Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrouw in de IT: IT consultant Roos

Minder dan 18 procent van de mensen die in ons land in de ICT werken is vrouw. Dit percentage is onlangs gestegen met 3 procent. Ook blijft het aantal vrouwen dat een ICT-opleiding volgt in Nederland ook laag, zeker vergeleken met het Europees gemiddelde. Maar uiteraard zijn ze er wel. Deze keer Roos van Goodzo.

Welke functie heb je?

IT consultant

Hoe ben je op deze positie terecht gekomen?

Mijn ouders hebben een restaurant, waar ik vanaf mijn 14e meehielp. Na de middelbare school ben ik ook de hotelschool gaan doen. In 2019 heb ik mijn diploma van de Hotel Management School Maastricht behaald en ben ik ook in de horeca gaan werken. Nier ver na die tijd kwam COVID om de hoek kijken, wat mij tijd gaf om na te denken over mijn carrière en de mogelijkheden. Op school ging mijn voorkeur altijd uit naar exacte vakken, maar gezien ik al snel wist dat ik voor de hotelschool wilde gaan, heb ik hier op school weinig mee gedaan.

In deze tijd kwam ik in contact met Goodzo waar ik mijn sociale skills goed kan combineren met een carrière in IT. Anderhalf jaar geleden ben ik bij Goodzo gestart in het IT Growth Program waar ik startte als Support Engineer bij PwC. Door het werken bij de opdracht, het behalen van certificaten en coaching van mijn persoonlijke career manager heb ik mij in een jaar tijd ontwikkeld tot IT consultant en ben ik afgelopen oktober gestart in fase 2: de Deep Dive. Dat houdt in dat ik van maandag t/m donderdag werk bij de opdracht en iedere vrijdag training volg met een vaste groep Deep Divers om mijn soft- maar voornamelijk ook hard skills verder te ontwikkelen.

Wat is het leukste aan je baan?

Mijn ambitie was het combineren van hospitality en IT. Ik vind het tof om daarmee het verschil te kunnen maken!

Wat merk je als vrouw van de ict als mannenwereld?

Tot op heden merk ik weinig van de mannenwereld. Bij mijn opdrachten, zowel bij PwC als bij de Provincie, werken wij met ongeveer een gelijk aantal mannen als vrouwen, in allerlei verschillende functies van datascientist tot productowner. Ook bij Goodzo voelt het niet als een mannenwereld. Onze groep Deep Divers bestaat bijvoorbeeld uit acht mensen waarvan wij met vier vrouwen deelnemen.

Hoe denk jij dat er voor gezorgd kan worden dat meer vrouwen voor een carrière in tech kiezen?

Het zal voor veel vrouwen helpen om te kiezen voor een carrière in tech als het idee verdwijnt dat het werken in techniek alleen is weggelegd voor mensen die van kinds af aan dol zijn op computers en alles daaromheen. Tot ander halfjaar geleden was dat mijn beeld van het werken in de ICT en dat maakte mij onzeker. Ik ben erachter gekomen dat het helemaal niet het geval is. ICT is een hele interessante branche waar veel gebeurt, het barst van innovatie, plek is voor iedereen ongeacht je achtergrond en waar het heel goed mogelijk is om ook sociale vaardigheden in te zetten.

Wat wil je meegeven aan vrouwen die een carrière in de IT overwegen?

Ga met mensen in gesprek die in de IT werken, stel vragen en kom er (waarschijnlijk) achter dat het een onwijs breed vakgebied is waar voor ieder een plek is weggelegd. Of je hart nu sneller gaat kloppen van het ontwikkelen van applicaties of dat projectmanagement meer je ding is, kom er achter door met mensen in gesprek te gaan! Benader mij ook gerust om meer te weten over te komen over mijn werk en/of hoe ik hier ben gekomen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee