Overslaan en naar de inhoud gaan

Zelf je kabelnetwerk aanleggen: hoe doe je dat?

Dan wil je zelf vast je eigen kabelnetwerk aanleggen. In dit blog leggen we uit hoe je dat doet. We geven tips waar je op moet letten en wat belangrijk is om wel (of juist niet te doen).

Goed materiaal
Natuurlijk is het belangrijk om in ieder geval goed materiaal in huis te hebben. Hierbij moet je denken aan de juiste bekabeling, juiste stekkertjes, maar bijvoorbeeld ook een LSA tang om je kabels mee te strippen. Een LSA tang wordt ook wel een LSA punch down tool genoemd en hiermee strip je eenvoudig de UTP kabel, leg je de aders op de goede kleurvolgorde en wordt de overtollige lengte automatisch strak afgeknipt.

UTP Wandcontactdoos
Een UTP wandcontactdoos is een wandcontactdoos die speciaal ontworpen is voor het aansluiten van UTP kabel. In de meeste gevallen wordt er dan ook een CAT-kabel (CAT = categorie) naar je router of modem toegevoerd. Deze kun je op twee manieren in de wandcontactdoos aansluiten, namelijk via de TIA568A norm of TIA568B norm. Wanneer je gaat verbinden met behulp van een splitter of patchpanel, dien je beide methodes door elkaar te gebruiken zodat alles optimaal werkt.

Belangrijk om te doen
Voordat je alles op een nette manier wegwerkt, is het belangrijk om goed te testen of alle kabels wel werken. Vooral als je geen kant-en-klare kabels hebt gekocht, maar zelf de kabels hebt gemonteerd kan er snel iets mis gaan in de bekabeling. Test dus alles goed voordat je de kabels wegwerkt en maak eventueel een reservekabel aan die je kunt gebruiken in het geval dat er toch iets stuk gaat.

Wat moet je niet doen?
Het is belangrijk dat je niet zomaar alles in een kabelgoot of muur stopt. Dit kan later problemen geven wanneer je bijvoorbeeld een extra wandcontactdoos wilt maken of de kabels wilt verlengen. Zorg er dus voor dat je alles netjes wegwerkt, maar dus ook ruimte over laat, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Tip: Je kunt lange UTP kabels vaak ook achter je plinten wegwerken.

Aansluiting op de router
Als je alles hebt aangelegd en getest is het tijd om de kabels op de router of modem aan te sluiten. Hoe je dit precies doet hangt af van het type router of modem dat je gebruikt, maar in principe zijn er twee mogelijkheden. De eerste is door middel van een patchkabel waarmee je direct verbinding maakt met één van de poorten op de router. De andere optie is door gebruik te maken van een splitter die je in lijn plaatst met de UTP kabel die naar je router of modem toegevoerd wordt. Op deze manier kun je meerdere apparaten aansluiten op hetzelfde netwerk.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee