Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrouw in IT: IT Consultant Esmée

Minder dan 18 procent van de mensen die in ons land in de ICT werken is vrouw. Dit percentage is onlangs gestegen met 3 procent. Ook blijft het aantal vrouwen dat een ICT-opleiding volgt in Nederland ook laag, zeker vergeleken met het Europees gemiddelde. Maar uiteraard zijn ze er wel. Deze keer Esmée van Goodzo.

Welke functie heb je?

Ik ben IT consultant. En volg bij Goodzo het IT Growth Program waarmee je uiteindelijk uitgroeit tot senior consultant.

Hoe ben je op deze positie terecht gekomen?

Fulltime in de studiebanken zitten is nooit mijn ding geweest en na het proberen van een aantal hbo-studies, waaronder Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) en Technische Informatica (TI), ben ik goed gaan nadenken wat wél bij mij past. Ik werkte fulltime in een winkel en volgde tegelijkertijd een opleiding tot Floormanager, die ik ook heb afgerond. Ik hielp klanten graag met het vinden van oplossingen en gaf leiding aan mijn team, maar zelfs tijdens mijn werk als verkoopster was ik met IT bezig. Van kapotte printers en het testen van een nieuw kassasysteem tot het beantwoorden van de vraag “Hoe werkt dat Ctrl + C en Ctrl + V ook alweer?”. Mijn collega’s wisten bij wie ze moesten zijn met hun problemen, en ik loste het met alle plezier op. Door de aspecten ‘werken met mensen’, ‘niet te veel in de studiebanken zitten’ en IT met elkaar te combineren kwam ik uit bij het IT Growth Program van Goodzo, waar ik nu ongeveer een jaar met veel plezier werk.

Wat is het leukste aan je baan?

De mogelijkheden! In de IT kan je, zoals je wel vaker hoort, alle kanten op. Maar in het IT Growth Program wordt deze keuze nóg vrijer gemaakt, doordat Goodzo veel verschillende klanten heeft. Als een opdracht dus niet helemaal in mijn straatje past, kan ik dat aangeven en gaan we samen op zoek naar een plek waar ik beter tot mijn recht kom. Die vrijheid zorgt ervoor dat ik nu kan ontdekken in welke richting ik me verder wil ontwikkelen. Goodzo stimuleert dat ook enorm door sturing en motivatie, zodat je niet stil blijft staan. De tweede fase van het IT Growth Program; Deep Dive, is daar een goed voorbeeld van. Je leert in dit traject ontzettend veel, zodat je een goed overzicht krijgt in wat je wil en kan. Het leukste hierin is natuurlijk dat ik er samen met mijn collega’s voor kan gaan en we elkaar motiveren om het beste uit onszelf te halen.

Wat merk je als vrouw van de ict als mannenwereld?

Gelukkig heb ik nog geen negatieve ervaringen gehad tijdens mijn werk. Dit komt denk ik doordat ik in een vrij gemixt team zit, met ook nog eens een vrouwelijke manager. Tijdens mijn studie Technische Informatica merkte ik wel meer. Daar vonden vooral de jongere mannelijke studenten het in het begin maar moeilijk dat er een vrouw naast hen zat. Uiteindelijk zagen ze in dat ik ook gewoon gezellig een biertje mee drink.

Hoe denk jij dat ervoor gezorgd kan worden dat meer vrouwen voor een carrière in tech kiezen?

Vooral door nog duidelijker te maken dat werk in de IT echt niet betekent dat je steeds in het donker zit en voorovergebogen over je laptop aan het programmeren bent. Het is zo veel meer dan dat. IT is ook duidelijk communiceren en het presenteren van oplossingen of ideeën. De samenwerking tussen teams coördineren zodat het eindproduct op tijd af is of het kunnen achterhalen wat de kern van de klantvraag is. Allemaal voorbeelden waarin sociale mensen nodig zijn, die meer kunnen dan alleen code schrijven. Als dit breder en beter wordt gecommuniceerd, zijn er echt wel meer vrouwen die de variatie in het werk aantrekkelijk vinden. Dat vind ik ook het mooie aan werken bij Goodzo: dit bedrijf kijkt naar wie je bent en wat je drijft, in plaats van naar je technische skills. IT is zoveel meer dan dat.

Wat wil je meegeven aan vrouwen die een carrière in de IT overwegen?

Achteraf heb ik er een klein beetje spijt van dat ik deze stap niet eerder heb gemaakt, dus ik zeg: ga ervoor! Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden in de IT en als je de motivatie en ambitie hebt, kan je in een paar jaar al grote sprongen maken. Laat je niet tegenhouden door het idee dat de IT een mannenwereld is. Laten we er juist verandering in brengen, we doen het samen!

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in