Overslaan en naar de inhoud gaan

Hotshot bij een techbedrijf: Managing Director EMEA Jeffrey de Graaf

Steeds meer bedrijven veranderen in een tech-bedrijf. Is het leiden van een tech-bedrijf anders dan bij een ander soort organisatie? Managing Director EMEA Jeffrey de Graaf van KnowBe4 vertelt hoe het om een IT-organisatie en de mensen daarin te managen.

Hoe ziet in een paar woorden jouw dag als Managing Director bij KnowBe4 eruit?

06:30 uur opstaan, daarna minstens 45 min hardlopen, snel ontbijt en ondertussen de eerste e-mails beantwoorden en agenda voor de dag bekijken. Iedere werkdag start om 09:00 uur met een team stand-up, welke zaken gaan goed, welke obstakels belemmeren succes en hoe kunnen we dat oplossen. Rest van de dag calls met verschillende teams, collega’s, klanten en partners.

Hoe ben je ooit in de IT terecht gekomen?

Met een basis in elektronica altijd wel een voorliefde gehad voor IT, uiteindelijk toch gekozen voor een kopstudie bedrijfskunde en organisatie psychologie. Na mijn afstuderen, eind jaren 90 gestart in een sales-positie bij een kabelmaatschappij, van daaruit een overstap gemaakt naar IT security sales. Daar kennis gemaakt met security, en hoe security een enabler kan zijn voor bedrijven. Een logische volgende stap lag in het aansturen van het salesteam, en daarna de stap gemaakt naar algemeen management. Bij Knowbe4 vullen we naar mijn idee de missende schakel tussen IT en de mens, en dat maakt de cirkel weer rond.

Wat maakt deze rol uitdagend / tegen welke uitdagingen loop je aan?

Knowbe4 is een uiterst dynamische organisatie waarbij ik graag de vergelijking maak met een Formule 1-team. Ieder teamlid heeft zijn specifieke taak en draagt daarmee bij aan het succes van het team. Op dit moment winnen we bijna iedere race, dat is erg leuk en draagt bij aan het creëren van een goede cultuur. Het bouwen van een team met winners is het leukste wat er is. Wat is daarbij de grootste uitdaging? Het vinden van genoeg mensen die willen en kunnen meedoen in dit fantastische team. Maar is dat niet een uitdaging waar veel goede IT bedrijven tegenaan lopen?

In hoeverre speelt ICT binnen jouw organisatie een bedrijfskritische rol?

Zonder ICT kan onze organisatie niet bestaan. KnowBe4 is een wereldwijde organisatie die handelt op basis van de inzichten die wij halen uit data. Dit kan alleen als de ICT-systemen goed werken. Daarnaast is alles bij KnowBe4 zo ingericht dat wij onze doelstellingen, van afdelingsniveau tot individu, bijhouden. Deze data wordt gedeeld door de gehele organisatie. Zo kun je altijd zien wat iemand wil bereiken, en waar de desbetreffende afdeling naartoe werkt. ICT is dus essentieel voor onze organisatie om te zorgen dat ons bedrijf voorwaarts kan..

Heb je ook overwogen om bij een eindgebruiker te gaan werken?

Die overweging heb ik eigenlijk nooit bewust gemaakt, vanaf het begin van mijn carrière werk ik in een vendor- of reseller-omgeving. In de afgelopen jaren heb ik voldoende mooie bedrijven gezien waar ik trots op ben om ze tot mijn klantenkring te mogen rekenen. Er zijn zoveel mooie bedrijven in Europa, en in Nederland in het bijzonder, dat ik nog lang niet klaar ben om ze te helpen om het voortdurende probleem van social engineering onder controle te krijgen. KnowBe4 biedt mij nog voldoende kansen om bij te leren.

Hoe is het om dicht bij het vuur te zitten en altijd up-to-date te moeten zijn over ontwikkelingen in de IT?

Werken voor een securitybedrijf maakt dat je dicht bij het vuur mag zitten. Persoonlijk vind ik dat erg leuk, uitdagend en bovendien lekker warm ;-) IT is een snelle business. En cybersecurity al helemaal. Wil je meedoen aan de top, dan hoort dit er nu eenmaal bij. En ja, wie dicht bij het vuur zit, brandt zich ook nog wel eens. Ook dit hoort er bij. Het is een spel wat op het scherpst van de snede gespeelt wordt. Het mooie van Knowbe4 is dat onze ontwikkelcyclus erg kort is en dat we daardoor in staat zijn om nieuwe ontwikkelingen ook snel met onze klanten te delen.

Gebruiken jullie de oplossingen die aan klanten worden geleverd ook zelf binnen jullie eigen organisatie?

Zeker! Eat your own dogfood. Dit zorgt ervoor dat we allemaal weten en ervaren wat we onze klanten bieden. Zo bieden wij onze klanten bijvoorbeeld de Phish Alert Button (PAB), een knopje in de mail client waarmee een eindgebruiker phishing e-mails kan rapporteren. Het spotten van een phish, en het rapporteren is best leuk. Dit weet ik omdat ik zelf ook gebruik maak van de PAB.

Welke technologische ontwikkeling heeft grote invloed gehad op je loopbaan?

E-mail, wie had ooit kunnen denken dat deze “killer app” zou uitgroeien tot een van de meest gebruikte aanvalsvlakken binnen de IT. In het begin van mijn loopbaan in IT security ging het om het effectief houden van e-mail (anti virus, anti spam, etc) en vandaag de dag houd ik me vooral bezig om mensen te trainen om “foute” e-mails te onderscheppen.

Kun je iets vertellen over jouw IT-strategie ten aanzien van Knowbe4?

Mijn IT-strategie, of beter gezegd de strategie van mijn regio is redelijk straight forward. We gebruiken en implementeren dat wat werkt in andere regio's. Werkt iets niet, omdat het bijvoorbeeld niet aansluit bij de Nederlandse regelgeving dan starten we een project met ons regionale IT-team om het te lokaliseren. Hierdoor behouden we de kernwaarden en voordelen die zich al bewezen hebben in de andere regio’s. En op deze wijze is lokalisatie ‘slechts’ nog een kwestie van nuances aanbrengen om ervoor te zorgen dat deze aansluit bij de lokale gewoontes en werkwijzen van de gebruikers en onze markt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in