT en cybersecurity. Een goed voorbeeld is volgens haar het Cyber Rakshak Program van Kyndryl en de Indiase overheid, waarbij meer dan 100.000 jonge vrouwen op het Indiase platteland cybersecurity-educatie krijgen.

Lovejoy: “Dankzij dit programma zijn ze in staat om economisch onafhankelijk te worden en lokale ondernemers te helpen met cybersecurityproblemen. Bovendien creëren we zo een nieuwe groep cyber warriors die de oh zo belangrijke securityfuncties kunnen gaan vervullen. Voor overheden is het óók belangrijk om dit soort programma’s op te zetten: security is immers een nationale aangelegenheid.”

Tot slot: heeft Lovejoy nog tips voor vrouwen die de cyberwereld overwegen? “Take the risk. Ik had zelf geen technische achtergrond, maar heb het risico genomen omdat het een ongelooflijk spannend en gevarieerd vakgebied is. Verder: werk hard en wees slim, maar ben niet te bang of bescheiden – een kwaaltje waar vrouwen makkelijker last van hebben. En probeer niet hetzelfde te zijn als de rest, want de waarde die je inbrengt is en maakt het verschil.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in